helmikuu 2011

27
Hel

Microsoft-yhteistyö pelasti Applenkin

Kuinka moni muistaa vuonna 1997 IT-maailmaa kuohuttaneen yhteistyösopimuksen? Suurimmalle osalle tulee luultavasti yllätyksenä, että tuolloin Apple ja Microsoft tekivät merkittävän strategisen sopimuksen, joka on suuruudeltaan lähes verrattavissa Nokian ja Microsoftin tuoreeseen sopimukseen. Kyllä, luit aivan oikein. Konkurssin partaalla tuolloin olleelle Applelle pelastusrenkaan tarjosi nimenomaan Microsoft.

23
Hel

Kasvuyrityksiä ei synny tutkimalla

Ex-pääministeri ja nykyinen Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen ehdottaa Iltalehden blogissaan, että Nokiasta mahdollisesti vapautuvat ammattitaitoiset resurssit kannattaisi palkata tutkijoiksi esimerkiksi Oulun yliopistoon. Vanhanen uskoo, että esimerkiksi 500 tutkijan palkkaaminen kolmeksi vuodeksi voisi synnyttää Suomeen jopa kymmeniä uusia yritysideoita, jotka saattaisivat tuottaa suuria hyötyjä yhteiskunnallemme.

20
Hel

Sponda ponnistaa vahvasti

Siitä on jo lähemmäs kaksi vuotta, kun tarkastelin edellisen kerran kiinteistösijoitusyhtiö Spondaa ja silloin en todellakaan ollut tyytyväinen yhtiön tilanteeseen. Kova velkaantuminen ja taantuman aiheuttama toimistokiinteistöjen arvon voimakas lasku aiheuttivat sen, että kesällä 2009 yhtiö joutui käymään omistajien kukkarolla. Itsekin päädyin tuolloin sijoittamaan yhtiöön lisää rahaa osakkeenomistajille suunnatun osakeannin kautta.

13
Hel

Kaksi jättiläistä ovat yhdessä ketterämpiä?

Vaikka nyt on ollut jo muutama päivä aikaa sulatella Nokian strategista kumppanuutta Microsoftin kanssa, ovat tunteet edelleen ristiriitaiset. Päällimmäisenä on tietysti järkytys ja pelko siitä, että Nokia teki nyt elämänsä virheen. Toisaalta on helpotus, että viimein saatiin aikaan päätös radikaalista uudistumisesta, joka olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten.

9
Hel

Vastuuton ja vastuullinen Neste Oil painii bio-ongelmansa kanssa

Öljynjalostaja Neste Oilille kuuluu tällä hetkellä sekä hyvää että huonoa. Positiivista on, että yhtiön perusliiketoiminta tekee jälleen hyvää tulosta. Lisäksi Neste Oil valittiin juuri Global 100 -listauksessa maailman 20:nneksi vastuullisimmaksi yritykseksi. Negatiivista taas on, että uusiutuvien polttoaineiden liiketoiminnasta on muodostunut Neste Oilille suorastaan bio-ongelma. Uusiutuvat polttoaineet syö edelleen perinteisen öljynjalostuksen tekemää tulosta, minkä lisäksi hieman kyseenalainen Public Eye -äänestys nimesi Neste Oilin vuoden vastuuttomimmaksi yritykseksi.

2
Hel

Tammikuu 2011: Maltillista odottelua

Erinomaisen joulukuun jälkeen markkinat kehittyivät varsin maltillisesti tammikuussa. Tunnelma on ennen kaikkea odottava, sillä suurin osa yrityksistä julkaisee viime vuoden tuloksensa vasta helmikuussa. Tulosjulkistuskausi on kuitenkin käynnistynyt positiivisissa merkeissä ja uskon, että hyvä vire tulee myös jatkumaan helmikuussa.