elokuu 2011

31
Elo

Nordean lamatalkoot

Nordea pudotti maanantaina melkoisen pommin, kun se kertoi vähentävänsä työntekijöiden määrää Pohjoismaissa noin 2000 henkilöllä. Suomen osuus tästä on 500-650 henkilöä. Kyseessä on monille nordealaisille henkilökohtainen tragedia, joten ei ole yllättävää, että Nordean yt-ilmoitus herättää tunteita. Välillä kuitenkin tuntuu, että monilta puuttuu kyky katsoa asioita kokonaisuuden kannalta.

28
Elo

350 miljardin dollarin visionääri

Tämän viikon keskiviikkona tapahtui se, mitä monet ovat ennakoineet jo pitkään. Applen Steve Jobs jätti Applen toimitusjohtajan paikan lyhyellä kirjeellä, jossa mies yksinkertaisesti toteaa, ettei enää kykene hoitamaan tehtäviään. Läheskään aina toimitusjohtajavaihdokset eivät ole erityisen dramaattisia tapahtumia, mutta Applen kohdalla tilanne on toinen.

24
Elo

Eläkeläisten kasvava määrä pitää osakkeet halpoina vielä pitkään?

Osakkeiden suhteelliset hinnat ovat vaihdelleet historiallisesti erittäin voimakkaasti. Välillä on ollut jopa vuosikymmenien jaksoja, jolloin osakkeet ovat olleet erittäin halpoja suhteessa yritysten tuloksiin ja toisina jaksoina osakkeet on taas hinnoiteltu suhteellisen korkealle. Kukaan ei ole vielä pystynyt esittämään vedenpitävää syytä tälle ilmiölle, mutta nyt USA:n keskuspankin tutkijat ovat löytäneet yhden erittäin mahdollisen selittävän tekijän, joka on väestön ikärakenne.

19
Elo

Eläkepommista selviää kohta vain osakesäästäjä

Parhaillaan on käynnistymässä yksi Suomen hyvinvointijärjestelmän suurimmista haasteista koskaan. Tästä hetkestä vuoteen 2030 saakka Suomen väestö ikääntyy nopeammin kuin kertaakaan aiemmin ja se tulee vaikuttamaan merkittävästi tulevaisuuden eläkkeisiin. Vielä viime vuosikymmeninä ihmiset pystyivät luottamaan siihen, että eläkejärjestelmä takaa edes jonkinasteisen elintason. Tulevaisuudessa tämän varaan ei kuitenkaan kannata laskea.

10
Elo

Maanis-depressiivinen Mr. Market

Osakemarkkinoilla on menossa tällä hetkellä samanlainen maanis-depressiivinen kausi, joita koettiin paljon myös vuosina 2008 ja 2009. Joinain päivinä uskoa tulevaisuuteen ei ole lainkaan ja osakkeet myydään pois mihin hintaan tahansa. Toisina päivinä usko tulevaisuuteen taas herää hetkeksi ja osakkeet rynnätään ostamaan takaisin. Tämän seurauksena on luonnollisesti äärimmäisen rajua pörssikurssien heiluntaa. Heiluntaa näyttää tapahtuvan erittäin paljon jo pelkästään yhden päivän aikana.

1
Elo

Heinäkuu 2011: Pelko iski osakemarkkinoille

Heinäkuun aikana pelko palasi taas todella vahvasti osakemarkkinoille. Tähän ei löydy mitään yksittäistä syytä, vaan se kyse on monen tekijän summasta. Yleisesti ottaen markkinat tuntuvat ennakoivan, että loppuvuonna taloudessa koittaisivat jälleen vaikeammat ajat. Euroopan ja Yhdysvaltojen talouteen liittyy kieltämättä edelleen paljon epävarmuutta. Heinäkuussa alkanut osavuosikatsauskausi on kuitenkin sujunut kohtuullisissa merkeissä, vaikka negatiivisia yllätyksiä onkin tullut ehkä aavistuksen verran enemmän kuin sijoittajat osasivat odottaa.