Saga Fursia edullisempaa saa etsiä

Viime keväänä kirjoitin, kuinka turkiksilla tehdään nyt rahaa enemmän kuin koskaan. Elokuun lopussa päättyneestä tilikaudesta muodostuikin turkishuutokauppoja järjestävän Saga Fursin (entiseltä nimeltään Turkistuottajat) kaikkien aikojen paras tilikausi. Yhtiö teki viime tilikaudella 54 miljoonan euron liikevaihdolla ennätyksellisen 18,7 miljoonan euron tuloksen ennen veroja.

Saga Fursin vahvan kasvun taustalla on etenkin Kiinan markkinat, joissa luksustuotteiden ja sen myötä myös turkisten myynti on kasvanut räjähdysmaisesti. Yhtiö ei kerro tarkkoja lukuja julkisuuteen, mutta tiettävästi yli puolet yhtiön välittämistä turkiksista myydäänkin tällä hetkellä Kiinaan.

Saga Fursin osakekohtainen tulos oli viime vuonna 3,84 euroa. Tämän hetkiseen 15,53 euron osakekurssiin suhteutettuna osake näyttääkin todelliselta löydöltä. Yhtiön P/E-luku on viimeisellä tuloksella 4,0, eli jos tulos säilyisi nykyisellä tasolla, yhtiö tuottaisi sijoituksen verran tulosta neljässä vuodessa. Osinkoa Saga Furs on näillä näkymin maksamassa 1,45 euroa osaketta kohden, jolloin osinkotuottokin on huimat 9,3 %.

Saga Fursin osakekohtaisen tuloksen ja osingon kehittyminen.
Saga Fursin osakekohtaisen tuloksen ja osingon kehittyminen.

Myös tasetta tarkastelemalla yhtiö on erittäin halpa. Kun tase-eristä lasketaan yhteen kaikki kiinteä omaisuus, realisoitavissa olevat sijoitukset, saamiset sekä rahavarat ja vähennetään summasta yhtiön velat, yhtiön velattomaksi varallisuudeksi saadaan 65,0 miljoonaa euroa. Yhtiön markkina-arvo on kuitenkin vain 55,9 miljoonaa euroa. Toisin sanoen 15,53 euron hintaista osaketta kohden yhtiöllä on pelkästään taseessa varallisuutta 18,06 euroa.

Saga Fursin taseessa oleva varallisuus poislukien aineettomat varallisuuserät.
Saga Fursin taseessa oleva varallisuus poislukien aineettomat varallisuuserät.

Yhtiö on siis huippukannattava ja sillä on pelkästään taseessa suurilta osin realisoitavissa olevaa varallisuutta yli 16 % enemmän kuin sen markkina-arvo on tällä hetkellä. Voi siis vain ihmetellä, miten kukaan luopuu tästä osakkeesta nykyiseen hintaa.

Yhtiön edullisuus selittyy toki osittain yhtiön ympärillä olevalla epävarmuudella. Tilinpäätöksen yhteydessä yhtiö antoi tulosvaroituksen ja ilmoitti, että maailmantalouden epävarmuus heijastuu todennäköisesti kuluvan vuoden liiketoimintaan, eikä edellisen tilikauden ennätystulokseen luultavasti päästä. Tämän lisäksi turkisten hintoja voi painaa alas Kiinan oma kasvava turkistuotanto. Lisäksi Saga Furs on historiallisesti arvostettu aina hieman alakanttiin, mikä liittyy yhtiön toimialaan, jota osa sijoittajista ilmeisesti karttaa.

Vaikka tulos laskisikin kuluvana vuonna, on yhtiö edelleen kaikilla mittareilla luultavasti Helsingin pörssin edullisin yhtiö. Edes maailmalla en ole törmännyt yhteenkään yhtiöön, jonka tulostuotto olisi 25,0 %, osinkotuotto 9,3 % ja jonka tasearvo samalla ylittäisi markkina-arvon. Vaikka yhtiön liiketoiminta lopetettaisiin välittömästi ja se laitettaisiin lihoiksi, osakkeenomistajille jäisi luultavasti käteen enemmän kuin osake tällä hetkellä maksaa. Jos tilillä polttelee ylimääräistä rahaa, Saga Furs ei ole hullumpi sijoituskohde nykyisessäkään taloustilanteessa.

Kirjoittaja omistaa Saga Fursin osakkeita.

Kommentit