PepsiCo porskuttaa vaikeinakin aikoina

PepsiCo on yksi salkkuni tähtiyrityksistä ja olen ollut siihen viime aikoina erittäin tyytyväinen. Yhtiössä vaikuttaa olevan kaikki kohdallaan. Sillä on vahva brändiportfolio ja erinomainen johto, minkä ansiosta yhtiö on takonut tasaisesti kasvavaa tulosta jo vuosikymmenien ajan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Vuosina 2000-2011 PepsiCon osakekohtainen tulos on kasvanut keskimäärin 10,5 % vuodessa. Tämä on erinomainen saavutus yhtiölle, joka toimii tiukasti kilpaillulla elintarvikealalla. Historiallisesti tarkasteltuna positiivista on etenkin PepsiCon suoriutuminen vaikeina aikoina. Vuoden 2008 finanssikriisi vaikutti myös PepsiCo:hon, mutta sen kannattavuus pysyi kuitenkin hyvällä tasolla ja osakekohtainen tulos tippui hetkellisesti vain 7 %. Vuoden 2008 jälkeen tulos on ollut jälleen kasvu-uralla. Vaikka elämme jälleen epävarmoja aikoja, pidän itse PepsiCo:ta yhtenä parhaimmista turvasatamista.

    Otavamedian lukijamatkat     Miljonääriksi alle kolmekymppisenä  PepsiCo porskuttaa vaikeinakin aikoina  13.11.2011 E.J.  Aihealueet: Osakeanalyysit, Sijoittaminen  PepsiCo, osakkeet, sijoittaminen, osakeanalyysit  PepsiCo on yksi salkkuni tähtiyrityksistä ja olen ollut siihen viime aikoina erittäin tyytyväinen. Yhtiössä vaikuttaa olevan kaikki kohdallaan. Sillä on vahva brändiportfolio ja erinomainen johto, minkä ansiosta yhtiö on takonut tasaisesti kasvavaa tulosta jo vuosikymmenien ajan muutamaa poik
PepsiCon osakekohtainen tulos ja osinko vuosina 2000-2011.

PepsiCon ydinbisnes perustuu vahvoihin juomabrändeihin, joita ovat Pepsin lisäksi esimerkiski Mountain Dew, Gatorade, Tropicana ja Ocean Spray. Ruokapuolelta tunnettuja brändejä ovat esimerkiksi Quaker-viljatuotteet ja Lay’s perunalastut.  Mikä tärkeintä, viimeisellä vuosineljänneksellä PepsiCo kasvoi jokaisella liiketoiminta-alueellaan. Pohjois-Amerikassa kasvu oli kohtalaisen vaatimatonta, mikä tosin johtuu jo olemassa olevasta vahvasta markkina-asemasta. Euroopan erittäin vahva 37,3 % kasvu taas selittynee osittain valuuttakurssimuutoksilla. Tulevaisuuden kannalta kiinnostavaa on kuitenkin PepsiCon läsnäolo kehittyvillä markkinoilla. Latinalaisen Amerikan liikevaihto kasvoi katsauskaudella 19,4 % ja Aasian, Lähi-idän ja Afrikan liikevaihto peräti 24,8 %. Myös tulevaisuudessa PepsiCon kasvun voi odottaa tulevan kehittyviltä markkinoilta, joissa se on saavuttanut hyvän aseman ja tekee jo erittäin kannattavaa liiketoimintaa.

PepsiCon liikevaihto divisioonittain.
PepsiCon liikevaihto divisioonittain.

Vahvasta markkina-asemastaan ja hyvistä tulevaisuuden näkymistään huolimatta PepsiCon osake on varsin maltillisesti hinnoiteltu. Vuoden 2011 tulosennusteella osakkeen P/E-luku on 14,2, eli tulostuotto on nykykurssilla 7,0 %. Osinkoa PepsiCo jakaa perinteisesti noin 40 % tuloksestaan. Nykykurssiin suhteutettuna osinkotuotto on  noin 3,2 % vuodessa.

PepsiCon osakekurssin kehitys vuosina 2000-2011.
PepsiCon osakekurssin kehitys vuosina 2000-2011.

PepsiCo on etenkin tällä hetkellä erinomainen vaihtoehto sijoittajalle, joka etsii turvasatamatyyppistä sijoituskohdetta Euroopan ulkopuolelta. Mikään yritys ei ole täysin turvassa talouskriiseiltä, mutta PepsiCon erinomainen brändiportfolio, merkittävä markkina-asema ja hyvä johto antavat vahvan perustan myös tulevaisuuden menestykselle. Itse olenkin sijoittanut PepsiCo:hon erittäin pitkällä aikajänteellä - pidän jopa mahdollisena, etten tule koskaan luopumaan tästä yhtiöstä.

Kirjoittaja omitaa PepsiCon osakkeita.

Kommentit