Matti haluaa viedä osinkoni

Eduskunnasta kuuluu jälleen kummia. Pääministeri Matti Vanhasen mielestä osakeyhtiöiden omistajien tulisi luopua osingoista, jotta ketään ei tarvitsisi irtisanoa. Olin tukehtua aamukahviini, kun luin tämän.

Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun nykyinen taantuma ja uhkaava lama on saanut ihmiset ajattelemaan hulluja. Vanhasen idea on kuitenkin pohjanoteeraus ja kuin suoraan SKP:n puolueohjelmasta. Jos yrityksellä menee huonosti ja väki seisoo töissä tyhjän panttina, ei enää saisikaan toimia markkinatalouden ehdoilla. Osakkeenomistajahan on se kaiken pahan alku, jolta tulee riistää kaikki pois yhteisen hyvän nimissä.

Yrityksen tarkoitus on kasvattaa osakkeenomistajien varallisuutta tuottamalla asiakkailleen lisäarvoa, josta he ovat valmiita maksamaan. Markkinatalouden sääntöihin kuuluu, että yritys mukautuu toimintaympäristöön. Nyt kun toimintaympäristö on myllerryksen keskellä, eikä maksavia asiakkaita ole vanhaan malliin, on yritysten luonnollisesti rationalisoitava toimintojaan. Muuten ne eivät säily elinkelpoisina. Joissain tapauksissa se valitettavasti tarkoittaa töiden loppumista, mikä on tietysti aina inhimillinen tragedia.

Tosin paljon suurempi tragedia on se, että turhaa työtehtävää pidetään väkisin yllä vuosia, sillä ennemmin tai myöhemmin joudutaan kuitenkin kohtaamaan todellisuus. Pitkällä aikavälillä on siis henkilön itsensäkin kannalta parempi, jos häntä ei sysätä huomaamatta suojatyöpaikkaan. Kun suojatyöpaikka vuosien jälkeen lähtee alta, on entistä heikommat mahdollisuudet työllistyä uudelleen. Näitä esimerkkejähän on paljon esimerkiksi julkishallinnossa, jota Vanhanenkin edustaa.

Entäpä osinkojen elvyttävä vaikutus, kun raha saadaan liikkeelle? Osakkeenomistajat käyttävät rahansa kuluttamiseen tai investointeihin. Lypsylehmistä saaduilla osingoilla luodaan myös uusia työpaikkoja, kun osakkeenomistajat sijoittavat tai perustavat osinkorahojensa turvin uusia yrityksiä, joista tulee seuraavia menestyjiä.

Vanhasen suusta kuuluu sentään myös jotain lupaavaa: ”Vanhanen toivoo osakkeenomistajien ottavan mallia valtiosta, joka ei odota merkittäviä osinkoja.” Tämähän ilmeisesti tarkoittaa, että ainakin osinkojen kaksoisverotuksesta, jolla valtio vie ison osan osinkorahoista, ollaan vihdoin luopumassa?

Kommentit