Näihin pörssiyhtiöihin Warren Buffet uskoo

Maailman kolmanneksi rikkain henkilö Warren Buffet on luonut suurimman osan varallisuudestaan sijoittamisella. Kaiken lisäksi iso osa sijoituksista on ollut pörssissä listattuja julkisia yhtiöitä, joihin kuka tahansa muukin olisi voinut sijoittaa. 81-vuotias Buffet on edelleen aktiivinen sijoitusrintamalla, joten hänen sijoituksiaan kannattaa pitää silmällä. Tässä blogimerkinnässä esittelen Buffetin johtaman sijoitusyhtiönviisi suurinta sijoitusta julkisesti listattuihin pörssiyhtiöihin.

Buffet on johtanut Berkshire Hathaway -sijoitusyhtiötä vuodesta 1965 lähtien. Yhtiön menestys on ollut huimaa, sillä vuosina 1965-2010 yhtiön sijoitukset ovat tuottaneet keskimäärin 20,2 % vuodessa. 36 vuoden aikana pääoma on siten kasvanut noin 4900-kertaiseksi. Vuonna 1965 tehty 10 000 dollarin sijoitus olisi siis tänään noin 49 miljoonan dollarin arvoinen.

Buffetin sijoitusstrategian voi tiivistää yksinkertaisiin sääntöihin. Jos yhtiö läpäisee seuraavat kriteerit, on todennäköistä, että se löytyy Buffetin salkusta:

  • Yhtiö on aliarvostettu
  • Yhtiö tekee hyvää tulosta ja siinä on tulevaisuudenpotentiaalia
  • Yhtiöllä on ainutlaatuinen kilpailuetu, joka erottaa sen muista saman alan yhtiöistä
  • Yhtiön liiketoiminta on helppo ymmärtää

Kutakuinkin näillä kriteereillä Buffetin suurimmiksi pörssiyhtiösijoitukseksi on päätynyt varsin tuttuja nimiä: Coca-Cola, American Express, Procter & Gamble, Kraft Foods ja Wells Fargo & Company. Useimmat suomalaisetkin käyttävät päivittäin tuotteita ja palveluja, joita nämä viisi yhtiötä tuottavat.

Buffetin sijoitusyhtiön Top 5 -sijoitukset julkisiin pörssiyhtiöihin.
Buffetin sijoitusyhtiön Top 5 -sijoitukset julkisiin pörssiyhtiöihin.

 

1. The Coca-Cola Company

Virvoitusjuomajätti Coca-Cola Company tuskin kaipaa esittelyä. New Yorkin pörssissä listattu yhtiö on löytynyt Buffetin salkusta jo pitkään ja Buffetin sijoitusyhtiö omistaa peräti 8,6 prosenttia koko Coca-Colan osakekannasta. Sijoitus on myös ylivoimaisesti suurin Buffetin yhtiön julkisiin pörssiyhtiöihin tekemä sijoitus. Coca-Colan menestys virvoitusjuomabisneksessä perustuu luonnollisesti sen vahvaan brändiin, joka on Interbrandin tutkimuksessa arvioitu maailman 27. arvokkaimmaksi.

Coca-Colan arvostustaso on korkeahko, mutta se voisi hyvin olla vielä korkeammallakin moneen muuhun vahvaan brändiyhtiöön verrattuna. Coca-Colan brändi on kuitenkin ylivoimainen virvoitusjuomabisneksessä. Tulostuotto on nykyisellään 7,6 % vuodessa ja osinkoa yhtiö jakaa nykykurssiin suhteutettuna 2,7 %. Itse olen laittanut rahat kiinni Coca-Colan kilpailijaan Pepsico:hon, mutta ei Coca-Colakaan varmasti olisi hullumpi sijoitus.

2. Wells Fargo & Company

Wells Fargo & Company on useimmille suomalaisille luultavasti varsin vieras tapaus. Kyseessä on Yhdysvalloista lähtöisin oleva pankki, jonka liiketoiminta jakautuu vähttäispankkitoimintaan, varainhoitoon ja investointipankkitoimintaan. Wells Fargoa voi siis verrata hyvin esimerkiksi Nordeaan.

Vuoden 2008 subprime-kriisissä Wells Fargo oli ongelmissa ja selvisi elossa ainoastaan liittovaltion tukipaketin ansiosta. Sen seurauksena liittovaltiosta tuli yksi Wells Fargon osakkeenomistajista. Viime aikainen taloustilanteen heikentyminen on näkynyt myös Wells Fargon osakekurssissa ja yhtiön arvostustaso on laskenut hieman. Tulostuotto on nykytuloksella 10,3 % ja osinkotuotto 1,3 %. Näillä arvostustasoilla en kuitenkaan tällä hetkellä koskisi itse mihinkään pankkiin, kun huomioidaan yleinen taloustilanne.

3. American Express Company

AmEx on useimmille suomalaisillekin tuttu luottokorttiyhtiö, joka on tunnettu erityisesti sen eri tasoisista luottokorteista, kuten Green, Gold ja Platinum. Yhdysvalloissa yhtiöllä on johtava asema ja peräti 24 prosenttia kaikista Atlantin takana tapahtuvista luottokorttimaksuista tehdään AmExeilla. Myös yhtiön brändi on erittäin vahva.

Myöskään luottokorttibisnes ei ole nykyisessä epävarmassa taloustilanteessa erityisen houkutteleva toimiala. AmExin arvostus vaikuttaa myös nykyiseen tilanteeseen nähden melko korkealta. Tulostuotto on 7,7 % ja osinkotuotto 1,4 %.

4. The Procter & Gamble Company

P&G on kymmenien tuttujen kulutustavaroiden takana oleva yhtiö. Hyviä esimerkkejä P&G:n tunnetuista brändeista ovat esimerkiksi Ariel, Wella, Pringles, Oral-B, Gillette ja Pampers.

Yhtiön kulutustavaroille riittää kysyntää missä taloustilanteessa tahansa. Sen vuoksi ei olekaan yllättävää, että P&G:n arvostustaso on tälläkin hetkellä erittäin korkea. Tulostuotto on noin 6,3 % ja osinkotuotto 3,3 %. Yhtiön brändit ovat houkuttelevia, mutta arvostustaso on haastava.

5. Kraft Foods Inc.

Kraft Foods on vahva bränditalo elintarvikkeiden puolella. Esimerkiksi LU:n keksejä, Philadelphia-tuorejuustoja ja Milka-suklaata saa myös useimmista suomalaisista kaupoista.

Kraft Foodsin arvostustaso on kuitenkin näistä viidestä yhtiöstä kaikista haastavin. Tulostuotto on vain 5,0 % ja osinkotuotto 3,0 %. Kraft Foodsin osake voittaa kyllä pankkitilin koron, mutta arvostustasoltaan kyseessä ei ole mikään varsinainen löytö.

Kommentit