Nokian arvonmääritys lähes mahdotonta

Nokiasta on viime viikkoina kuulunut vihdoin myös positiivisia uutisia, vaikka osakekurssi matelee edelleen historialliseen tasoon nähden pohjamudissa. Viime viikolla Nokia ja Apple sopivat patenttikiistansa, minkä seurauksena Nokia sai Applelta kertakorvauksen ja jokusen euron rojaltin myös jatkossa jokaisesta myydystä iPhonesta. Tämä lämmittänee etenkin henkisesti Nokian suomalaisia omistajia, vaikka kurssireaktio ei ollutkaan merkittävä. Lisäksi tällä viikolla Nokia sai pitkästä aikaa ulos uuden tuotteen, eli MeeGo-alustaan perustuvan N9:n, joka herätti paljon positiivista mielenkiintoa.

Nokian arvonmääritys on viime aikaisen myllerryksen keskellä kuitenkin muuttunut lähes mahdottomaksi. Yhtiöön liittyy tällä hetkellä valtava määrä epävarmuustekijöitä, eikä parannusta ole luvassa ihan heti. Suurin epävarmuustekijä on luonnollisesti koko strategiauudistus. Erityisinä huolenaiheina on, että saadaanko se vietyä aikataulussa läpi ja miten markkinat ottavat uudet Nokia Windows Phone -laitteet vastaan.

Arvonmääritystä eivät yhtään helpota viime aikaiset positiivisetkaan uutiset. Applen kanssa tehdyn patenttisopimuksen yksityiskohtia ei julkaistu, eli rahasummat jäävät täysin arvioiden varaan. Joidenkin arvioiden mukaan Nokian saama könttäsumma voisi olla luokkaa 450 miljoonaa euroa ja rojalti jokaisesta myydystä iPhonesta noin 4 euroa. Tämän vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä Apple myi noin 16,9 miljoonaa iPhonea, jolloin nykytilanteessa Nokia saisi Applelta vuositasolla jopa 270 miljoonaa euroa (jos oletetaan iPhonen myynnin pysyvän nykytasolla). Nokian yhtä osaketta kohden 450 miljoonan euron könttäsumma olisi noin 0,12 euroa ja 270 miljoonan euron vuosittaiset rojaltit noin 0,07 euroa.

Applen kanssa tehdyn patenttisopimuksen arvoa on ulkopuolisen mahdoton arvioida, koska sopimuksen yksityiskohdat ovat täysin arvailujen varassa. Myöskään sopimuksen kestosta ole tietoa. Lisäksi tällaisen sopimuksen arvonmäärityksessä yksi merkittävimmistä tekijöistä on iPhonen tuleva myynti, joka on luonnollisesti myös täysin arvailujen varassa. Parhaimmillaan patenttisopimus voi kuitenkin olla jopa miljardien eurojen arvoinen, mikäli sopimus on voimassa useita vuosia ja iPhonen voittokulku jatkuu ennallaan.

Myös tällä viikolla julkaistu uusi MeeGo-puhelin N9 on lopulta täysi kysymysmerkki positiivisesta mediavastaanotosta huolimatta. Parhaimmassa tapauksessa N9:stä voi tulla hittipuhelin tietyssä markkinasegmentissä, mutta pahimmassa tapauksessa se jää kaupan hyllyille, koska yleisellä tasolla koetaan, että Nokia on jo haudannut MeeGo-alustan. Tämä ei edes itse asiassa pidä paikkaansa. Nokia hylkäsi MeeGon ainoastaan massapuhelimien käyttöjärjestelmänä, mikä oli luultavasti kaikesta huolimatta oikea ratkaisu, koska MeeGon ympäriltä puuttui se paljon puhuttu ekosysteemi. On hyvä muistaa, että kehittyvien markkinoiden ja Windows Phone -alustan lisäksi Nokialla on uudessa strategiassaan kolmas kivijalka, joka on tulevaisuuden teknologiat. Mielestäni MeeGo menee juuri tähän ryhmään. Siinä on kokeiltu seuraavan sukupolven ideoita ja se on suunnattu sille pienelle joukolle, joka haluaa olla rohkeana kokeilemassa uusimpia ratkaisuja (samalle segmentille oli suunnattu myös Maemo-alustaa käyttävä N900, joka on muuten mielestäni edelleen Nokian paras puhelin).

Nokian markkina-arvo on tippunut vuoden 2008 alun lähes 100 miljardista eurosta noin 16 miljardiin euroon. Reilussa kolmessa vuodessa on hävinnyt savuna ilmaan veret seisauttava 84 miljardia euroa. Jäljelle jäänyt 16 miljardia euroa ei ole iso summa, kun ottaa huomioon, mitä kaikkea sen takana on. Nokialla on kassassa käteistä tai muuta likvidiä varallisuutta noin 10 miljardia euroa. Kun tästä vähennetään Nokian velat, jäljelle jää noin 5 miljardin euron nettokassa. 16 miljardin euron markkina-arvosta 5 miljardia euroa on siis puhdasta velatonta käteistä. Tämän jälkeen markkina-arvoa jää jäljelle noin 11 miljardia euroa, josta pelkän patenttisalkun arvoksi voidaan helposti arvioida 2-4 miljardia euroa. Tämän jälkeen markkina-arvoa jää jäljelle arviolta 7-9 miljardia euroa, joka sisältää Nokian varsinaiset liiketoiminnat, eli Nokian laite ja palvelut -yksikön, Nokia Siemens Networksin ja NAVTEQin. Kuinka paljon kurssi siis voi nykyisestään enää pudota?

Nokian markkina-arvon kehitys vuoden 2008 alusta lähtien.
Nokian markkina-arvon kehitys vuoden 2008 alusta lähtien.

Synkimpänä tulevaisuuden skenaariona on tietysti konkurssi, mihin en Nokian kohdalla kuitenkaan usko (nyt täytyy koputtaa puuta). Jos Nokian alamäki tästä sen kuin jatkuu, niin jossain vaiheessa joku kilpailijoista mitä todennäköisimmin valtaa Nokian. Nokian kurssi on laskenut jo nyt siihen pisteeseen, että spekulointi mahdollisista ostajista käy kuumana. Nokia on kiinnostava ostokohde jo pelkän patenttisalkkunsa vuoksi. Applen kanssa juuri tehty sopimuskin osoittaa, että Nokian yli 10 000 patenttia sisältävä salkku on alan parhaimpia ja pelkästään sen arvo mitataan miljardeissa euroissa. Jäädään siis mielenkiinnolla seuraamaan, miten jännitysnäytelmä etenee ja toivotaan parasta.

Kommentit