Neste Oil vihreämpi kuin Greenpeace

Kampin torilla on etenkin nyt kesäaikaan erittäin todennäköistä joutua feissarin, eli useimmiten erilaisia lahjoitussopimuksia kaupittelevan henkilön hyökkäyksen kohteeksi. Näin kävi myös minulle muutama päivä sitten.

Kohtaaminen

Huomaan jo kaukaa, että kyseinen feissarityttö on valinnut ihmisjoukosta juuri minut uhrikseen. Ehkä näytän keskimääräistä parempituloiselta. Tällä kertaa jokin sekunnin murto-osia kestävässä ajatteluketjussani menee kuitenkin eri tavalla kuin aiemmin ja päätän perinteisen ”sori ei ehdi”-puolustuksen sijaan käyttää toista taktiikkaa. Hyökkäys on paras puolustus. Feissari toteuttaa missiotaan, mutta tällä kertaa myös minulla on missio. Annan tytön ottaa katsekontaktin ja lähestyn häntä itsevarman hymyn kanssa.

Feissari: Ehditkö vastaamaan pariin kysymykseen?
Minä: Tottakai.
Feissari: Ootko tyytyväinen ympäristön nykyiseen tilaan?
Minä: Itse asiassa kyllä, vaikka onhan maapallolla paljon haasteita.
Feissari: Tiesitkö, että Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä?
Minä: Aijaa…
Feissari: Teetkö mitään sen eteen?
Minä: Oon yks Neste Oilin omistajista ja oon juuri viime viikolla lisännyt omistustani entisestään.

Feissari on täysin sanaton ja ilme muuttuu hämmennyksen kautta raivonsekaiseen. Muutaman sekunnin kuluttua feissari saa taas koottua itsensä ja saarnaa hetken palmuöljystä.

Minä: Ootko kuullu Neste Oilin uusiutuvien polttoaineiden strategiasta, jonka mukaan vuoteen 2020 mennessä Neste pyrkii käyttämään biodieselin tuotannossa ainoastaan uusiutuvia raaka-aineita, jotka ei kilpaile ravinnon tuotannon kanssa?

Käymme vielä hetken vasta-argumenttisotaa ja itse olisin melkein valmis jatkamaan sitä kahvikuppien äärellä. Olisihan tässä taas yksi uusi henkilö käännytettävänä. Tosin feissari ilmeisesti arvioi rahallisen tuotto-odotusarvoni organisaatiolleen niin pieneksi, että näyttää jo luovuttavan pelin. Hän yrittää vielä viimeisen kerran myydä lahjoitussopimustaan ”osakkeena”. 10 euron kuukausilahjoitus ei arvioni mukaan kuitenkaan tuota minulle mitään ympäristöllistä, rahallista tai huonoa omatuntoa parantavaa hyötyä, joten hylkään tarjouksen.

Harmi kyllä kyseinen organisaatio ei ollut Greenpeace, vaan WWF, jota jonkun verran jopa arvostan. Pitääkin toivoa, että törmään seuraavaksi Greenpeacen feissariin. Siitä kohtaamisesta voi tulla vielä kiinnostavampi.

Todelliset ympäristönsuojelijat investoivat yrityksiin

Useimmat ympäristöjärjestöt tekevät monilla alueilla hyvää työtä, mutta suurin vika on, että ne etsivät ongelmiin ainoastaan syyllisiä - eivät ratkaisuja. Parhaimmat ratkaisut ympäristöongelmiinkin löytyvät yritysmaailmasta. Todellinen ympäristönsuojelija ei siis etsi syyllisiä, vaan investoi ympäristöä säästäviä ratkaisuja kehittäviin yrityksiin ja toimii aktiivisena omistajana. Toki apinapukuihin pukeutumalla ja bensapumppuihin itsensä köyttämällä saa pientä julkisuutta, mutta parantaako se oikeasti ympäristöä?

Itse kannan huolta ympäristöstä ja juuri se on yksi syy, miksi olen Nesteen omistaja. Tietenkään Neste Oilia ei voi sanoa vielä täysin vihreäksi, mutta yritys pyrkii pitkällä tähtäimellä kestävään kehitykseen. Siihen voin myös itse vaikuttaa omistajana. Toinen asia on, että jos Neste Oil ei jalostaisi öljyä, joku muu tekisi sen kuitenkin. Valitettavasti maailman hyvinvointi on vielä tällä hetkellä riippuvainen fossiilisista polttoaineista. Neste Oil kuitenkin rahoittaa fossiilisten polttoaineiden tuotoilla ympäristöä säästävien teknologioiden kehitystyötä, jotta joskus tulevaisuudessa hyvinvointi voi jatkua puhtaan teknologian avulla. Kuulostaa siis mielestäni ympäristötietoisen henkilön sijoituskohteelta.

Neste Oil oli ainoastaan yksi esimerkki todellisen ympäristönsuojelijan sijoituskohteesta. Muita puhtaampaan ympäristöön tähtääviä yrityksiä on myös omalla harkintalistallani. Seurannassa ovat esimerkiksi uudessa strategiassaan vesitekniikkaan panostava Kemira ja uusiutuvia energiatekniikoita kehittävä norjalainen Hydro. Investoimalla tämän kaltaisiin yrityksiin, olet todellinen ympäristönsuojelija. Autat ihmiskuntaa luomaan ratkaisuja, etkä ainoastaan etsi syyllisiä.

Ympäristöjärjestöt ovat kieltämättä lahjoitusohjelmillaan kehittäneet erinomaisen tuotteen. Siitä heille hatunnosto. ”Lahjoita meille 10 euroa kuukaudessa ja omatuntosi paranee.” Erinomaista tuotteistamista! Olen varma, että tästä hyötyy koko kansakunta, koska jos omatunto ei paina, työntekokin onnistuu tehokkaammin.

Ilmainen vinkki Greenpeacelle ja kumppaneille

Ostakaa ihmisten kuukausilahjoituksilla esimerkiksi Neste Oilin osakkeita. Saatte lipun yhtiökokoukseen, jossa voitte omistajina olla oikeasti mukana luomassa puhtaampaa tulevaisuutta. Tosin puhtaampaa tulevaisuutta luodaan jo nyt ilman teidänkin apua. Sijoituksien avulla järjestönne alkaa lisäksi saamaan säännöllisiä osinkotuottoja ja voitte ehkä muutaman vuoden kuluttua luopua kokonaan alipalkatuista feissareistanne. Lopulta vaurastutte ehkä niin paljon, että voitte pitää ”firman” kesäpävät vaikka Jamaicalla. Ei ilmeisesti aivan mahdoton idea, koska kävin tutustumassa Greenpeace Nordicin vuosikertomukseen ja järjestön taseesta löytyi peräti 50 euron arvosta osakkeita!

Ilmainen vinkki nykyisille kuukausisäästäjille

Kuukausilahjoituksella rahoitat propagandaorganisaatiota, joka ei edes yritä kehittää ongelmiin todellisia ratkaisuja. Vastineeksi saat hyvän omantunnon, joka sekin on tosin illuusio. Jatka rahavirran ylläpitämistä, mutta muuta kohdetta. Ympäristöjärjestön sijaan sijoita se 10 tai 20 euroa joka kuukausi esimerkiksi johonkin edellä mainituista yrityksistä. Olet oikeasti mukana luomassa puhtaampaa tulevaisuutta ja jos yritys menestyy, saat puhtaamman ympäristön lisäksi myös mahtavaa rahallista tuottoa ja taloutesi on turvattu. Nämä tuotot voit jälleen sijoittaa kestävän kehityksen kohteisiin, koska tulevaisuudessa haasteet eivät ainakaan vähene. Ilman meitä sijoittajia maapalloa ei ainakaan pelasteta!

PS. Minulla ei ole mitään feissareita vastaan. Eräs ystävänikin tekee sitä työkseen.

PPS. Pahoittelut kohtaamalleni feissarille, jos pilasin päiväsi. Itseäni tapaus tosin hymyilytti pitkään ja sain tästä hyvän kirjoitusaiheen, joten kiitos siitä!

Kommentit