Microsoft - Rapakon takainen turvasatama

Taloudessa keväästä saakka jatkunut myllerrys on saanut minutkin etsimään turvasatamia yhä aktiivisemmin globaaleista vakaan aseman saavuttaneista jättiläisistä. Tällä kertaa tarkastelun kohteena on kaikille tuttu Microsoft, johon itse en ole vielä sijoittanut. Tarkempi analyysi kuitenkin osoittaa, että tässä yhtiössä varallisuus on todennäköisesti hyvin turvassa ja kohtuullista tuottoakin voi odottaa.

Microsoft on takonut viime vuodet tasaisen varmaa nousujohteista tulosta. Tämä ei ole yllättävää, sillä onhan yhtiö käytännössä monopoliasemassa, kun puhutaan tietokoneiden käyttöjärjestelmistä. Syyskuun lopussa päättyneellä osavuosikaudella (yhtiön tilinpäätöksessä FY2012/Q1) Microsoft teki 17,4 miljardin dollarin liikevaihdolla 5,7 miljardin dollarin tuloksen verojen jälkeen. Erityisen positiivista on, että selvää kasvua tuli yhtiön kaikilla viidellä segmentillä, joista merkittävimpiä ovat yritystuotteet, Windows-perhe ja palvelintuotteet.

Microsoftin liikevaihto liiketoiminta-alueittain.
Microsoftin liikevaihto liiketoiminta-alueittain.

Viimeisellä osavuosikaudella osakekohtaista tulosta syntyi 0,68 dollaria ja yhtiö maksoi osakekohtaista osinkoa 0,20 dollaria. Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna yhtiön tuloskehitys on ollut aaltoilevaa, mutta kuitenkin nousujohteista. Aaltoileva tuloskehitys selittyy osittain yhtiön lanseerauksilla, sillä erityisesti Windows-tuotteiden elinkaari on useiden vuosien pituinen ja niiden myynti alkaa yleensä hidastumaan, kun seuraava julkaisu lähestyy. Nykyisellä 26,00 dollarin kurssilla osakkeen P/E-luku on 9,6, tulostuotto 10,5 % ja osinkotuotto 3,1 %. Kaiken kaikkiaan Microsoft on varsin maltillisesti hinnoiteltu etenkin, kun huomioidaan sen valta-asema toimialalla.

Microsoftin osakekohtaisen tuloksen ja osingon kehittyminen.
Microsoftin osakekohtaisen tuloksen ja osingon kehittyminen.

Microsoftin osakekurssi on pysynyt viimeiset kuusi vuotta melko tasaisena ja kurssi on heilunut pääasiassa 20 ja 30 dollarin välimaastossa. Tämä on erikoista etenkin siitä näkökulmasta, että yhtiön tuloskehitys on kuitenkin ollut nousujohteista. Kun tarkastellaan yhtiön P/E-luvun kehittymistä, nähdään, että yhtiön arvostus on laskenut viimeisen kuuden vuoden aikana merkittävästi. Vuonna 2005 yhtiön P/E-luku oli 22 tuntumassa ja vuonna 2007 se oli parhaimmillaan yli 30. Tällä hetkellä osakkeen P/E-luku on 9,6 ja se on alimmillaan kuuteen vuoteen. Erityisesti tämä tekee Microsoftista kiinnostavan sijoituskohteen juuri tällä hetkellä.

Microsoftin osakekurssin ja P/E-luvun kehitys vuodesta 2005 lähtien kolmen kuukauden tarkastelujaksoissa. P/E-luku on laskettu käyttäen viimeisen 12 kk liukuvaa tulosta tarkasteluhetkinä.

Microsoftin osake on tällä hetkellä edullisempi kuin vuosiin ja sen bisnes näyttää pyörivän hyvin. Maailmantalouden vaikeasta tilanteesta huolimatta Microsoftilta voi odottaa myös vahvaa lähitulevaisuutta. Yhtiöltä odotetaan ensi vuonna seuraavaa Windows 8 -työnimellä kulkevaa käyttöjärjestelmää ja lisäksi maailmalla liikkuu jo huhuja seuraavan Xbox 720 -konsolin julkaisusta. Yritystuotteissa kasvua taas pitävät vauhdissa jo julkaistut uudet Office-tuotteet, joissa Microsoftin asema on ylivoimainen.

IT-alalla kehitys on tietysti vauhdikasta ja varmasti myös Apple, Google ja monet muut yritykset työskentelevät Microsoftin kanssa kilpailevien hankkeiden parissa. Tästä huolimatta Microsoftin osaketta voi pitää lähes löytönä. Maailmalta ei löydy kovinkaan montaa omalla toimialallaan johtavassa asemassa olevaa yhtiötä, jonka arvostus olisi yhtä maltillinen kuin Microsoftin on tällä hetkellä. Turvasatamaa etsivälle tässä on erittäin potentiaalinen sijoituskohde ja jos yhtiön arvostustaso palaa muutaman vuoden takaiselle tasolle, voi sijoituksen tuottokin olla erinomainen jo lyhyellä tähtäimellä.

Kommentit