McDonald's - I'm loving it

Viime viikolla tuloksensa julkaissut McDonald’s ei pettänyt tälläkään kertaa. Yhtiö on löytynyt myös omasta osakesalkustani reilun puolentoista vuoden ajan ja edellisen kerran lisäsin McDonald’sia salkkuuni juuri viime kesäkuussa. Vaikka osakesijoitukseen liittyy aina riski, niin McDonald’s on pitkään ollut yksi vakaiten kasvavista yhtiöistä. Eniten pidänkin juuri siitä, että McDonald’s on sijoituksena kuin pankkitili, mutta suuremmalla korolla.

Mikäli olet sijoittanut McDonald’siin viimeisen 10 vuoden aikana, niin sijoitus ei ole voinut mennä pahasti pieleen edes ajoituksen kannalta. Luonnollisesti osakekurssin kehitykseen liittyy sekä ylä- että alamäkiä, mutta McDonald’silla pitkäaikainen trendi on vahvasti nouseva. Viimeisen 10 vuoden aikana osakekurssi on noussut noin 30 dollarista noin 90 dollariin, eli noin 7 % vuosittain. Tämän lisäksi yhtiö on maksanut säännöllisesti kasvavia osinkoja, joiden määrä on tällä hetkellä 2,44 dollaria vuodessa osaketta kohden.

McDonald’sin osakekurssin kehitys vuosina 2000-2011.
McDonald’sin osakekurssin kehitys vuosina 2000-2011.

Tämän vuoden huhti-kesäkuussa McDonald’s teki 1,35 dollarin osakekohtaisen tuloksen, mikä on 19 % enemmän kuin vuosi sitten. Kasvua tuli etenkin kahvilatoiminnoista, jossa liikevaihto kasvoi peräti 29 %. Lisäksi kasvua ylipäänsä tuli kautta linjan lähes kaikilla markkina-alueilla ympäri maailmaa, mikä on erittäin positiivinen signaali McDonald’sin konseptin toimivuudesta.

McDonald’sin osakekohtaisen tuloksen ja osingon kehitys neljännesvuosittain.
McDonald’sin osakekohtaisen tuloksen ja osingon kehitys neljännesvuosittain.

McDonald’sissa parasta on vahva brändi, joka yhdistyy jatkuvaan pieneen uudistumiseen. Yhtiö kokeilee jatkuvasti uusia konsepteja, tuo vaihtuvia tuotteita perinteisten suosikkien rinnalle ja pyrkii myös jatkuvasti tehostamaan toimintaansa innovatiivisilla tavoilla. Toimintojen tehostaminen ei tarkoita, että työntekijöitä piiskattaisiin kovempaa, vaan päin vastoin työntekijöiden taakkaa pyritään uusilla toimintatavoilla helpottamaa, kuten yhtiön talousjohtaja Donald Thompson asian ilmaisee.

Entä onko McDonald’sin osakekurssi sitten järkevällä tasolla? Viime viikolla julkaistuun tulokseen suhteutettuna yhtiön P/E-luku on noin 16,5, jolloin tulostuotoksi saadaan 6,1 %. Osinkotuotto on nykykurssiin suhteutettuna 2,7 %. Yhtiö ei ole halpa, mutta ei se ole mielestäni kalliskaan. Lähitulevaisuuden tulospettymys tai maailmanlaajuinen taantuma saisivat osakekurssin varmasti hetkelliseen laskuun. Pitkällä tähtäimellä uskallan kuitenkin odottaa McDonald’silta vakaata ja tasaisesti kasvavaa tuottoa.

McDonald’s on yhtiö, josta en ehkä koskaan tule luopumaan. McDonald’silla on jo 56 menestyksekästä vuotta takana ja on erittäin todennäköistä, että sen voittokulku tulee jatkumaan vielä pitkään.

Kommentit