N8 - Nokian ensimmäinen vastaiskuaalto on täällä

Huomaan kirjoittaneeni Nokiasta viime aikoina jo vaarallisen paljon, mutta eipä tilanteelle mitään mahda. Nokialla on menossa mielenkiintoinen ja kriittinen vaihe, joka kulminoituu juuri tähän syksyyn ja tulevaan talveen. Kiinnostustani Nokiaan ei myöskään ole vähentänyt se, että Nokia löytyy nyt myös omasta osakesalkustani. Nokia-asiaa on siis luvassa tälläkin kertaa.

Viime toukokuun loppupuolella Nokian osakekurssilla oli takanaan pitkä alamäki ja kirjoitinkin silloin, kuinka markkinahylkiö Nokia houkuttelee jo. Nokian heikko menestys kalleimman hintaluokan älypuhelinsegmentissä oli ollut suuri pettymys markkinoille ja vuodessa Nokian markkina-arvo oli tipahtanut lähes 25 %. Samaan aikaan Helsingin pörssi oli vahvistunut keskimäärin 11 %.

Toukokuun jälkeen Nokian alamäki jatkui vielä pari viikkoa ja viimeinen rysähdys tapahtui, kun Nokia julkaisi odotetusti tulosvaroituksen. Silloin kirjoitin, että Nokia-uskovaisella on nyt tuhannen taalan paikka. Kesäkuussa osaketta sai yhtä edullisesti kuin ennen IT-kuplaa vuonna 1998.Nokian näkymät eivät kuitenkaan olleet mielestäni läheskään niin huonot kuin markkina-arvo antoi ymmärtää ja noihin aikoihin Nokia päätyi lopulta myös omaan salkkuuni.

Heinäkuussa Nokia julkaisi heikentyneen tuloksensa. Tuolloin parasta antia oli Olli-Pekka Kallasvuon kommentit, jossa altavastaajan asemaan suhtauduttiin nöyrästi, mutta siitä huolimatta luotiin uskoa tulevaisuuteen. Tuolloin kirjoitinkin, että Nokia lataa aseitaan. Ensimmäinen ase olisi luvassa jo syksyllä.

Nyt Nokian ensimmäinen vastaiskuaalto on käsillä, kun ensimmäinen Symbian^3-puhelin, eli N8-malli esiteltiin tänään Suomessa. Ensimmäiset kuluttajat saavat laitteensa vielä tämän kuukauden aikana. N8-malli ei riitä pelastamaan Nokian älypuhelinsegmenttia, mutta ensivaikutelmien perusteella N8 on hyvä puolustus pahimpia kilpailijoita vastaan. Jo N8-mallin mainoskampanja, johon on palkattu mukaan Pamela Andersson, viestii siitä, että Nokia tekee nyt asioita innovatiivisemmalla ja asiakaslähtöisemmällä tavalla. Kyseisessä mainoskampanjassa kuvataan lyhytelokuva ainakin osittain N8-mallin HD-tasoisella videokameralla. Mikä olisikaan parempi tapa esitellä laitteen kuvanlaatua? Tuotekuvauksen numerokoodit kertovat jotain tietylle ryhmälle, mutta suuri massa haluaa nähdä konkreettisesti, mitä HD-kuva tarkoittaa.

Myös markkinat ovat nyt muuttamassa mielipidettään Nokian suhteen. Viime kesäkuussa, kun kirjoitin sijoittajan tuhannen taalan paikasta, Nokian kurssi oli 7,13 eurossa. Kirjoittamishetkellä Nokian kurssi on 7,70 eurossa, eli se on vahvistunut muutamassa kuukaudessa 8,0 %. Samaan aikaan markkinat ovat keskimäärin vahvistuneet vain 2,9 %.

Nokia on viime aikaisten näyttöjen perusteella pääsemässä taas mukaan kilpailuun. N8 on hyvä puolustus, mutta suurimmat odotukset ovat keskittyneet Meego-käyttöjärjestelmällä varustettuihin puhelimiin, jotka tulevat markkinoille loppuvuodesta tai ensi vuoden alussa. Kun Nokian osakkeen arvostusta tarkastelee, eivät markkinat ole vieläkään ladanneet ihmeempiä odotuksia Meegolle tai Symbian^3:lle. Itse olen.

Kirjoittaja omistaa Nokian osakkeita.

Kommentit