Syyskuu 2011: Salkku syysremontissa

Syyskuukaan ei tuonut helpotusta osakemarkkinoille, vaan jo pitkään jatkunut kaakkoon suuntaava vuoristorataliike jatkui. Osakkeiden arvostustasot ovat Euroopassa jo erittäin alhaalla, mutta niin pitkään kuin velkakriisiin ei ole näköpiirissä ratkaisua, on epätodennäköistä, että markkinoiden trendi kääntyisi ainakaan nousuun.

Helsingin yleisindeksin kehitys syyskuussa.
Helsingin yleisindeksin kehitys syyskuussa.

Helsingin yleisindeksi laski syyskuun aikana peräti 8,6 %. Oma salkkuni selvisi onneksi paremmin, vaikkakin tuotto oli 3,0 % pakkasella. Myös syyskuussa salkkuni pelastivat USA:n osakesijoitukset, joiden osuutta olen systemaattisesti kasvattanut keväästä lähtien. Sijoitusvarallisuuteni kokonaisarvo oli syyskuun lopussa noin 38 400 euroa.

Syyskuussa osakesalkkuni koki myös merkittäviä muutoksia:

  • 13.9. myin TeliaSoneran osakkeita 4,68 e kurssilla noin 2 000 euron erän. Salkkuun jäi TeliaSoneraa edelleen noin 3 000 euron edestä
  • 13.9. myin Wärtsilän osakkeita 18,4 e kurssilla noin 900 euron erän.
  • 23.9. omistamani China Security & Surveillance Technology -yhtiön kaikki osakkeet lunastettiin yrityskaupan seurauksena 6,50 dollarin kurssilla. Kokonaissumma oli noin 1 300 euroa.
  • 26.9. sijoitin noin 6 500 euroa Ruotsin kruunumääräisiin korkosijoituksiin XACT OBLIGATION ETF-rahaston kautta.
  • 26.9. myin loput omistamani Wärtsilän osakkeet 17,37 e kurssilla. Kokonaissumma oli noin 1 500 euroa.

Syyskuussa Helsingin pörssissä listattujen yhtiöiden ja etenkin euromääräisten sijoitusten osuus salkustani väheni merkittävästi. Suurin muutos sijoitusstrategiassani oli päätös siirtää peräti 17 % sijoituksista Ruotsin kruunumääräisiin korkosijoituksiin. Kyseessä on tällä hetkellä salkkuni suurin yksittäinen sijoitus, jolla tavoittelen suojautumista etenkin euroon liittyviä riskejä vastaan. Lisäksi halusin dollarin rinnalle myös toisen valuutan, koska myös USA:n talous on ongelmissa.

En ainakaan toistaiseksi tule luultavasti myymään lisää Helsingin pörssissä listattuja omistamiani osakkeitani. Toisaalta tällä hetkellä en myöskään harkitse uusia sijoituksia mihinkään Euroopan pörssiin, vaan tulen nykytilanteessa painottamaan myös jatkossa dollari- ja kruunumääräisiä sijoituksia, joiden osuus tulee luultavasti kasvamaan entisestään. Tällä hetkellä kruunumääräisten sijoitusten osuus salkustani on 17 % ja dollarimääräisten peräti 30 %.

Nykyinen velkakriisi on vasta heijastumassa Euroopan reaalitalouteen, joten monella yrityksellä pahimmat ajat ovat vasta edessä. Nykyinen kurssilasku johtuu sijoittajien ennakoinnista. Tilannehan on siinä mielessä erikoinen, että useimpien yhtiöiden tuloksentekokyky ei ole vielä kärsinyt. On hyvin mahdollista, että kurssilasku Euroopassa pysähtyy, mutta nopeaan uuteen nousuun en usko. Sen sijaan pidän todennäköisenä, että dollari ja kruunu tulevat lähitulevaisuudessa vahvistumaan euroa vastaan, jolloin odotan omalle salkulleni kuitenkin positiivista kehitystä.

Nykytilanteessa on erittäin tärkeä olla jatkuvasti hereillä ja ajan tasalla, sillä sekä suurimmat voitot että tappiot tehdään usein kriisien yhteydessä. Kriiseissä on se positiivinen asia, että silloin avautuu usein myös hyviä sijoitusmahdollisuuksia.

Sijoitusvarallisuuteni jakauma 31.9.2011.
Sijoitusvarallisuuteni jakauma 31.9.2011.

Sijoitusvarallisuuteni historiallinen kehitys.
Sijoitusvarallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit