Terveysmehuja Kiinan kasvavalle keskiluokalle

Kiinan keskiluokka kasvaa huimaa vauhtia. Sen myötä myös Kiinan kuluttajamarkkinoilla syntyy jatkuvasti kysyntää yhä kehittyneemmille tuotteille. Yksi tällainen tuoteryhmä on premium-juomat, joiden markkinat ovat kasvaneet yli 30 % vuosivauhtia myyntikatteen ollessa lähes 50 %. Tässä on selkeästi tilaisuus, johon on syytä tutustua tarkemmin.

Olen jo pidemmän aikaa ollut kiinnostunut suorista osakesijoituksista Kiinaan. Suurin syy tähän tulee hyvin ilmi jo joulukuisesta blogimerkinnästäni: vielä tällä vuosikymmenellä Kiinassa tulee olemaan likimain yhtä paljon keskiluokkaisia kuluttajia kuin Yhdysvalloissa ja Euroopassa yhteensä. Kiinan markkinoihin liittyy paljon suuria riskejä, jotka on syytä tiedostaa. Riskien myötä tulee kuitenkin myös mahdollisuus poikkeukselliseen vauraudenluontiin.

Kiinan osakemarkkinoille pääsy ei onnistu aivan suoraviivaisesti, sillä Kiinan pörssit ovat pääosin suljettu ulkomaisilta sijoittajilta. Satoja mielenkiintoisia yrityksiä on siis yksinkertaisesti tavoittamattomissa ainakin vielä tällä hetkellä. Ongelmaan on kuitenkin onneksi löytynyt ratkaisu. Koska sijoittajat eivät ole päässeet Kiinan pörsseihin, ovat monet kiinalaiset yritykset listanneet osakkeensa länsimaisiin pörsseihin. Yhdysvaltojen (esim. NYSE, NASDAQ, AMEX) ja Euroopan (esim. Frankfurt, Lontoo) pörsseistä löytyy siis kymmeniä kiinalaisia yrityksiä. Taustalla on yleensä vähän monimutkaisempi omistusjärjestely, jossa omistussuhteet on järjestelty erilaisten paikallisten holding-yhtiöiden kautta. Tällä ei kuitenkaan ole yksityissijoittajan kannalta juuri merkitystä.

Palataanpa takaisin varsinaiseen aiheeseen. Joulupyhinä oli vihdoin aikaa paneutua tarkemmin Kiinan mahdollisuuksiin ja voin sanoa, että potentiaalisia sijoituskohteita todellakin löytyy. Yksi näistä on USA:n AMEX:ssa listattu China Nutrifruit Group Ltd. Tämä Heilongjiangin alueella päämajaansa pitävä yritys kehittää ja tuottaa hedelmäpohjaisia premium-elintarvikkeita. Käytännössä tuotevalikoimassa on esimerkiksi terveysmehuja, tuoremehutiivisteitä, nektareita sekä tuoreita ja kuivattuja hedelmiä. Näitä tuotteita yritys myy 70 jakelijan kautta 43 Kiinan kaupungissa.

Nutrifruit on kohtalaisen pieni vuonna 2004 perustettu yritys, joka listattiin yritysjärjestelyn myötä pörssiin viime elokuussa. Viimeisellä 3,82 dollarin päätöskurssilla yrityksen markkina-arvoksi saadaan 138 miljoonaa dollaria. Viimeisen maaliskuussa 2009 päättyneen tilikauden liikevaihto oli 56,4 miljoonaa dollaria. Liikevaihto kasvoi vuoden takaiseen verrattuna 63 %, eli kasvu on huimaa. Viimeisen tilikauden tulos tosin oli vain 4,5 miljoonaa dollaria, joka johtuu yrityskauppaan liittyvästä sopimuksesta, jossa yrityksen vanha kiinalainen pääomistaja saa vuosina 2009 ja 2010 yrityksen menestykseen sidotun lisäpalkkion. Vuonna 2009 tästä aiheutui 9,5 miljoonan dollarin kulu ja arviolta saman suuruinen kulu on tiedossa myös kuluvalle tilikaudelle olettaen, että asetetut tavoitteet saavutetaan.

