UBS-pankin karmeat euroskenaariot

Investointipankki UBS räväytti eilen tiskiin ehkä karmeimmat euroskenaariot tähän mennessä. Euroopan suurissa medioissa asiasta on oltu hyvin hiljaa, mutta rapakon takana asiasta uutisoitiin esimerkiksi Financial Timesin blogissa. Yleisestikin ottaen viime aikoina realistisinta kuvaa Euroopan tilanteesta on ehkä saanut seurata Euroopan ulkopuolisista medioista, mikä on ymmärrettävää, sillä Euroopan sisällä paniikkia ei haluta lietsoa.

UBS:n skenaarioissa arvioidaan todennäköisyyksiä eri tapahtumille, mikäli valtio eroaa eurosta tai mikäli koko euroalue hajoaa. Skenaarioissa ei sinänsä oteta kantaa siihen, kuinka todennäköistä euron hajoaminen on, mutta viime aikaisten tapahtumien valossa se on jo täysin mahdollista. UBS:n skenaariot on esitetty alla olevassa taulukossa ja sitä tarkastelemalla huomaa nopeasti, miksi Euroopan mediat eivät asiasta juurikaan uutisoineet.

Investointipankki UBS:n arvioimat todennäköisyydet tapahtumille eri skenaarioissa.
Investointipankki UBS:n arvioimat todennäköisyydet tapahtumille eri skenaarioissa.

UBS:n skenaariot on luonnollisesti helppo ohittaa toteamalla ne paniikin lietsonnaksi, sillä esitetyt tapahtumat ovat karmivia. Lisäksi eri tapahtumien todennäköisyydet euroalueen hajoamisen yhteydessä ovat kieltämättä enemmän tai vähemmän hatusta vedettyjä. Oleellista onkin nyt se, että joku vakavasti otettava toimija edes lähtee arvioimaan niin radikaalien tapahtumien, kuten hyperinflaation, laajalle levinneen konkurssiaallon, yksityisten varojen takavarikoinnin tai pahimmillaan sisällissodan todennäköisyyttä.

Yllä olevat todennäköisyydet ovat luultavasti ylipessimistisiä, mutta se, että Euroopan ulkopuolella esitetään tällaisia skenaarioita, kertoo jotain tilanteen todellisesta vakavuudesta. Toki tilanteen vakavuus ja euron hajoamisen mahdollisuus ovat olleet vahvasti esillä myös eurooppalaisissa medioissa. Täällä uutisointi on kaikesta huolimatta selvästi optimistisempaa kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa tilanteeseen ei juurikaan nähdä hyviä ratkaisuja.

Realistisimman kuvan tilanteesta saakin luultavasti seuraamalla kaikkien eri osapuolien uutisointia. Ehkä totuus on jossain siellä välissä. Huolestuttavaa kuitenkin on, että pessimistisin osapuoli pitää jo edellä esitettyjä tapahtumia mahdollisina.

Kommentit