Syyskuu 2010: Supersyyskuu tuli ja yllätti

Kukapa olisi osannut odottaa, että syyskuusta muodostuu todellinen pörssien superkuukausi. Vastaus on luonnollisesti, ettei kukaan. Kuten kuukausi sittenkin sanoin, tulevaisuus on aina hämärän peitossa. Kukaan ei pysty ennustamaan, milloin pörssit romahtavat tai milloin tulee todellinen pörssiralli. Syyskuussa tapahtui jälkimmäinen, kun osakkeisiin sijoittaneet pääsivät nauttimaan keskimäärin lähes vuoden tuotoista.

Juuri päättynyt syyskuu oli esimerkiksi 500 suurimman yhdysvaltalaisen yhtiön kehitystä kuvaavan Standard & Poors -indeksin historian paras syyskuu sitten vuoden 1939. S&P 500 -indeksi vahvistui syyskuussa peräti 9,0 %. Myös Helsingin pörssi kehittyi lähes yhtä vahvasti ja nousi 8,7 % päätyen 7 096 pisteeseen.

Oma osakesalkkuni tuotti syyskuussa 5,4 % ja varallisuuteni kokonaisarvo nousi noin 41 600 euroon. Indeksejä hieman heikompi kehitys johtui ennen kaikkea siitä, että syyskuussa euro vahvistui lähes 6 % suhteessa Yhdysvaltain dollariin. Noin 15 % salkustani on sijoitettuna dollariosakkeisiin ja euron vahvistuminen heikensi siis dollariosakkeideni euromääräistä arvoa. Syyskuussa salkkuni sisällössä ei tapahtunut muutoksia.

Moni salkkuni yhtiö on kasvattanut markkina-arvoaan tämän vuoden aikana huomattavasti indeksejä enemmän. Esimerkiksi Wärtsilän osakekurssi on noussut vuoden alusta lähtien 71 % ja Spondan 32 %, kun Helsingin pörssi on keskimäärin noussut 11 %. Tavoitteenani onkin lähiaikoina käydä systemaattisesti läpi kaikki omistamani yhtiöt ja arvioida, ovatko niiden arvostustasot edelleen kestävällä pohjalla.

Syyskuun päätyttyä tämän vuoden kolmaskin vuosineljännes on nyt takana ja katseet suuntautuvat myös muutaman viikon kuluttua alkaviin osavuosikatsauksiin. Tälläkin kertaa lähden tuloskauteen luottavaisin mielin vahvalla osakepainolla.

Varallisuuteni jakauma 30.9.2010.
Varallisuuteni jakauma 30.9.2010.

Varallisuuteni arvon historiallinen kehitys.
Varallisuuteni arvon historiallinen kehitys.

Kommentit