Missä on Sijoittajien Puolue?

Eduskuntavaalit lähestyvät, joten on hyvä hetki nostaa esiin yksi merkittävimmistä sijoittamiseen liittyvistä poliittisista kysymyksistä. Noin joka toinen suomalainen omistaa arvopapereita (ja tämän blogin lukijoista toivon mukaan vieläkin suurempi osa), joten aiheen pitäisi koskettaa ja kiinnostaa monia. Aihe on tietysti pääomaverotus.

Kun tarkastellaan eri puolueiden linjauksia, ei pidä kuitenkaan tuijottaa pelkästään pääomaveroa, koska yhtälöön liittyy kiinteästi myös yhteisövero. Esimerkiksi osinkojen kohdalla pörssiyhtiö maksaa liikevoitostaan ensin yhteisöveron, minkä jälkeen verotetaan vielä osinkoja pääomaveroprosentin mukaan.

Oheiseen taulukkoon on koottu eri puolueiden vaaliohjelmissa linjatut veroprosentit sekä niiden perusteella lasketut suuntaa antavat kokonaisveroprosentit. Puolueet on listattu taulukkoon viimeisimmän Helsingin Sanomien teettämän gallupin suosiojärjestykseen.

Erikoista ja ehkä jopa hälyttävää on huomata, että kaikki puolueet ovat pääomaveron noston kannalla. Toisin sanoen niitä, jotka saavat tuloja myyntivoitoista, halutaan rankaista entistäkin enemmän. Useimmat puolueet ovat nostamassa pääomaveroa 30 % tasolle, mutta Perussuomalaiset, SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto haluavat muuttaa pääomaveron progressiiviseksi. Esimerkiksi SDP:n mallissa se voi kasvaa parhaimmillaan 35 % saakka.

Yritystoimintaa ei onneksi olla hiekottamassa samalla tavalla ja kaikki puolueet ovat pitämässä yhteisöveron nykyisellä tasolla tai laskemassa sitä alemmalle tasolle. Eniten yritysten suosiota on hakemassa luonnollisesti Kokoomus, jonka ehdotuksen mukaan yhteisövero laskisi lopulta 22 % tasolle.

Kun tarkastellaan kokonaisveroa, Kokoomus on ainoa puolue, jonka ehdotuksen mukaan verotus tulisi keventymään kokonaisuudessaan. Kaikkien muiden puolueiden esityksissä kokonaisvero tulisi nousemaan.

Piensijoittajana on positiivista huomata, että viimein meidän huutoihin ollaan vastaamassa. Kolme puoluetta esittää, että pienimmät osinkotulot säädettäisiin verovapaiksi. Hälytyskelloja tosin soittaa Perussuomalaisten ja Vasemmistoliiton ehdotus varallisuusveron palauttamisesta. Näissä ehdotuksissa heijastuu edelleen se valitettava asia, että Suomessa vaurastumista pidetään paheksuttavana asiana, vaikka sitä ei välttämättä ääneen sanotakaan.

Verotuksessa olen itse samoilla linjoilla Björn Wahlroosin kanssa, vaikka hänen varallisuuslukemiin onkin vielä matkaa. Tärkeintä on siis saada kaikki verot mahdollisimman alas. Se kannustaa ihmisiä investoimaan yrityksiin, mikä synnyttää lisää työpaikkoja, mikä puolestaan kasvattaa kansantaloutta ja luo hyvinvointia. Alhaisen verotuksen positiiviset vaikutukset siis kertaantuvat. Korkea verotus johtaa ainoastaan siihen, että rikkain osa väestöstä siirtää eilaisilla järjestelyillä valtaosan omaisuudestaan Suomen verottajan ulottumattomiin. Jos esimerkiksi pääomavero muutettaisiin progressiiviseksi, johtaisi se vain tilanteeseen, jossa rikas väestö pitää varallisuutensa holding-yhtiöissään (kuten moni tekee verotussyistä jo nyt).

Kokonaisuudessaan olen todella pettynyt siihen, että yksikään puolue ei aja tällä hetkellä sijoittajien etua. Kaikki ovat tavalla tai toisella rankaisemassa sijoittajia, joita Suomessakin kuitenkin on yli 2,5 miljoonaa. Meidän sijoittajien tavoitehan on vaurastua, mutta kaikki puolueet haluavat ensi vaalikaudella vaikeuttaa sitä entisestään. Näyttää siis valitettavasti siltä, että näissä vaaleissa joutuu lopulta valitsemaan huonoista vaihtoehdoista sen vähiten huonoimman.

Kommentit