Vastuuton ja vastuullinen Neste Oil painii bio-ongelmansa kanssa

Öljynjalostaja Neste Oilille kuuluu tällä hetkellä sekä hyvää että huonoa. Positiivista on, että yhtiön perusliiketoiminta tekee jälleen hyvää tulosta. Lisäksi Neste Oil valittiin juuri Global 100 -listauksessa maailman 20:nneksi vastuullisimmaksi yritykseksi. Negatiivista taas on, että uusiutuvien polttoaineiden liiketoiminnasta on muodostunut Neste Oilille suorastaan bio-ongelma. Uusiutuvat polttoaineet syö edelleen perinteisen öljynjalostuksen tekemää tulosta, minkä lisäksi hieman kyseenalainen Public Eye -äänestys nimesi Neste Oilin vuoden vastuuttomimmaksi yritykseksi.

Neste Oil on osakesalkkuni toiseksi suurin sijoitus, joten yhtiön kuulumiset kiinnostavat minua tavallistakin enemmän. Yleisellä tasolla olen iloinen, että yhtiön tappiolliset kaudet näyttävät nyt jääneen ainakin hetkeksi historiaan. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä yhtiö teki osakekohtaista tulosta 0,42 euroa, joka on annualisoituna 1,68 euroa. Tuloksen myös odotetaan parantuvan tänä vuonna entisestään, mutta jo nykyinen tuloskunto on perinteisen öljynjalostuksen kohdalla ilahduttavalla tasolla.

Neste Oilin osakekohtaisen tuloksen kehitys 2008-2010.
Neste Oilin osakekohtaisen tuloksen kehitys 2008-2010.

Viime vuoden loppupuolella Neste Oilin uusiutuvien polttoaineiden liiketoiminta käynnistyi toden teolla, kun Singaporen tuotantokapasiteetiltaan 800 000 tonnin tuotantolaitos avattiin. Vaikka projekti oli itsessään kaikin puolin onnistunut, on Neste Oilille kuitenkin syntynyt pieni bio-ongelma. Viime vuonna uusiutuvat polttoaineet tekivät 328 miljoonan euron liikevaihdolla 39 miljoonan euron tappiot. Tappioputken odotetaan jatkuvan myös tänä vuonna, sillä uusiutuvan dieselin kustannusrakenne ei ole tällä hetkellä kannattava. Neste Oilin tilannetta pahentaakin entisestään se, että alkukesästä Rotterdamiin on valmistumassa toinen yhtä suuri tuotantolaitos. Neste Oilista on tullut johtava uusiutuvien polttoaineiden valmistaja, mutta ei vielä kannattava sellainen.

Oma uskoni Neste Oilin uusiutuvien polttoaineiden strategiaan ei ole vielä hiipunut. Koko toimiala on vasta syntymävaiheessa, joten tilanne on luonnollisesti haastava. Neste Oilin asema on kuitenkin mielenkiintoinen, sillä yhtiön NExBTL-dieseliä voidaan valmistaa useista erilaisista eloperäisistä biomassoista. Tällä hetkellä merkittävin raaka-aine on kritiikkiä herättänyt palmuöljy, mutta Neste Oilin tuotekehitysputkessa on tulossa suuri määrä vaihtoehtoisia raaka-aineita. Tällä hetkellä Neste Oil, jos kukaan, on erinomaisessa asemassa tehdä lähitulevaisuudessa uusiutuvaa polttoainetta kannattavasti. Erityisesti, jos ja kun Yhdysvallat sekä EU muuttavat lainsäädäntöään biopolttoaineita suosivaan suuntaan, voi Neste Oilille syntyä nopeasti merkittävä etu.

Sijoituskohteena Neste Oil näyttää pitkästä aikaa taas melko hyvältä. Viimeisen vuosineljänneksen annualisoidulla tuloksella osakkeen P/E-luku on nykyisellä 13,00 euron markkinahinnalla 7,7, eli tulostuotto on näillä luvuilla peräti 13,0 %. Vaikka markkinat tuntuvat näkevän Neste Oilin uusiutuvan polttoaineen bio-ongelmana, niin itse näen sen kuitenkin suurena mahdollisuutena. Potentiaalin realisoituminen ei varmasti tapahdu hetkessä, mutta alun perinkään en hypännyt Nesteen matkaan lyhyellä tähtäimellä. Neste Oilin laivaa en siis ole edelleenkään jättämässä.

Kirjoittaja omistaa Neste Oilin osakkeita.

Kommentit