Swedish Match: Visiona savuton maailma

Maailman johtavan nuuskavalmistajan vauhti ei hyydy, vaikka Suomessakin asenne nuuskaan on jälleen muuttumassa tiukempaan suuntaan. Nuuskan ja muiden tupakkatuotteiden valmistaja Swedish Match tekee tällä hetkellä parempaa tulosta kuin koskaan aikaisemmin. Olisiko nyt siis oston paikka?

Kirjoitin edellisen kerran ruotsalaisesta Swedish Matchista viime vuoden heinäkuussa otsikolla ”Swedish Match: Epäeettistä huipputuottoa”. Silloin pidin osaketta jo hieman haastavasti hinnoiteltuna, joten se ei koskaan päätynyt omaan salkkuuni. Vuosi sitten epäeettinen sijoittaminen olisi kannattanut, sillä Swedish Matchin kova meno on jatkunut ja osake on kallistunut edellisen blogimerkintäni jälkeen lähes 40 %, minkä lisäksi yhtiö on jakanut 4,75 kruunun osakekohtaisen osingon.

Swedish Matchin osakekurssin (SEK) kehitys 20.7.2009 - 27.9.2010.
Swedish Matchin osakekurssin (SEK) kehitys 20.7.2009 - 27.9.2010.

Vaikka Swedish Match ei sitä suoraan sano, niin yhtiön visiona on selvästi savuton maailma, jossa ainoat käytettävät tupakkatuotteet ovat nuuska ja purutupakka. Tupakkayhtiöitä on kritisoitu vuosikymmenet ihmisten myrkyttämisestä, eikä syyttä. Swedish Matchinkaan visio savuttomasta maailmasta ei ole jalo, sillä yhtä lailla myös nuuska ja purutupakka ovat terveydelle haitallisia. Nuuskan etu tosin on siinä, että siinä negatiivinen vaikutus kohdistuu ainoastaan käyttäjään - toisin on tupakoinnin kohdalla. Lisäksi joidenkin tutkimusten mukaan nuuska on myös käyttäjälle vähemmän haitallista kuin tupakointi.

Swedish Matchin ajatukselle nuuskaamisesta tupakoinnin korvaajana löytyy myös tiukkaa faktaa. Kun vertaillaan tupakoinnin kehitystä Suomessa ja Ruotsissa, niin nuuskan saatavuuden vaikutus on merkittävä. Vuonna 1980 ruotsalaisista miehistä tupakoi 36 prosenttia, kun vuonna 2006 tämä määrä oli enää 13 prosenttia. Samalla aikavälillä tupakoivien miesten määrä väheni Suomessa 35 prosentista vain 24 prosenttiin. Ruotsissa tupakanpoltto väheni siis huomattavasti enemmän. Samaan aikaan tosin nuuskan käyttö on Ruotsissa kasvanut 12 prosentista 21 prosenttiin, eli tupakan sijaan ruotsalaiset käyttävät yhä enemmän nuuskaa.

Nuuskan lisäksi Swedish Match valmistaa myös purutupakkaa, sikareita ja sytyttimiä. Nuuska on kuitenkin yhtiön merkittävin liiketoiminta-alue, sillä nuuskan osuus liikevoitosta on peräti 54 prosenttia. Toiseksi merkittävin alue on sikarit, jotka tuovat liikevoitosta 28 prosenttia. Purutupakan osuus jää 11 prosenttiin ja sytyttimien 7 prosenttiin. Vielä tämän vuoden puolella yhtiöstä tulee kaiken lisäksi täysin savuttomien tupakkatuotteiden valmistaja, sillä valtaosa sikariliiketoiminnasta siirretään uuteen yhteisyritykseen Scandinavian Tobacco Groupin kanssa.

Swedish Matchin nuuska myy tällä hetkellä enemmän kuin koskaan. Viime huhti-kesäkuun liikevaihto oli 3,7 miljardia kruunua, joka on 1,0 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Mistään valtavasta kasvubisneksestä ei kuitenkaan ole kyse. Tästä huolimatta riippuvuutta aiheuttavan tuotteen kysyntä pysyy helposti tasaisena ja liikevaihto kasvaa hiljalleen uusien aluevaltausten myötä.

 Swedish Matchin liikevaihdon kehitys 2008/Q1 - 2010/Q2.
Swedish Matchin liikevaihdon kehitys 2008/Q1 - 2010/Q2.

Vaikka yhtiön liikevaihto ei ole kasvanut kuin hieman viime vuosina, niin osakekohtainen tulos on kasvanut suhteessa huomattavasti enemmän. Yhtiö on siis onnistunut tehostamaan toimintaansa viime vuosien aikana. Viime huhti-kesäkuun osakekohtainen tulos oli 2,78 kruunua, joka on peräti 10,8 % enemmän kuin vuotta aiemmin.

Swedish Matchin osakekohtaisen tuloksen kehitys 2008/Q1 - 2010/Q2. Poikkeuksellinen tulos kaudella 2009/Q3 johtuu yrityskaupasta.
Swedish Matchin osakekohtaisen tuloksen kehitys 2008/Q1 - 2010/Q2. Poikkeuksellinen tulos kaudella 2009/Q3 johtuu yrityskaupasta.

Reilu vuosi sitten pidin yhtiötä hieman kalliina. Vaikka yhtiön kehitys on ollut vakaata, niin kalliina pidän sitä edelleenkin. Itse asiassa yhtiö on nyt vielä kalliimpi kuin vuosi sitten. Arvioin itse yhtiön tämän vuoden osakekohtaiseksi tulokseksi 10,0 kruunua, jolloin yhtiön P/E-luku olisi 17,7 ja tulostuotto 5,6 %. Yhtä hyvää ja parempaakin tuottoa saa tällä hetkellä huomattavasti riskittömämmistäkin sijoituskohteista.

Swedish Matchin arvostuksessa ihmetyttää erityisesti se, että osakkeen hinnan perusteella siihen on ladattu merkittäviä kasvuodotuksia. Mistä kasvua sitten saadaan? Tehostamalla osakekohtaista tulosta ei enää paljoa paranneta, koska se kortti on nyt käytetty. Ruotsin nuuskamarkkinat ovat jo varsin maturoituneet, joten siellä liikevaihtoa ei paljoa enää kasvateta. Muut länsimaat taas ovat jyrkästi nuuskaa vastaan, jolloin kasvua on vaikea hakea sieltäkään. Jäljelle jää kehitysmaat, joissa potentiaalia varmasti on paljon. Vielä on kuitenkin vähän näyttöä siitä, että Swedish Match kykenisi pärjäämään kehittyvillä markkinoilla suuria tupakkajättejä vastaan.

Swedish Matchin kohdalla on erityisen hyvä muistaa siihen liittyvät riskit. Yleinen asenne länsimaissa on tällä hetkellä nuuskaa vastaan ja uskon, että ennen pitkää Ruotsinkin päättäjät tiukentavat asennettaan nuuskaa kohtaan, vaikka tällä hetkellä lahden takana ollaankin myötämielisiä nuuskan suhteen. Poliittista riskiä ei mielestäni ole huomioitu yhtiön hinnassa, joten osake on yksinkertaisesti liian kallis. Jos satut omistamaan Swedish Matchia, niin nyt voi olla hyvä aika realisoida voitot.

Kommentit