Tuloskausi ollut pelättyä parempi

Osavuosikatsauskausi lähenee loppuaan ja valtaosa pörssiyhtiöistä on jo julkaissut heinä-syyskuun tuloksensa. Kokonaisuudessaan tuloskausi on ollut tähän mennessä pelättyä parempi, mistä kertoo myös se, että Helsingin pörssi on noussut kuukaudessa noin 13 prosenttia. Suurista ja keskisuurista yhtiöistä tuloksensa ovat julkaisseet tähän mennessä 41 yhtiötä, joista 19 yhtiön liikevoitto nousi ja 22 yhtiön laski vuoden takaisesta.

Tähän mennessä tuloksensa julkaisseet Helsingin pörssin suuret ja keskisuuret yhtiöt tekivät kolmannella vuosineljänneksellä liikevoittoa yhteensä 3 807 miljoonaa euroa. Kokonaisuudessaan liikevoitto laski vuoden takaisesta 20,4 %. Vielä syyskuun alussa Helsingin pörssin yleisindeksi oli noin 25 % alempana kuin vuosi sitten, mutta tuloskauden myötä indeksi on nyt noussut noin 13 % ja on enää 18 % alempana kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Voidaan siis sanoa, että tuloskausi on ollut kokonaisuudessaan positiivinen yllätys.

Suurten ja keskisuurten yhtiöiden liikevoitto kolmannella vuosineljänneksellä vuosina 2011 ja 2010.
Suurten ja keskisuurten yhtiöiden liikevoitto kolmannella vuosineljänneksellä vuosina 2011 ja 2010.

Euroopan velkakriisi näyttää vaikuttaneen etenkin suurimpien yhtiöiden tulokseen. Kun tarkastellaan pelkästään yhtiöitä, joiden liikevoitto laski, nähdään että joukko koostuu pääasiassa Helsingin pörssin suurimmista yhtiöistä, kuten Nordea, TeliaSonera, Nokia, Fortum ja Stora Enso. Kannattavuusongelmista kärsineiden yritysten kokonaisliikevoitto laski 3 823 miljoonasta eurosta 2 667 miljoonaan euroon, eli laskua kertyi noin 30,2 prosenttia.

Suuret ja keskisuuret yhtiöt, joiden liikevoitto laski vuoden takaiseen verrattuna.
Suuret ja keskisuuret yhtiöt, joiden liikevoitto laski vuoden takaiseen verrattuna.

Suurten ja keskisuurten yritysten joukkoon mahtuu onneksi myös liikevoittoaan kasvattaneita yrityksiä, kuten Orion, Kone, Metso, Elisa ja Konecranes. Nämä yritykset sijoittuvat pääasiassa keskisuurten yritysten luokkaan. Kannattavuuttaan parantaneiden yritysten liikevoitto kasvoi 959 miljoonasta eurosta 1 140 miljoonaan euroon, eli nousua tuli 18,9 prosenttia.

Suuret ja keskisuuret yhtiöt, joiden liikevoitto kasvoi vuoden takaiseen verrattuna.
Suuret ja keskisuuret yhtiöt, joiden liikevoitto kasvoi vuoden takaiseen verrattuna.

Osakkeiden arvo perustuu aina tulevaisuudenodotuksiin, jotka ovat aina enemmän tai vähemmän hämärän peitossa. Nyt kun tuloskausi on lähellä loppuaan, voidaan todeta, että markkinoiden odotukset olivat tällä kertaa ylipessimistisiä. Joitain yksittäisiä yhtiöitä lukuunottamatta dramaattisia tuloslukuja ei raportoitu. Ennemminkin moni yhtiö yllätti positiivisesti.

Helsingin yleisindeksi on edelleen 22 % alempana kuin vuoden alussa, joten markkinat suhtautuvat edelleen tulevaisuuteen jokseenkin pessimistisesti. Itse näen tämän kuitenkin ennen kaikkea hyvänä tilaisuutena ostaa lisää osakkeita, koska jos mitään suuria yllätyksiä ei tule, on erittäin todennäköistä, että markkinoiden trendi kääntyy jälleen nousu-uralle.

Kommentit