Uutta verta Helsingin pörssissä

Tammikuun alussa saatiin Helsingin pörssiin kauan kaivattua uutta verta, kun ohjelmistopalveluyritys Innofactor muuttui julkiseksi osakeyhtiöksi. Kyseessä on viime vuosina nopeasti kasvanut yhtiö, joka on myös tulevaisuuden suhteen erittäin kasvuhakuinen. Uuden yhtiön taloudelliset tiedot ovat vielä toistaiseksi hieman kiven alla, minkä johdosta tässä voikin asiaan perehtyvälle olla erinomainen sijoitustilaisuus.

Innofactorin tulo pörssiin tapahtui vähän varkain, sillä teknisesti Innofactor ei ole uusi yritys pörssissä (vaikka käytännössä se kuitenkin on). Innofactorin listautuminen tapahtui niin sanotun käänteisen hankinnan avulla, jossa teknisesti jo pörssissä ollut Westend ICT osti Innofactorin ja muutti samalla nimensä Innofactoriksi. Vaikka teknisesti ostaja oli Westend ICT, niin käytännössä vanhan Innofactorin osakkeenomistajat omistavat myös suurimman osan uudesta Innofactorista. Esimerkiksi liikevaihdolla mitattuna uuden Innofactorin liiketoiminnasta alle 40 % on vanhan Westend ICT:n liiketoimintaa, joten kyseessä on suurilta osin täysin uusi pörssiyhtiö.

Innofactorin liikevaihdon kehitys ja ennuste lähivuosille.
Innofactorin liikevaihdon kehitys ja ennuste lähivuosille.

Kun tarkastellaan Innofactorin historiallista liikevaihtoa, on helppo huomata kuinka vanha Westend ICT on ollut vuosia taantuneessa tilassa. Innofactor sen sijaan on kasvattanut liikevaihtoaan huimaa vauhtia ja se onkin ollut yksi nopeiten kasvaneista suomalaisista yhtiöistä viime aikoina. Innofactor tavoittelee voimakasta kasvua myös jatkossa ja kertoo liikevaihdon kasvutavoitteekseen 30 % vuodessa vuosina 2011-2015. Kasvua tuli myös viime vuonna ja viime vuodelta tiedossa pitäisi olla noin 14,6 miljoonan euron liikevaihto. Tänä vuonna liikevaihtoa pitäisi tavoitteen mukaan syntyä jo 18,9 miljoonaa euroa ja ensi vuonna 24,6 miljoonaa euroa. Myös viivan alle pitäisi jäädä hyvä summa, sillä liikevoittotavoiteeksi on asetettu 15 % liikevaihdosta ja Innofactor on viime vuosina päässyt jopa parempaankin kannattavuuteen.

Innofactor lienee useimmille melko tuntematon yritys, joten on hyvä ottaa askel taaksepäin ja katsoa mitä yritys käytännössä tekee. Innofactorin toiminnan ydin on Microsoftin ohjelmistoissa ja järjestelmissä, joihin liittyviä palveluja yritys tuottaa sekä muille yrityksille että julkishallinnolle. Käytännössä palvelut ovat järjestelmien suunnittelua, ylläpitoa, koulutusta ja muuta konsultointia. Se, että Innofactor on keskittynyt Microsoftin tuotteisiin, voidaan nähdä rajoittavana tekijänä, mutta toisaalta Innofactorilla on tässä myös vahva kumppani. Myös Microsoftin näkökulmasta Innofactor on jo merkittävä kumppani yhtiölle Suomen markkinoilla.

Tulevaisuuden kasvuodotuksia Innofactor on ladannut etenkin pilvipalveluihin, joka on termi, johon IT-alalla ei tällä hetkellä voi olla törmäämättä. Pilvipalveluiden hypetys ei ole kuitenkaan aivan turhaa, sillä tekniikka on jo nyt muuttanut yritysten käyttämien sovellusten toteutustapoja ja muutos tulee varmasti jatkumaan. Yhä useammin sovelluksia käytetään verkon yli ”pilvestä”, jolloin sovellus pyörii ulkopuolisessa palvelinympäristössä.

Mielestäni on ehdottomasti positiivinen asia, että Innofactorista tuli pörssilistattu yhtiö. Tapa jolla se tapahtui, ei kuitenkaan ehkä ollut ulkopuolisen näkökulmasta paras mahdollinen. Uusi Innofactor on suurilta osin eri yhtiö kuin vanha Westend ICT, jonka historia on täynnä ongelmia. Uskon itse, että muutaman vuoden kuluttua juuri kukaan ei edes osaa enää yhdistää Innofactoria vanhaan Westend ICT:hen. Vielä tällä hetkellä ainakin yksi historian taakka on kuitenkin edelleen kannettavana. Myös Innofactor on vielä tällä hetkellä senttiosake ja jotta kaupankäynti saataisiin järkeväksi, olisi tilanteen syytä muuttua pian. Mikäli yrityksen johdolla on yhtään pelisilmää, tehdään osakkeelle jo pian käänteinen split, jolloin yhden osakkeen markkina-arvo saadaan järkevälle tasolle.

Innofactorin osakekurssin kehitys vuoden 2011 alussa.
Innofactorin osakekurssin kehitys vuoden 2011 alussa.

Innofactorin osakkeen viimeisin päätöskurssi oli 0,12 euroa, jolloin yhtiön markkina-arvoksi saadaan 21,1 miljoonaa euroa. Arvioini mukaan yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 14,6 miljoonaa euroa, liikevoitto noin 2,1 miljoonaa euroa ja tulos noin 1,5 miljoonaa euroa. Tällä tuloksella yhtiön P/E-luku olisi tällä hetkellä noin 14. Yhtiön kasvuodotuksiin nähden osake on mielestäni tällä jopa edullisen oloinen. Varmoja lukuja tosin saadaan pöytään vasta, kun uusi yhtiö julkaisee vuoden 2010 tuloksensa.

Innofactorin tapaiseen pieneen yritykseen liittyy toki suuria riskejä, joten ennen osakkeen ostoa asiaa on syytä harkita tarkkaan. Etenkin, jos aikoo ostaa osaketta vielä näin varhaisessa vaiheessa. Toisaalta juuri varhaisessa vaiheessa tehty osto voi tässä tapauksessa olla se tuottoisin. Joka tapauksessa yritys on ehdottomasti yksi Helsingin pörssin potentiaalisimmista kasvuyrityksistä tällä hetkellä ja myös jatkossa sitä on vähintäänkin syytä pitää silmällä.

Kommentit