Osavuosikatsaus eurokriisiin - mitä olemme oppineet?

Lyhyt vastaus otsikon kysymykseen on, että emme ole näköjään oppineet vielä mitään. Kriisin eteneminen jatkuu tasaisen varmasti ja mikään tähän mennessä tehdyistä toimista ei ole pysäyttänyt sitä. Rahoituspaketeilla on ainoastaan ostettu lisää aikaa ja sidottu yhä vahvemmin koko Eurooppaa samaan uppoavaan laivaan.

Kreikan kriisi alkoi vuoden 2009 syksyllä, eli se on kestänyt jo lähes kolme vuotta. Näinä vuosina Kreikan tilanne on vain pahentunut. Vuoden 2010 syksyllä vuorossa oli Irlannin hätäpaketti. Irlannissa tilanne on kehittynyt tämän jälkeen hieman paremmin, mutta sekin saattaa lähiakoina tarvita vielä uuden apupaketin. Keväällä 2011 vuorossa oli Portugalin pelastaminen. Tämän jälkeen portugalin bruttokansantuote on laskenut kuukaudesta toiseen, eikä loppua ole vielä näkyvissä.

Vuosi sitten EKP aloitti Italian ja Espanjan lainojen osto-ohjelman hillitäkseen maan lainojen korkojen nousua. Tästä huolimatta myös Espanja ajautui viimein tänä kesänä suoran avun tarpeeseen ja on pyytämässä nyt noin 100 miljardin euron apuakettia. Sekään ei välttämättä riitä. Kaiken tämän jälkeen jäljellä on vielä Italia, jonka kansantalous on kaksi kertaa suurempi kuin Espanjan. Siinä vaiheessa, kun Italia tarvitsee apua, ei ole kaukana tilanne, jossa apua tarvitsevat myös muut euromaat, jotka ovat taanneet aiempia apupaketteja. Tässä skenaariossa auttajat ovat vähissä ja kukaan ei tiedä todellisuudessa, millainen ketjureaktio tästä vasta syntyykin.

Pahinta koko kriisissä on se, että siitä on syntynyt itseään ruokkiva syöksykierre. Tilannetta ei helpota yhtään se, että etenkin kriisimaissa nuorisotyöttömyys on järkyttävän korkealla ja juuri näiden nuorten pitäisi olla korjaamassa taloutta vielä tulevinakin vuosikymmeninä. Vaarana on, että tästä vuosikymmenestä tulee Euroopan talouden menetetty vuosikymmen.

Itse aloin hakea turvaa heikentyvää euroa vastaan etenkin Yhdysvaltain dollarista ja tällä hetkellä yli 35 prosenttia salkustani on sijoitettu Yhdysvaltain markkinoille. Noin yhdeksän kuukautta sitten, eli viime syyskuussa, kirjoitin että “tyhmä on se, joka pitää tällä hetkellä koko varallisuutensa kiinni euromääräisissä sijoituksissa”. Se joka on tätä neuvoa noudattanut, on pärjännyt kohtalaisen hyvin. Viime syyskuun jälkeen dollarin arvo euroa vastaan on vahvistunut noin 10 prosenttia. Vuodessa muutos on ollut noin 13 prosenttia dollarin hyväksi. Itseäni harmittaa tällä hetkellä ainoastaan se, etten noudattanut vielä vahvemmin omaa näkemystäni. Niin pitkään kuin tilanne on päällä, tulen itse kuitenkin edelleen kasvattamaan dollarimääräisiä sijoituksiani.

Euron dollarikurssin kehitys viimeisen vuoden ajalta.
Euron dollarikurssin kehitys viimeisen vuoden ajalta.

Ikuisena optimistina yritän aina hakea positiivisia signaaleja, mutta Euroopan talouskriisin kohdalla ne ovat nyt vähissä. Ei tässä muu auta kuin tehdä parhaansa, koska yksilöiden ratkaisuista suuretkin taloudet rakentuvat.

Kommentit