Orionilla vahvaa tekemisen meininkiä

Viime maaliskuussa epäilin, että lääkevalmistaja Orionin kurssissa saattaisi olla jo hieman ilmaa. Vaikka en tuolloin luopunutkaan osakkeistani, aavistukseni eivät olleet turhia, sillä pari viikkoa blogimerkintäni jälkeen kurssi oli romahtanut lähes 25 % (suurin syy romahdukseen tosin oli Stalevo-lääkeen ympärille kehittynyt turvallisuuskohu). Kurssi on pienen romahduksen jälkeen jälleen toipunut lähelle viime kevään huipputasoja, joten nyt on hyvä hetki tehdä uusi katsaus Orionin nykytilaan ja tulevaisuuden näkymiin.

Orionin (Orion B) osakekurssin kehittyminen 1.1.2008 - 12.11.2010.
Orionin (Orion B) osakekurssin kehittyminen 1.1.2008 - 12.11.2010.

Orion sai viime keväänä jäädä salkkuuni ennen kaikkea siksi, että olen yhtiön haasteista huolimatta vakuuttunut sen strategian toimivuudesta. Suurin haastehan yhtiölle on Parkinsonin taudin lääkkeiden patenttien raukeaminen vuosina 2012-2013. Parkinsonin lääkkeiden osuus Orionin nykyisestä liikevaihdosta on lähes kolmannes, joten patenttien raukeamisen tulosvaikutus tulee olemaan merkittävä. Orion ei kuitenkaan ole jäänyt istumaan paikalleen, vaan lähtenyt aggressiivisesti hakemaan kasvua uusilta markkina-alueilta ja uusista tuotteista.

Orionin viimeisin tammi-syyskuun osavuosikatsaus lisäsi uskoani Orionin strategiaan entisestään, sillä yhtiö onnistui kasvattamaan liikevaihtoaan ja tulostaan voimakkaasti sekä samalla vähentämään Parkinsonin lääkkeiden merkitystä. Vuoden 2009 tammi-syyskuuhun verrattuna Orionin liikevaihto kasvoi 11,1 % ja tulos peräti 25,0 %. Parkinsonin lääkkeet on toki edelleen yhtiön lypsylehmä ja myös niiden myynti kasvoi 6,0 %. Orion kuitenkin onnistui lisäämään muiden tuotteiden myyntiä tätäkin enemmän.

Vielä vuonna 2009 Parkinsonin lääkkeiden osuus Orionin liikevaihdosta oli 31,5 %, mutta nyt se on laskenut jo 30,4 % tasolle. Mikäli Orion onnistuu jatkamaan samalla uralla, Parkinsonin taudin lääkkeiden patenttien raukeaminen lähivuosina ei tule olemaan niin dramaattinen hetki kuin vielä jokin aika sitten pelättiin.

Erityisen iloinen olen siitä lisääntyneestä tekemisen meiningistä, joka viimeisestä osavuosikatsauksesta on havaittavissa. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Tänä vuonna on tehty jo 89 uutta tuotelanseerausta - kasvua viime vuoteen 123 % (40 tuotelanseerausta vuoden 2009 tammi-syyskuussa).
  • Useiden alkuperälääkkeiden myyntiä onnistuttiin kasvattamaan voimakkaasti, esimerkiksi:
    - Sydämen vajaatoiminnan hoitoon tarkoitettu Simdax, liikevaihto kavoi 50 % (20 miljoonasta eurosta 30 miljoonan euroon)
    - Precedex®-tehohoitorauhoitte, liikevaihto kasvoi 100 % (10 miljoonasta eurosta 20 miljoonaan euroon)
  • Orion on tuomassa markkinoille uusia alkuperälääkkeitä, esimerkiksi eturauhassyövän hoitoon tarkoitettu Vantas® on saanut juuri myyntiluvat lähes kaikkiin Euroopan maihin.
  • Orionin Geneeristen lääkkeiden myynti kasvoi Suomessa 2,7 %, vaikka markkinan koko pieneni lääkkeiden viitehintajärjestelmän seurauksena 1,0 %. Orionin markkinajohtajuus siis vahvistui.
  • Geneeristen lääkkeiden myynti kasvoi itäisessä Euroopassa 23 % ja muilla markkina-alueilla Suomea lukuunottamatta 37 %.
  • Orionilla on käynnissä useita lupaavia sekä lyhyen että pitkän aikavälin kehitysprojekteja.

Itse odotan Orionin tekevän tänä vuonna 1,34 euron osakekohtaisen tuloksen (1,07 euroa vuonna 2009). Tällä tuloksella yhtiön tulostuotto nykykurssiin suhteutettuna on 8,0 % ja P/E-luku 12,5. Viime maaliskuussa 17,60 euron hintainen osake oli mielestäni järkevän hintainen, mutta ei kuitenkaan halpa. Tänään osaketta sai pörssistä 15,70 euron hintaan. Kurssilaskun ja osavuosikatsauksessa olleen uuden informaation seurauksena osake on mielestäni jälleen halpa ja se pysyy ainakin omassa salkussani entistäkin vahvemmin.

Kirjoittaja omistaa Orion B -osakkeita.

Kommentit