Toukokuu 2014: Euro-osakkeiden comeback

Toukokuu todisti jälleen kerran sen, että markkinoita on vaikea ennakoida ja yhdessä kuukaudessa voi tapahtua todella paljon. Alkuvuonna osakemarkkinat kehittyivät erityisesti Euroopassa varsin laimeasti ja vaikutti, että viime vuoden vahva kasvu oli viimein saavuttanut lakipisteensä. Toisin kuitenkin kävi.

Toukokuussa Helsingin yleisindeksi vahvistui 4,1 prosenttia ja nousi 7 653 pisteeseen. Oma salkkuni kehittyi tätäkin paremmin ja vahvistui kuukauden aikana peräti 5,1 %. Varallisuuteni kokonaisarvo nousi yli 4 000 eurolla ja päätyi 77 300 euroon - jälleen kerran korkeammalle kuin koskaan aiemmin.

Kuukausi sitten olin hieman pessimistinen nousun jatkumisen suhteen, mutta EKP:n kesäkuun alun historiallinen korkopäätös muutti näkymät täysin. Toukokuun hyvä pörssikehitys voi selittyäkin osittain sillä, että markkinat alkoivat ennakoimaan EKP:n korkopäätöstä. Kesäkuun alussa Euroopan keskuspankki laski ensimmäisenä suurena keskuspankkina koko maailmanhistoriassa talletuskorkonsa negatiiviseksi -0,1 prosenttiin. Tämä tarkoittaa, että liikepankkien on maksettava keskuspankille talletuksista ja tarkoituksena on saada liikepankit lainaamaan rahaa enemmän ulospäin asiakkailleen.

EKP:n päätös tarkoittaa myös sitä, että korot tulevat olemaan alhaalla vielä hyvin pitkään. Tämän myötä rahaa virtaa osakemarkkinoille, jotka tarjoavat edes jonkinlaista tuottoa korkosijoituksiin nähden. Lisäksi alhaiset korot kannustavat yrityksiä investoimaan ja kuluttajia kuluttamaan, mikä toivon mukaan kiihdyttää taloutta. Lähtökohdat osakemarkkinoiden nousun jatkumiselle ovat nyt vahvat ja pidän tällä hetkellä todennäköisenä, että euro-osakkeet tulevat nousemaan entisestään kohden mentäessä. Näin poikkeuksellisen korkotason varjopuolena tietysti on, että riski arvostuskuplan syntymiseen on ennen pitkää varsin suuri.

Varallisuuteni jakauma 31.5.2014.
Varallisuuteni jakauma 31.5.2014.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit