Nokian aallonpohja nähty

Uusi tulosjulkistuskausi käynnistyi juuri toden teolla Nokian julkistaessa ensimmäisen vuosipuoliskon tuloksensa. Kuten kolme kuukautta sitten, myös tämä uusin tulosraportti on rajua luettavaa. Liikevaihto on 25 % alempana kuin vuosi sitten ja viivan alle jääneestä tuloksesta on haihtunut peräti 60 %.

Vaikka markkinoiden reaktio Nokian tulokseen oli erittäin negatiivinen, on siinä mielestäni paljon positiivisia merkkejä. Ensinnäkin toinen vuosineljännes on jo huomattavasti parempi kuin ensimmäinen vuosineljännes. Ensimmäisen vuosineljänneksen raju liikevaihdon romahdus on kääntynyt jo kasvu-uralle: toisen vuosineljänneksen liikevaihto kasvoi 7 % ensimmäiseen vuosineljännekseen verrattuna. Tämä viittaisi siihen, että Nokian osalta aallonpohja on nähty tammi-maaliskuun aikana. Vaikka kyseessä on vain yksi yritys, vahvistaa tämä myös käsitystä, jonka mukaan yleinen taloustilanne on jo kääntymässä parempaan päin.

Tulosta tarkasteltaessa tilanne on vielä positiivisempi. Tulospudotus suhdannehuipusta on toki massiivinen, eikä siitä päästä mihinkään. Tuloskehitys on kuitenkin kääntynyt jo positiiviseksi, sillä tulos nousi peräti 50 % ensimmäisestä vuosineljänneksestä. Rajut säästötoimet ovat siis tuottaneet tulosta ja toivon mukaan YT-uutisia ei vähään aikaan enää tule.

Nokian liikevaihdon mammuttimainen romahdus alkuvuodesta kuvaa hyvin koko maailmantalouden äkkisyöksyä. Kuitenkin nyt on myös mustaa valkoisella siitä, että aallonpohja on jo nähty. Innolla ja välillä jopa kauhulla kuitenkin odotan, mitä muut yritykset kertovat seuraavien viikkojen aikana. Lomat on siis nyt vietetty ja on jälleen aika palata sorvin ääreen!

Kommentit