W-taantuma sittenkin?

Tämän taantuman erityispiirteenä on ollut ilmiöiden kuvaaminen kirjaimilla. Rajun romahduksen jälkeen taantuman uskottiin muodostuvan L:n muotoiseksi. Kun nousu lähti keväällä käyntiin, alettiin puhumaan jo U:sta. Nousun vain kiihtyessä, ilmiötä alettiin jo kuvaamaan V-kirjaimella. Skeptisimmät tosin ovat koko ajan ennustaneet W:n muotoista lamaa, jossa nopean korjausliikkeen jälkeen tullaan vielä kerran rajusti alas, minkä jälkeen vasta alkaa kestävämpi nousu. Tämä skenaario näyttää nyt hyvinkin mahdolliselta.

Taustalla on siis Dubain valtion omistaman Dubai World -sijoitusyhtiön maksuvaikeudet. Yhtiöllä on noin 60 miljardin euron velat, joista osan pelätään nyt muuttuvan luottotappioiksi. Dubai World sijoitti nousukaudella suurella velkavivulla osakkeisiin ja kiinteistöihin, mikä on nyt luonnollisesti osoittautunut katastrofaaliseksi virheeksi. Sinänsä kyse ei ole mistään suuresta summasta, kun tilannetta vertaa vuoden takaiseen kriisiin. Sijoittajat tuntuvatkin nyt lähinnä pelkäävän, että laukaiseeko Dubai Worldin tapaus uuden ketjureaktion, joka johtaa toiseen finanssikriisiin.

Tällainen riski on kiistatta olemassa. Finanssikriisi laukesi, kun Lehman Brothers kaatui. Seuraavakin kriisi luultavasti laukeaa vastaavan tapahtuman seurauksena. Suurin kysymys on nyt, että onko Dubai World tarpeeksi iso laukaisemaan ketjureaktion ja paljastuuko tämän seurauksena vielä uusia mätäkohtia. Tämä selvinnee lähiviikkoina.

Mitä sijoittajan sitten tulisi tehdä? Jos olet sijoittanut pankkeihin tai muihin rahoitusalan yhtiöihin, nyt on mielestäni syytä harkita näiden vähentämistä. Etenkin jos olet sijoittanut yhtiöihin viime keväänä, nyt saattaa olla hyvä aika kotiuttaa voitot. Jos tämä taantuma osoittautuu W:n muotoiseksi, juuri nyt voi olla käsillä ensimmäistä jyrkkää nousua seuraava toinen romahdus.

Jos osakesalkkusi paino on defensiivisissä yhtiöissä, en lähtisi tekemään hätiköityjä ratkaisuja. Toki myös nämä osakkeet laskevat, jos romahdus tulee, mutta tässä olisi ennemminkin tilaisuus lisäostoille. Defensiivisten yhtiöiden tulevaisuuden kassavirtoja tällaiset kriisit eivät lopulta kuitenkaan niin merkittävästi heikennä. Tämä nähtiin jo vuoden takaisessa kriisissä.

Kommentit