Tietokoneet vievät meidän työt?

 

Uutiset yt-neuvotteluista ovat tänä vuonna olleet tuttu näky. Tänään vuorossa oli VR, joka ilmoitti vähentävänsä lipunmyynnistä noin 100 henkilötyövuotta. Useimmissa tapauksissa syy yt-neuvotteluihin on ollut kannattavuusongelmissa, mutta VR:n kohdalla työntekijöiden kohtaloksi koituivat automatisoidut prosessit.

Yhä useampi VR:n junalippu myydään nyt verkkokaupasta tai lippuautomaatista ja tämä muutos on parhaillaan kiihtymässä. Puolessa vuodessa asemien lipunmyynti on laskenut 25 prosenttia ja vastaavasti verkkokaupan ja automaattien myynti on noussut. Vielä kymmenen vuotta sitten asemilla myytiin noin 80 prosenttia kaikista junalipuista; nyt alle 40 prosenttia. Tietokoneet ovat siis vieneet lipunmyyjien työt.

Automatisoitavissa olevien työtehtävien automatisointi on trendi, joka on jatkunut jo pitkään ja tulee varmasti jatkumaan myös tulevaisuudessa. Yhä useampi automatisoitavissa oleva työtehtävä tullaan automatisoimaan.

Kansantalouden kannalta tämä on positiivinen asia, koska yhteiskunta tehostuu - tietysti sillä oletuksella, että työnsä menettäneet voivat antaa työpanoksensa jossain muualla. Tähän liittyen annan myös pienen, mutta arvokkaan vinkin kaikille: vältä työtä tai työtehtäviä, jotka ovat nykypäivänä helposti automatisoitavissa. Ennemmin tai myöhemmin tällaiset työtehtävät tullaan korvaamaan tietokoneella tai robotilla.

Olin muutama viikko sitten Yhdysvalloissa ja siellä automatisointi oli edennyt jo kaupan kassoille asti. Monen kaupan kassan tilalla oli siis itsepalvelukassa ja ihmistyöntekijät olivat siellä lähinnä ongelmatilanteita tai kysymyksiä varten. Ei luultavasti mene pitkään, kun itsepalvelukassoista tulee laajemminkin normi.

Automatisointi ei koske enää pelkästään fyysiseen toistoon tai yksinkertaisen tiedon käsittelyyn liittyviä tehtäviä. Jopa lehtitoimittajat on korvattu joissain tapauksissa tietokoneohjelmalla. Kun esimerkiksi yritys antaa tulostiedotteen tai jalkapallo-ottelun tulos selviää, tietoa saattaa analysoida tietokoneohjelma, joka myös kirjoittaa siitä artikkelin millisekunttien sisällä. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että mitä säännönmukaisempaa työ on, sitä todennäköisemmin se tullaan automatisoimaan, ellei sitä ole jo automatisoitu.

Kommentit