Nurkan takana odottaa prime-kriisi?

Yhdysvaltojen subprime-myrsky on edelleen täydessä vauhdissa ja vaikutukset näkyvät erityisesti Yhdysvaltain taloudessa vielä pitkään. Nurkan takana saattaa kuitenkin odottaa jotain vielä paljon pahempaa - prime-kriisi. Subprime-kriisi syntyi, kun maksukyvyttömille ihmisille myönnettiin järjettömän suuria lainoja. Mahdollinen prime-kriisi ei kuitenkaan aiheutuisi siitä, että priimaluokan ihmiset muuttuisivat maksukyvyttömiksi. He yksinkertaisesti jättäisivät lainansa maksamatta.

Koko skenaario voi toteutua siksi, että Yhdysvalloissa asunnot ovat usein prime-asuntolainojen pantteina. Tämä siis tarkoittaa sitä, että halutessaan velallinen voi luovuttaa asuntonsa vapaaehtoisesti pankille ja velka on sillä kuitattu. Tosin luottohäiriömerkintä ja tietty leima otsaan siitä napsahtaa, mutta se on pientä mahdolliseen säästöön verrattuna.

Subprime-kriisin myötä asuntojen hinnat ovat tippuneet USA:ssa erittäin rajusti. Jos asunto on muutama vuosi sitten rahoitettu lähes kokonaan lainalla ja sen nykyinen arvo kattaa vain puolet jäljellä olevasta lainasta, kuka tahansa omaa etuaan ajatteleva ihminen käskee pankin pitää tunkkinsa ja muuttaa velattomana pois. Asunnon arvosta haihtunut summa menee täysimääräisesti pankin luottotappioksi. Kaiken lisäksi tilanteesta aiheutuu helposti itseään ruokkiva syöksykierre. Pankki tahtoo todennäköisesti realisoida tyhjän asunnon jäljellä olevan arvon mahdollisimman nopeasti ja markkinoille tulee lisää myyntikohteita, mikä aiheuttaa hintojen laskun jatkumisen. Tämä taas johtaa siihen, että yhä useamman velallisen kannattaa velan maksamisen sijaan luovuttaa talo pankille.

Bongasin itse asian BBC:n artikkelista, jossa haastateltiin erästä talonsa pankille luovuttanutta perhettä. Talo oli maksanut kaksi vuotta sitten 500 000 dollaria ja subprime-kriisin myötä sen arvo oli enää noin 300 000 dollaria. Velkaa oli kuitenkin jäljellä vielä lähes koko alkuperäisen talon hinnan verran, joten perhe päätti, että on taloudellisesti järkevintä luovuttaa talo pankille ja ottaa luottohäiriömerkintä. Kyse ei ollut siitä, etteikö perhe olisi selvinnyt lainastaan. $200 000 vain on hitonmoinen kasa rahaa ja luottotiedotkin normalisoituvat viiden vuoden päästä.

Subprime-kriisin synkimmissä arvioissa sen on laskettu aiheuttavan rahoituslaitoksille 200-300 miljardin dollarin tappiot. Samaisessa BBC:n artikkelissa haastateltu New Yorkin yliopiston professori arvioi, että toteutuessaan prime-kriisi aiheuttaa jopa yli 1 000 miljardin dollarin tappiot. Subprime-kriisiin vaikutuksiin yhdistettynä se tarkoittaa lähes 6 000 dollaria jokaista amerikkalaista täysi-ikäistä kohti. Jo subprime-kriisi on saanut Yhdysvaltojen talouden vakavaan tilaan, mutta se ei ole mitään verrattuna prime-uhkaan.

Ikävintä asiassa on, että tällainen kriisi vaikuttaa koko maailmaan raha- ja osakemarkkinoihin. Myös piensijoittajan kannattaa huomioida tämä uhka. Erityisesti suosittelen välttämään dollarimääräisiä sijoituksia, eli useimpien tapauksessa Yhdysvaltojen pörssiosakkeita tai sinne sijoittavia osakerahastoja. Vaikka kriisi ei välttämättä laskisikaan yritysten dollarimääräisiä osakekursseja, dollarin kurssi kuitenkin todennäköisesti heikkenisi euroa vastaan entisestään (paitsi, jos Euroopassa syntyisi vielä pahempi kriisi). Kuten aiemmassa kirjoituksessanikin jo mainitsin, myös riskittöminä pidettyjen korkorahastojen sisällöstä kannattaa ottaa selvää. Hälytyskellojen tulisi soida etenkin siinä tapauksessa, jos korkorahastosi sijoittaa Yhdysvaltalaisten pankkien lainapapereihin.

Jos tästä kaikesta pitäisi löytää jotain positiivista, niin yleensä taloussuhdanteen pohja on saavutettu, kun tilanne näyttää toivottomalta. Yhdysvalloissa näin todellakin tuntuu olevan. Pientä lohtua tuo se, että Suomessa kyseinen skenaario ei voi toteutua. Meillä asunnon hintariskiä ei onneksi saa siirrettyä pankille.

Kommentit