Vaihtoehtoiset markkinapaikat

Muutama vuosi sitten voimaan tullut uusi EU-direktiivi loi osakemarkkinoiden uudistumiselle vahvan perustan. Uusi direktiivi sallii Euroopassa niin sanotut vaihtoehtoiset markkinapaikat, joihin listautuneilta yrityksiltä vaaditaan huomattavasti vähemmän kuin perinteisiltä pörssiyhtiöiltä. Tämä uudistus on tuonut erittäin mielenkiintoisia mahdollisuuksia myös piensijoittajalle.

Vaihtoehtoisten markkinapaikkojen kautta sijoittaja voi päästä käsiksi suureen valikoimaan kiinnostavia yhtiöitä, jotka ovat tällä hetkellä keskimäärin huomattavasti pörssiyhtiöitä pienempiä. Vaihtoehtoisten markkinapaikkojen tarjonta on kiinnostavaa etenkin sen vuoksi, että niiltä listoilta voi löytyä todellisia kasvuyrityksiä ja tulevaisuuden tähtiä. Tämän vuoksi piensijoittajankin on hyvä olla vähintään tietoinen näistä mahdollisuuksista.

Suomalaisella on helppo pääsy ainakin kolmeen tällaiseen markkinapaikkaan:

Privanetin ja eQ Pankin palvelut ovat keskittyneet suomalaisiin yhtiöihin, kun First North taas kattaa kaikki Pohjoismaat. Suomalaisia yrityksiä palveluista löytyy tällä hetkellä tosin vain vajaa 20 kappaletta. Joukossa on muun muassa sellaisia enemmän tai vähemmän eksoottisia yrityksiä kuten Ekokem, Medivire ja Oulun Kärpät. Markkinapaikoista NASDAQin First North on kuitenkin aivan omaa luokkaansa. Sen listalta löytyy toista sataa yritystä, joista useimmat ovat ruotsalaisia.

On jokseenkin todennäköistä, että vaihtoehtoisten markkinapaikkojen suosio tulee kasvamaan rajusti tulevaisuudessa. Ne tarjoavat kasvuyrityksille perinteisiä pörssejä huomattavasti helpomman pääsyn pääomamarkkinoille. Piensijoittajalle vaihtoehtoiset markkinapaikat taas voivat tarjota upeita mahdollisuuksia. Tosin aivan ongelmattomiakaan vaihtoehtoiset markkinapaikat eivät ole.

Vaihtoehtoisissa pörsseissä tapahtuneista kaupoista täytyy maksaa ensinnäkin 1,6 % varainsiirtovero. Tämän myyjä ja ostaja maksavat puoliksi. Varainsiirtoveron hyvänä puolena tosin voi nähdä, että se ainakin vähentää kiusausta osakepeliin, jolloin lähtökohtaisesti tavoitellaan pitkäaikaista omistajuutta.

Vaihtoehtoisilla markkinapaikoilla olevilta yrityksiltä ei myöskään vaadita samantasoista raportointia kuin perinteisiltä pörssiyhtiöiltä. Osavuosikatsaus julkistetaan yleensä kerran puolessa vuodessa ja senkin tiedot ovat usein huomattavasti suppeampia kuin pörssiyhtiöillä. Sijoittajan on siis huomattavasti vaikeampaa saada ajan tasalla olevaa tietoa näistä yrityksistä. Piensijoittaja on tässä huomattavan heikossa asemassa verrattuna esimerkiksi yrityksen sisäpiiriin.

Lisäksi joidenkin yritysten vaihto on huomattavan ohutta, jolloin osakkeesta voi olla hädän tullen vaikea päästä eroon nopeasti. Myös kurssimuutokset voivat olla pörssiyhtiöitä huomattavasti rajumpia.

Vaihtoehtoisilla markkinapaikoilla on todella paljon mielenkiintoista löydettävää, kunhan muistaa edellä mainitut riskit. Itse olenkin parhaillaan kartoittamassa, löytyisikö näiltä edellä mainituilta kauppapaikoilta joitain helmiä omaan salkkuuni.

Kommentit