Nokia keskellä kauhuskenaariota - arvosta suli 3,8 miljardia euroa

Viimeiset kaksi päivää ovat olleet Nokian osakkeenomistajille yhtä painajaista. Nokian tiistaina antama tulosvaroitus sai Nokian kurssin taas kerran syöksyyn ja yhtiön markkina-arvosta on hävinnyt kahden päivän aikana noin 3,7 miljardia euroa.

Windows Phone -strategian julkistuksen yhteydessä vuoden 2011 helmikuussa Nokian markkina-arvo oli vielä noin 30 miljardia euroa. Tästä arvosta on nyt sulanut jo lähes 20 miljardia euroa ja jäljellä on enää noin 11 miljardia euroa. Kun tästä summasta vähennetään vielä yhtiön 4,9 miljardin euron nettokassa, Nokian liiketoiminnan arvoksi saadaan enää noin 6 miljardia euroa. Se on todella vähän yhtiölle, joka vielä muutama vuosi sitten oli alansa markkinajohtaja.

Seuraavan olen sanonut aiemminkin ja edelleen seison sanojeni takana: Nokian Windows Phone -strategiaa ei voi vielä tuomita hävityksi peliksi, koska uusi alusta on edelleen lanseerausvaiheessa. Sen virheen kuitenkin tein myös omissa sijoituksissani, että suhtauduin liian optimistisesti muutosvaiheen läpivientiin. Nokia on kuin henkilö, joka on juuri ponnistanut hypätäkseen rotkon yli, mutta ponnistusvaiheessa maa on pettänyt alta ja nyt ei ole varmaa, riittääkö vauhti kuilun toiselle puolelle. Nokian kohdalla maa petti alta, kun Symbian-puhelimien myynti romahti odotettua enemmän ja samaan aikaan kilpailu myös halpapuhelimissa kiristyi. Lisäksi Nokia on nyt lanseerausvaiheessa joutunut tinkimään Lumia-puhelimien katteista saadakseen niitä markkinoille kappalemääräisesti mahdollisimman paljon.

Aloitin itse Nokian ostot vuoden 2010 kesällä ja viimeisimmät ostot olen tehnyt tänä keväänä. Ostojeni keskikurssi on 5,90 euroa, eli sijoitukseni arvosta on hävinnyt lähes puolet. Alun perin välttelin pitkään Nokian osaketta, koska yhtiön tulevaisuuden haasteet olivat nähtävissä jo vuonna 2009. Kun Nokia itse tiedosti ongelmansa vuonna 2010 ja osakurssi oli jo romahtanut yli 70 prosenttia, ajattelin oikean sijoitushetken tulleen. Olin väärässä. Nokia on ollut tähän mennessä kaikkien aikojen huonoin sijoitukseni.

En ole kuitenkaan vielä menettänyt täysin toivoani Nokian suhteen. Itse asiassa päinvastoin. Lumia on yksi parhaista puhelimista tällä hetkellä ja lähes kaikki arviot siitä ovat olleet erittäin positiivisia. Suurimpana haasteena on saada suuret massat ymmärtämään tämä. Negatiivisten uutispommien lisäksi ilmassa on myös pieniä positiivisia signaaleja. Esimerkiksi Amazon.comissa Lumia on ollut viime viikonlopusta lähtien sekä myydyin että toiseksi myydyin puhelin. Toivo elää siis vielä.

3 comments

13
Huh

14
Huh

16
Huh

Sivut

Kommentit