Pelimerkit Nokiassa

Nokian laskeva trendi on jatkunut nyt lähes neljä vuotta, eikä tietenkään syyttä. Itse hyppäsin Nokian mukaan vajaa vuosi sitten, kun yhtiön arvostustaso oli mielestäni laskenut jo erittäin houkuttelevalle tasolle odotuksiin nähden. Jälkiviisas on aina helppo olla ja nyt tiedämme, että tein ensimmäisen sijoituksen Nokiaan hieman liian aikaisin. Olen järjestelmällisesti jatkanut Nokiaan sijoittamista laskevaan kurssiin myös tämän jälkeen. Lisäsin salkkuuni Nokiaa aluksi viime vuoden lokakuussa ja uusimman sijoituksen tein juuri tällä viikolla.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa kaikki Nokiaan varaamani pelimerkit ovat kiinni yhtiössä. Vaikka en pidä sijoittamista pelaamisena, niin tässä poikkeustilanteessa käytän termiä pelimerkit. Nokia on ilman muuta riskisijoitus, jonka kanssa voi käydä tällä hetkellä miten tahansa. Vuosi sitten suhtauduin hyvin toiveikkaasti Nokian sen hetkiseen strategiaan, joka laski tulevaisuuden MeeGo-käyttöjärjestelmän varaan. Kuten kaikki varmasti tietävät, vuodessa on ehtinyt tapahtumaan paljon. Ennen kaikkea yhtiö on tehnyt täydellisen suunnanmuutoksen.

Vielä kuukausi sitten olin melko epävarma Nokian suhteen ja pohdin jo jopa silloisten sijoitusten purkamista. Viime aikaiset tapahtumat ovat kuitenkin saaneet uskoni yhtiön mahdollisuuksiin elpymään. Helmikuun strategiauudistusta seurasi muutaman kuukauden kestänyt pimeä jakso, jolloin yhtiöstä ei herunut julkisuuteen juurikaan uutisia ja moni ehti jo kyseenalaistamaan muutosten läpiviennin mahdollisuudet. Vaikka uuden strategian toimivuus tulee selviämään vasta vuosina 2012-2013, nyt näyttää siltä, että muutos on kuitenkin todella tapahtumassa.

Uskoni palautuminen on lopulta summa useammasta yksittäisestä positiivisesta signaalista. Tässä niistä mielestäni viisi merkittävintä.

1. Nokian tammi-maaliskuun tulos. Nokian tammi-maaliskuun tulos yllätti positiivisesti. Vaikka kannattavuus heikkenikin, niin liikevaihto kasvoi peräti 9 % ja tulos oli odotuksia parempi. Nokian vahva asema Aasiassa säilyi ennallaan ja mitä todennäköisimmin Kiinasta tulee Nokian suurin markkina-alue kuluvan neljänneksen aikana. Euroopan liikevaihto laski nyt 5 % ja oli 2,08 miljardia, kun taas Kiinan liikevaihto nousi 30 % ja oli 1,91 miljardia euroa. Tämä ennakoi sitä, että Aasian avulla Nokialla on kaikesta huolimatta hyvät mahdollisuudet selvitä suvantovaiheen yli. Lisäksi Symbian-puhelimet ovat edelleen menneet kaupaksi Euroopassa odotettua paremmin.

2. Microsoft-sopimus allekirjoitettiin aikataulusta edellä. Tämä osittaa, että yhtiössä todella tehdään töitä sen eteen, että tuloksia saadaan aikaan mahdollisimman nopeasti. Ensimmäistä Windows-puhelinta odotetaan vuoden 2012 ensimmäisellä puoliskolla, mutta ei liene mahdotonta, että tässäkin asiassa onnistuttaisiin kerrankin odotuksia nopeammin.

3. Organisaatiouudistus on toteutumassa ennakoitua kivuttomammin.Viime keskiviikon uutisointi osoittaa, että vaikka organisaatiomuutos on yksi Nokian historian suurimmista, siihen on löydetty alkuperäisiin uhkakuviin suhteutettuna melko järkevältä vaikuttava ratkaisu.

4. Organisaatio on saatu uudistuksen taakse. Elop palkattiin muutosjohtajaksi ja tähän mennessä hän on tehnyt sen, mitä häneltä on odotetukin. Muutos on käynnissä, ja mikä tärkeintä, ennen kaikkea myös organisaatio on saatu uuden strategian taakse. Työntekijöiltä eri yhteyksissä kuullut kommentit viittaavat siihen, että vaikka muutos vievät epämukavuusalueelle, siihen suhtaudutaan mahdollisuutena. Toki kritiikkiäkin on työntekijöiden joukosta kuulunut.

5. Tulevaisuus ei ole enää hämärän peitossa. Uusi strategia on nyt kaikille selvä ja organisaatioon vaikuttavat muutokset ovat tiedossa. Voimavarat voidaan nyt keskittää tekemiseen.

Nyt kyse on enää siitä, tuleeko uusi strategia toimimaan ja saadaanko entistä parempia tuotteita markkinoille nopeassa aikataulussa. Näillä näkymin en enää tule tällä erää kasvattamaan Nokian painoa salkussani, sillä nyt sen osuus salkustani on jo noin 10 %. Nyt on siis aika nojata taaksepäin ja katsoa, pääseekö yhtiö lopulta sinne, mihin se tähtää.

Kommentit