Alla olevassa kuvaajassa on esitetty yrityksen liikevaihdon ja tuloksen kehitys sekä ennusteet lähivuosille. Todellista tulosta yritys pääsee siis tekemään osakkeenomistajille vasta vuonna 2011, kun nykyisistä sopimusvelvoitteista on päästy yli.

China Nutrifruit Groupin liikevaihdon ja tuloksen kehitys (miljoonissa dollareissa).
China Nutrifruit Groupin liikevaihdon ja tuloksen kehitys (miljoonissa dollareissa).

Alla on esitetty vielä tulos yksittäiselle osakkeelle jaettuna.

China Nutrifruit Groupin osakekohtaisen tuloksen kehitys.
China Nutrifruit Groupin osakekohtaisen tuloksen kehitys.

Ennusteiden valossa yrityksen viimeisin päätöskurssi, eli 3,82 dollaria vaikuttaa todella houkuttelevalta. Mikäli kasvu jatkuu ja vuoden 2011 ennuste toteutuu, yrityksen P/E-luku olisi silloin 5,9 ja tulos suhteessa hintaan 17 %. Mielenkiintoisinta tosin on se, miten yritys kehittyy vuoden 2011 jälkeen, sillä markkinapotentiaali on valtava. Ehkä optimaalisimmassa tilanteessa yritys saa kehitettyä markkinoille tunnetun brändin, jolloin joku kansainvälisistä juomajäteistä lopulta kaappaa yrityksen mukavalla preemiolla. Tässä voi siis hyvin olla mahdollisuus moninkertaistaa sijoitus jo muutamassa vuodessa.

Haluan tosin korostaa, että tällaiseen sijoitukseen liittyy huomattavan suuria riskejä. Yrityksen vuosikertomuksessa niitä on listattu 11 sivun verran lähtien Kiinan viranomaisten yllättävistä päätöksistä aina yrityksen avainhenkilöiden lähtemiseen. Myöskään Kiinan jatkuva talouskasvu ei ole itsestäänselvyys, vaikka tilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä. Lisäksi on syytä huomioida, että yritys ei maksa ainakaan lähivuosina ollenkaan osinkoa. Yrityksen hallitus on päättänyt, että tällä hetkellä tuotot käytetään kokonaisuudessaan toiminnan kasvattamiseen. Nutrifruit soveltuu siis sijoituksena ainoastaan salkun suuririskiseksi mausteeksi, joka voi yllättää joko todella negatiivisesti tai positiivisesti.

Kuten aiemmin sanoin, länsimaisiin pörsseihin listatuissa kiinalaisissa yrityksissä on yleensä taustalla mielenkiintoinen omistusjärjestely. Se lisää myös pelkoa siitä, että jossain kohtaa joku tekee jotain laitonta tai vetää välistä. Tässä tapauksessa omistusketju menee siten, että Nevadan osavaltioon rekisteröity China Nutrifruit Group on ainoastaan holding-yhtiö, joka omistaa 100 % Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröidystä Fezdale Investments Ltd:stä, joka taas omistaa 100 % Hong Kongiin rekisteröidystä Solar Sun Holding Ltd:stä, joka omistaa 100 % Kiinan kansantasavallassa toimivasta yrityksestä nimeltä Daqing Longheda Food Company Ltd. Viimeksi mainittu on on se varsinainen juomia tuottava yritys. Kuulostaa hurjalta, mutta toiminta sentään yrittää ainakin olla läpinäkyvää. Täytyy vain luottaa siihen, että tilintarkastajat tekevät perusteellista työtä.

Itse en ole vielä lopullista sijoituspäätöstä tehnyt, mutta tässä on ehdottomasti yksi potentiaalinen kohde. Potentiaalisia sijoituskohteita tosin Kiinassa riittää ja niihin palaan vielä myöhemmin.

Kommentit