Sijoittajan joulu on taas täällä

Osakesijoittajalle joulu tulee neljä kertaa vuodessa ja kestää joka kerta yli kolme viikkoa. Kyse on tietysti yritysten osavuosikatsausten julkistamisista. Tänään Nokian, Fortumin ja Cargotecin tulosjulkistuksilla kunnolla starttaava reilu kolmeviikkoinen on tavallistakin jännittävämpi, koska markkinat ovat hermoilleet koko alkuvuoden todella paljon. Yleinen odotus tuntuu olevan, että pukin kasseista löytyykin tällä kertaa risuja ja paljon. Omat odotukseni ovat kuitenkin positiivisesti latautuneet.

Pikkujouluja vietettiin jo alkuviikosta, kun ensimmäiset yritykset julkaisivat tuloksensa. Mukana oli niin positiivisia (Componenta, PKC Group) kuin negatiivisiakin (Teleste, Glaston) yllätyksiä. Jo näissä muutamissa tulosjulkistuksissa on nähty selkeä ilmiö: laskut tai nousut ovat olleet kaksinumeroisia tai ainakin lähellä sitä. Markkinoiden ennakointi on siis onnistunut todella heikosti.

Itse odotan tuloskauden jälkeen markkinoiden vihdoin rauhoittuvan, kun kohonneiden kustannusten ja heikentyneiden talousnäkymien todelliset vaikutukset yritysten tuloskuntoon saadaan vihdoin selville. Kuten jo aiemmissa kirjoituksissani olen maininnut, uskon että useimpien yritysten kohdalla markkinat ovat ylireagoineet tilanteeseen. Keskimäärin odotan siis enemmän positiivisia yllätyksiä. Tosin varmaa on, että myös negatiivisia yllätyksiä on tiedossa. Täysin intuitioon perustuva ennustukseni on, että OMXH-yleisindeksi on elokuun ensimmäisten viikkojen jälkeen 8500-9000 pisteessä. Nyt se on noin 8200 pisteessä.

Oman arviointikyvyn likoon laittaminen on aina hauskaa, joten tässä toisen vuosineljänneksen tulosennustuksia joistakin seuraamistani yrityksistä. Jos edes yli kolmasosa osuu oikeaan, niin sehän jo melkein todistaa, etten ole aivan hakoteillä. Oman määritelmäni mukaan tulosjulkistus on negatiivinen yllätys, jos osake laskee yli 5 % ja vastaavasti positiivinen, jos se nousee yli 5 %. Muussa tapauksessa tulos on neutraali, eli tulos on markkinoiden odotuksien mukainen. Tosin aivan näin mustavalkoinen tilanne ei tietenkään ole, koska markkinoiden käyttäytymiseen saattaa vaikuttaa enemmän tulosjulkistuksen yhteydessä annetut tulevaisuudennäkymät.

 • 17.7. Nokia (16.7. päätöskurssi 15,76 €)
  Nokia ei ole antanut tulosvaroitusta, minkä se on yleensä tehnyt, jos tulokseen on ollut odotettavissa selkeä heikennys. Erityisesti Nokian osalta markkinoiden reaktioon vaikuttaa paljon johdon tulevaisuudenodotukset. Uskon että markkinat ovat ennakoineet nämä hyvin ja odotan markkinoilta neutraalia reaktiota.
 • 18.7. Citycon (16.7. päätöskurssi 2,44 €)
  Kiinteistösijoittaja Cityconilta odotetaan erittäin synkkiä uutisia. Ilmassa on mielestäni selvää ylireagointia ja odotan markkinoilta positiivista reaktiota.
   
 • 31.7. Neste Oil (16.7. päätöskurssi 14,87 €)
  Suurin osa Nesteen tuloksesta tehdään dieselillä, jonka tuotantomarginaalien odotan säilyvän hyvänä. Viime syksynä sisäänajetulla uudella dieselin tuotantolinjalla (TL4) oli huhtikuussa tulipalo, jonka vuoksi linja oli suljettuna toukokuuhun asti ja alkuperäisistä tavoitteista jäädään. Lisäksi ainakin kesäkuun ensimmäiset viikot linja toimi vajaateholla. Vuoden takaiseen verrattuna kaikki tältä linjalta tullut tuote on kuitenkin plussaa, koska silloin se ei siis vielä ollut edes käytössä.

  Neste ei ole antanut tulosvaroitusta, mutta markkinat odottavat silti heikkoa tulosta. Oma ennustukseni on, että tulos tulee kuitenkin olemaan positiivinen yllätys.
 • 31.7. SanomaWSOY (16.7. päätöskurssi 13,37 €)
  Markkinat tuntuvat ennakoivan tuloksen heikkenevän selvästi. Sanomalla on ongelma-alueita, mutta hyvät liiketoiminta-alueet kompensoivat tämän. Itse odotan koko konsernin tasolla maltillista kasvua vuoden takaiseen tulokseen, mikä tulee olemaan markkinoilla positiivinen yllätys.
 • 1.8. Atria (16.7. päätöskurssi 12,95 €)
  Atrian kilpailija HKScan antoi jo tulosvaroituksen, mikä vaikutti myös Atrian kurssiin, vaikka Atria ei ole itse varoittanut. Selvää on, että kasvaneita kustannuksia (liha ja energia) ei ole saatu täysin vietyä lopputuotteisiin - Atrian perinteisiä ”lihapulliakin” saa edelleen vanhaan tuttuun hintaan. Odotan markkinoilta neutraalia reaktiota.
 • 5.8. Orion (16.7. B-osakkeen päätöskurssi 12,48 €)
  Orionilta odotan vakaata tuloskehitystä ja myös markkinat todennäköisesti odottavat tätä, vaikka osake onkin yleisen markkinatunnelman mukana laskenut. Ennustan siis markkinoilta neutraalia reaktiota.
 • 6.8. Nokian Renkaat (16.7. päätöskurssi 31,98 €)
  Nokian Renkaat on ollut yksi alkuvuoden pörssitähdistä ja odotukset ovat kovat. Osake on kuitenkin mielestäni tällä hetkellä aivan liian korkealle hinnoiteltu. Odotan markkinoilta negatiivista reaktiota.
 • 7.8. Sponda (16.7. päätöskurssi 4,95 €)
  Markkinat ovat ylireagoineet erittäin vahvasti ja odotan erittäin positiivista tulosjulkistusta. Tarkempaa analyysiä Spondasta on aikaisemmassa kirjoituksessani.
 • 13.8. Amanda Capital (16.7. päätöskurssi 3,10 €)
  Q2:n tulos tulee olemaan lähellä nollaa Amandan maksamien vahingonkorvausten vuoksi. Tämän ei pitäisi tulla markkinoille yllätyksenä, joten odotan markkinoilta neutraalia reaktiota. Tästä ennustuksesta tosin olen kaikista epävarmin, koska Amanda ei ole tiedottanut toiminnastaan muuten erityisen paljon. Myös Amandasta olen kirjoittanut aiemminsyvällisempää analyysiä.
 • 14.8 Olvi (16.7. päätöskurssi 20,52 €)
  Myös Olvin haasteena ovat kasvaneet raaka-aine- ja energiakustannukset, joita ei mielestäni ole täysin hinnoiteltu kurssiin. Lisäksi kylmä kesä on mitä luultavimmin vaikuttanut myyntiin heikentävästi. Odotan markkinoilta negatiivista reaktiota.

Ennustukset ovat tietysti suhteessa viimeisimpiin päätöskursseihin.

Kommentit