McDonald's - Still loving it

Kaikille tuttu McDonald’s on yksi niistä yhtiöistä, joita seuraan jatkuvasti. Yhtiö on löytynyt salkustani vuoden 2010 tammikuusta lähtien ja se on tällä hetkellä yksi merkittävimmistä sijoituksistani. McDonald’sin omistaminen on onneksi ollut viime vuosina yhtä juhlaa, sillä yhtiön voittokulku on jatkunut suhdanteista riippumatta.

Eilen tuloksensa julkaissut McDonald’s teki sen siis jälleen. Yhtiö menestyy loistavasti ja vuodesta 2011 tuli jälleen ennätysvuosi. Viime vuonna yhtiö kasvatti tulostaan 15,3 prosenttia vuoteen 2010 verrattuna. Vuoden viimeisellä neljänneksellä tulos taas kasvoi 14,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kaiken kaikkiaan kyseessä on siis erinomaiset luvut.

McDonald’sin osakekohtaisen tuloksen ja osingon kehitys neljännesvuosittain.
McDonald’sin osakekohtaisen tuloksen ja osingon kehitys neljännesvuosittain.

Kuten viime heinäkuussa kirjoitin, pidän McDonald’sissa erityisesti siitä, että se on ollut tähän asti kuin pankkitili, jolla on vain suurempi korko. Yhtiön maksamat osingot ovat kasvaneet vuosittain yli 10 prosentin vauhtia ja myös osakekurssi on kehittynyt hyvin. Hiljattain McDonald’sin osake rikkoikin ensimmäistä kertaa maagisen 100 dollarin rajan.

McDonald’sin osakekohtaisen osingon kehitys vuosittain.
McDonald’sin osakekohtaisen osingon kehitys vuosittain.

McDonald’sin osakekurssin kehitys.
McDonald’sin osakekurssin kehitys.

Osakekurssin vahvasta kehityksestä johtuen McDonald’s ei ole enää missään nimessä halpa. Yhtiön viimeisin kurssinoteeraus on 98,70 dollaria. Nykyisellä tuloksella yhtiön P/E-luku on 18,7, tulostuotto 5,4 prosenttia ja osinkotuotto 2,6 %. Mikäli yhtiön vahva tuloskehitys jatkuu, nykykurssi on täysin perusteltu. Toisaalta riskinä on, että nykyinen kurssitaso ei tule kestämään juurikaan negatiivisia uutisia tuloksen suhteen. Odotukset ovat sen verran korkealla.

Vahvalle tuloskehityksen jatkumiselle on kuitenkin hyvät perusteet. McDonald’s kasvaa tällä hetkellä erittäin nopeasti erityisesti Aasiassa. Tulosjulkistuksen yhteydessä McDonald’s ilmoitti avaavansa tänä vuonna 1300 uutta ravintolaa. Se tarkoittaa keskimäärin 3,6 uutta ravintolaa päivässä. Valtaosa näistä avataan Aasiassa ja erityisesti Kiinassa.

Vahva brändi, tuloksentekokyky ja tulevaisuuden kasvusuunnitelmat huomioiden en edes harkitse irtautuvani McDonald’sista tällä hetkellä. Yksinkertaisesti sanottuna ”I’m still loving it”.

Kommentit