Nokian tilannepäivitys - kriisi on nyt pahimmillaan

Heti alkuun pahoittelut taas uudesta Nokia-aiheesta. Blogin tarkoitus ei ole keskittyä Nokian analysoimiseen, mutta viime torstaista tulosjulkistusta ei yksinkertaisesti voi jättää kommentoimatta.

Nokian tulos oli karua luettavaa ja johtopäätös on selvä: yhtiö on nyt pahimmassa kriisissä ehkä koskaan. Liikevaihdosta on kadonnut vuodessa 40 prosenttia ja yhtiön tulos on ollut pakkasella jo vuoden ajan. Mikä pahinta, markkinoita on menetetty maailman joka kolkassa. Kiinan liikevaihdosta katosi peräti 70 prosenttia ja muunkin Aasian kohdalla kato oli lähes 30 prosenttia. Euroopassa, Pohjois-Amerikassa sekä Lähi-idässä ja Afrikassa liikevaihto romahti yli 30 prosenttia. Ainoastaan Latinalaisessa Amerikassa selvittiin vähin vaurioin.

Nokian liikevaihto markkina-alueittain 2009/Q1-2012/Q1.
Nokian liikevaihto markkina-alueittain 2009/Q1-2012/Q1.

Nokian kassassa on tällä hetkellä rahaa 9,8 miljardia euroa ja kun siitä vähennetään velat, jäljelle jää 4,9 miljardia euroa. Tämä ei kuitenkaan pitkään lämmitä, sillä nykymenolla kassa syödään nopeasti. Pelkästään tutkimus ja kehitys, hallinto sekä markkinointi maksavat Nokialle lähes 10 miljardia euroa vuodessa.

Nokian osakekohtaisen tuloksen kehitys vuosineljänneksittäin.
Nokian osakekohtaisen tuloksen kehitys vuosineljänneksittäin.

Oli osavuosikatsauksessa sentään jotain pieniä valopilkkujakin:

  • Nokia saa vuodessa patenteistaan rojaltituloja noin 0,5 miljardia euroa. Patenttisalkun arvo pyörii siten helposti jossain 5 miljardin euron tuntumassa. Patenttien myynnillä voidaan helposti saada kassaan lisämiljardeja.
  • Lumia-puhelinten myynti tuplaantui tammi-maaliskuussa ja niitä myytiin jo yli 2 miljoonaa kappaletta. Positiivista on lisäksi, että tähän lukuun ei juurikaan mahdu mukaan juuri lanseerattuja Lumia 900 -puhelimia, joiden myynti USA:ssa näyttää lupaavalta.  Lumioiden osuus Nokian myymistä älypuhelimista on jo lähes 20 % ja pian luultavasti jo yli 50 %, kun Symbianin alasajo jatkuu. Strategian jalkautus on siis ainakin lähtenyt kohtuullisesti käyntiin.
  • Kulut ovat pienentyneet vuoden takaisesta ja tulevat pienentymään myös jatkossa. Raportoitu tulos sisältää paljon uudelleenjärjestelyihin liittyviä kertaluonteisia eriä, joita ei nähdä jatkossa.

Talousjulkaisuissa on puhuttu, että Elopilla on vuoden loppuun asti aikaa näyttää, että WIndows Phone -strategia toimii. On mielestäni selvää, että tämä on täysin totta. Nokialla tosin ei ole tällä hetkellä muita vaihtoehtoja kuin saada Windows Phone -strategia toimimaan. Elop on myös itse kommentoinut seuraavasti: "Our Plan B is to focus on Plan A".

Riskeihin nähden Nokian nykyinen osakekurssi on mielestäni täysin perusteltu. Jos Plan A epäonnistuu, Nokia ei luultavasti nouse enää koskaan ja yhtiö ajautuu vararikkoon. Jos Plan A onnistuu, Nokian arvo voi nopeasti jopa kymmenkertaistua. Vaikka itse en pidä osakkeiden rinnastamisesta uhkapelaamiseen, Nokian osake on nyt uhkapelipaperi. Siinä joko menettää kaiken tai voittaa paljon. Toivotaan jälkimmäistä - jo pelkästään Suomen talouden kannalta.

Kommentit