NSN pelasti Nokian karmean Q3:sen

Nokialta odotettiin tänään karmeaa tulosjulkistusta ja etenkin älypuhelinbisneksen osalta sellainen se olikin. Windows Phone -puhelimia myytiin heinä-syyskuussa vain 2,9 miljoonaa kappaletta (huhti-kesäkuussa 4 miljoonaa kappaletta) ja älypuhelinbisnes oli rankasti tappiollinen. Peruspuhelinbisnes sen sijaan oli pieni valopilkku. Peruspuhelimien myynti nousi 73,5 miljoonasta kappaleesta 76,6 miljoonaan kappaleeseen ja peruspuhelinten kannattavuus nousi käyttökatteella mitattuna 4,3 prosentista 4,9 prosenttiin. Kehittyneillä markkinoilla käyvät kaupaksi etenkin uudet Asha-puhelimet, jotka peruspuhelin-luokituksestaan huolimatta ovat kehittyvien maiden kuluttajien näkökulmasta täysverisiä älypuhelimia.

Suurin positiivinen yllätys - ja Nokian kurssin pelastaja - oli kuitenkin verkkoyhtiö Nokia Siemens Networks. NSN:n kannattavuus on ollut viime aikoina nollassa ja sille ei ole annettu käytännössä minkäänlaista arvoa Nokian kurssissa. Heinä-syyskuussa NSN:n liikevaihto nousi 3,5 miljardista eurosta 3,6 miljardiin euroon ja oleellisimpana liikevoittoprosentti nousi 0,8 prosentista 9,2 prosenttiin. Euroissa mitattuna liikevoitto nousi siis 28 miljoonasta eurosta 331 miljoonaan euroon. NSN:n saneerausohjelma on siis purrut.

Pitkälti NSN:n huoman tulosparannuksen ansiosta markkinareaktio Nokian tulosjulkistukseen oli erittäin positiivinen. Kurssi on ollut viime hetket 8-10 prosentin nousussa.

Nokialla on edelleen vaikeat ajat meneillään, mutta tämän tulosjulkistuksen myötä comeback voi olla entistä lähempänä. Tätä tukevat erityisesti seuraavat tekijät:

  1. NSN tekee nyt hyvää tulosta
  2. Peruspuhelimet menevät edelleen hyvin kaupaksi ja uudet Asha-mallit ovat erittäin kilpailukykyisiä etenkin kehittyvillä markkinoilla
  3. Uudet Windows Phone 8 -puhelimet tulevat jo lähiviikkoina markkinoille ja niillä on ominaisuuksien kannalta kaikki eväät menestymiseen
  4. Viimeinen vuosineljännes on joulumyynnin ansiosta aina vilkkain ja Nokialla on nyt hyvä tuoteportfolio eri markkinoilla

Heinä-syyskuussa Nokia saavutti jo operatiivisen kannattavuuden, kun kertaluonteisia eriä ei huomioida, sillä koko konsernin ei-IFRS-liikevoittoprosentti oli 1,3. Käänne on siis jo saavutettu ja hyvässä tapauksessa pahin on jo takana.

Kommentit