Nokia luo nahkaansa

Tämän päiväinen Nokian tulosjulkistus oli yksi tämän tulosjulkistuskauden odotetuimmista tapahtumista. Monet odottivat täydellista katastrofia, mutta toisin kävi. Nokian viime vuoden tulosta voi kokonaisuudessaan luonnehtia puolustusvoitoksi. Yhtiö menetti asemiaan rajusti, mutta kykeni siitä huolimatta tekemään positiivisen tuloksen, joka oli markkinoiden odotuksia parempi.

Nokian tulos ilman kertaluonteisia eriä oli viimeisellä neljänneksellä 0,06 euroa. Vuonna 2010 Nokia teki samalla tarkastelujaksolla 0,22 euron tuloksen, joten romahdus on kieltämättä dramaattinen. Tässä tilanteessa positiivista kuitenkin on, että Nokian tulos ylipäänsä oli positiivinen, sillä monet analyytikot ennustivat tappiollista tulosta. Koko viime vuodelta Nokia teki 0,29 eron tuloksen, kun vuonna 2010 tulos oli vielä 0,61 euroa osaketta kohden. Vuoden 2007 hyvinä aikoina Nokia takoi 1,51 euron osakekohtaisen tuloksen, joten huipulta on tultu kaiken kaikkiaan pitkä matka  alas.

Tässä vaiheessa historian voi kuitenkin unohtaa, sillä Nokia luo parhaillaan nahkaansa. Uuden strategian jalkautus on parhaillaan käynnissä, joten katse tulee nyt suunnata tulevaisuuteen. Vanhojen Symbian-puhelimien myynti romahti rajusti viime vuonna ja varmaa on, että tästä eteenpäin Symbian-puhelinten myynti lähestyy nollaa yhä kiihtyvämmällä tahdilla. Nokian uudet Windows Phone -puhelimet on kuitenkin saatu markkinoille ja niiden alku on ollut lupaava. Vaikka reilun miljoonan kappaleen myynti ei vielä päätä huimaakaan, positiivista on, että puhelin on saanut pääasiassa hyviä ja paikoin ylistäviäkin arvioita. Osa teknologiajulkaisuista on jo sitä mieltä, että Lumialla Nokia on mennyt monella saralla jo iPhonen ohi. Nokia on siis jälleen palannut kehityksen kärkeen.

Windows Phone -puhelimellaan Nokia joutuu tosin aloittamaan asemansa rakentamisen lähes alusta ja se on hidasta. Hyvänä vertailukohteena toimii tämän hetken pahin kilpailija iPhone, jonka Apple lanseerasi vuonna 2007. iPhoneja myytiin ensimmäisellä lanseerausneljänneksellä 0,27 miljoonaa ja sitä seuraavalla neljänneksellä 1,12 miljoonaa. Vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä Apple myi ennätykselliset 37 miljoonaa iPhonea, mutta tämän luvun saavuttamiseen meni yli neljä vuotta. Nokian marraskuussa lanseeraamia Lumia-puhelimia on tähän mennessä myyty yli miljoona, joten alle kolmen kuukauden aikana Nokia on onnistunut myymään uusia Lumia-mallejaan suunnilleen saman verran kuin iPhoneja myytiin aikoinaan ensimmäisen puolen vuoden aikana. Nokian uutta alkua voi siis pitää vähintäänkin lupaavana.

iPhonen kappalemääräinen myynti vuosineljänneksittäin lanseerauksesta lähtien. (Lähde: Applen osavuosikatsaukset)
iPhonen kappalemääräinen myynti vuosineljänneksittäin lanseerauksesta lähtien. (Lähde: Applen osavuosikatsaukset)

Vaikka Windows Phone on saatu markkinoille, Nokia on sijoituskohteena edelleen riskisijoitus. Jos Lumia ja muut tulevat Windows-puhelimet eivät lopulta menestykään, Nokialle jää enää heikkokatteiset peruspuhelimet ja huonosti kannattava Nokia Siemens Networks -verkkoyhtiö. Jos Windows Phone taas menestyy, Nokia voi kokea menestyksekkään renesanssin. Ensimmäisten arvioiden ja kolmen viikon omien Lumia-käyttökokemusten perusteella pidän renesanssiskenaariota todennäköisempänä vaihtoehtona. Nokialla on nyt pitkästä aikaa loistava massatuote, eli suurin haaste on enää myydä se käyttäjille. Siinä Nokia on onnistunut aikaisemminkin ja nyt se panostaa markkinointiinsa enemmän kuin koskaan aiemmin.

Kirjoittaja omistaa Nokian osakkeita (ja Nokian Lumia 800 -puhelimen).

Kommentit