lokakuu 2011

30
Lok

Tuloskausi ollut pelättyä parempi

Osavuosikatsauskausi lähenee loppuaan ja valtaosa pörssiyhtiöistä on jo julkaissut heinä-syyskuun tuloksensa. Kokonaisuudessaan tuloskausi on ollut tähän mennessä pelättyä parempi, mistä kertoo myös se, että Helsingin pörssi on noussut kuukaudessa noin 13 prosenttia. Suurista ja keskisuurista yhtiöistä tuloksensa ovat julkaisseet tähän mennessä 41 yhtiötä, joista 19 yhtiön liikevoitto nousi ja 22 yhtiön laski vuoden takaisesta.

24
Lok

Suojaa ruotsalaisista velkakirjoista

Euroopan velkakriisin aikana olen itse hakenut turvaa sekä Yhdysvaltojen että Ruotsin markkinoilta, kuten kerroin jo viime kuussa. Yksi merkittävimpiä siirtojani oli sijoittaa lähes 20 % salkustani kruunumääräisiin ruotsalaisiin velkakirjoihin. Tällä kertaa otankin tarkempaan käsittelyyn juuri Ruotsin korkomarkkinat ja sen, mitä kautta itse päädyin sijoittamaan sinne.

15
Lok

Nokian pohjakosketus nähty?

Elopin toimitusjohtajakaudella Nokian osake on ollut osakkeenomistajille suuri murheenkryyni. Vuodessa osakkeen arvosta on hävinnyt noin puolet ja yhtiön tulevaisuus on edelleen hämärän peitossa. Toisaalta tunnelin päässä pilkottaa viimein valoa ja parhaimmassa tapauksessa Nokian osakekurssin pohjakosketus on jo koettu.

9
Lok

Pankkikriisi on täällä - taas

Saamme parhaillaan todistaa tapahtumia, jotka ovat kuin vuoden 2008 finanssikriisin uusinta. Tähän viikonloppuun saakka Euroopan velkakriisi ja siihen liittyvät pelastuspaketit olivat useimmille meistä lähes abstrakti käsite. Nyt kriisi on kuitenkin realisoitumassa, kun ensimmäinen iso eurooppalainen pankki on menossa nurin.

6
Lok

Kreikan vakuudet rautalangasta väännettynä

Kreikan vakuudet ovat olleet viime päivien puheenaihe Suomen talouselämässä, mutta niiden toimintatapa on jäänyt edelleen hieman epäselväksi. Poliitikotkin ovat tyytyneet useimmissa tilanteissa kommentoimaan elitistiseen sävyyn, että kyse on erittäin monimutkaisesta mallista, jota on vaikea selittää maallikolle. Raha-asiat ovat kuitenkin harvemmin mitään korkeampaa matematiikkaa, joten otin itse tehtäväkseni vääntää Suomen saaman vakuusmallin rautalangasta.

2
Lok

Syyskuu 2011: Salkku syysremontissa

Syyskuukaan ei tuonut helpotusta osakemarkkinoille, vaan jo pitkään jatkunut kaakkoon suuntaava vuoristorataliike jatkui. Osakkeiden arvostustasot ovat Euroopassa jo erittäin alhaalla, mutta niin pitkään kuin velkakriisiin ei ole näköpiirissä ratkaisua, on epätodennäköistä, että markkinoiden trendi kääntyisi ainakaan nousuun.