Nesteen kanssa nesteessä

Myönnän, olen Nesteen kanssa nesteessä. Yrityksen eilen julkaisema tulos ei ollut kaunista luettavaa ja osakekurssi on ollut syöskylaskussa. Nesteen liikevaihdosta ja tuloksesta on hävinnyt kolmannes. Kaiken lisäksi ennen lamaa päätetyt investoinnit näyttävät juuri nyt todella pahoilta yrityksen taseessa. Tällä hetkellä omistajia todellakin koetellaan.

Neste Oil on salkkuni suurin yksittäinen sijoitus. Sen osuus varallisuudestani on noin 15 % (yli 5 000 euroa), joten yritys on luonnollisesti yksi tarkimmin seuraamistani pörssiyrityksistä. Kun Neste vuonna 2006 päätyi salkkuuni, tulevaisuus näytti lupaavalta. Dieselin jalostusmarginaali oli huipussaan ja yritys takoi rahaa omistajilleen. Lama on kuitenkin iskenyt öljyteollisuuteen pahemmin kuin moneen muuhun, minkä seurauksena yrityksen liikevaihto ja tulos ovat romahtaneet. Kun vielä muutama vuosi sitten omistajille irtosi euron osakekohtainen osinko, joutuu nyt tyytymään 25 senttiin.

Neste Oilin liikevaihdon ja tuloksen kehitys.
Neste Oilin liikevaihdon ja tuloksen kehitys.

Tilanne näyttää entistä synkemmältä Nesteen investointien takia. Nousukaudella Neste päätti investoida tulevaisuuteen aloittamalla suurien uusiutuvan dieselin tuotantolaitosten rakentamisen Singaporeen ja Rotterdamiin. Investointeja itsessään pidän järkevinä, sillä riskistä huolimatta niissä on paljon potentiaalia. Kun Nesteen tuloksentekokyky on kuitenkin vuosina 2008 ja 2009 ollut surkea, on tilanne johtanut yrityksen rankkaan velkaantumiseen. Korollisten nettovelkojen määrä on noussut muutaman vuoden takaisesta 700 miljoonasta eurosta jo lähelle 2 miljardia euroa. Samalla omavaraisuusaste on tippunut 50 % tuntumasta alle 40 % tasolle. Tietyssä mielessä on ihme, että Neste ylipäänsä jakaa tänäkin vuonna osinkoa.

Nesteen nettovelat ja omavaraisuusaste.
Nesteen nettovelat ja omavaraisuusaste.

On hyvä muistaa, että ongelma ei ole tällä hetkellä Nesteessä, vaan koko toimialassa, joka on nyt aallonpohjassa. Kun toimiala toivon mukaan alkaa elpymään tämän vuoden aikana, lähtee myös Nesteen kannattavuus parantumaan.

Positiivista Nesteessä on, että Singaporen ja Rotterdamin investoinnit ovat sentään edenneet aikataulussa ja Singaporen tuotantolaitoksen pitäisikin avautua jo loppuvuonna. Viimeistään vuoden päästä pitäisi siis jo näkyä ensimmäisiä merkkejä siitä, onko investointi ollut järkevä.

Nesteen vaikeasta tilanteesta huolimatta en ole luopumassa siitä. Kun vuoden 2006 loppupuolella sijoitin yritykseen, tiedostin jo silloin riskit. Ajatukseni olikin, että vasta 10 vuoden päästä voidaan sanoa, oliko päätökseni järkevä. Nyt kun on kulunut reilut kolme vuotta ensimmäisestä Neste-sijoituksestani, voidaan jälkiviisaasti sanoa, että olisi kannattanut odottaa. Itse asiassa näin osittain teinkin, sillä viimeisimmät erät Nestettä hankin viime keväänä, jolloin kurssi oli vielä alempana kuin nyt.

Tällä hetkellä omistajan ei kuitenkaan auta muuta kuin toivoa, että Nesteen uusi aika tulee vielä.

Kommentit