Marraskuu 2011: Yhtä vuoristorataa

Marraskuu oli maailman pörsseissä yhtä vuoristorataa, kun spekulointi Euroopan velkakriisin ympärillä jatkui päivästä toiseen. Ilmapiiriä voi kuvata maanis-depressiiviseksi, sillä markkinat elävät täysin omaa elämäänsä. Erityisen haastavaa onkin pitää nyt pää kylmänä.

Helsingin pörssin yleisindeksi laski kuukauden aikana 2,7 prosenttia. Näin maltillinen luku antaa vähän virheellisen kuvan markkinoiden kehittymisestä, sillä kuukauden aikana koettiin rajuja liikkeitä sekä ylös että alas. Suurin pessimismi iski kuukauden puolivälissä, jota seuranneina päivinä Helsingin pörssi laski kokonaisuudessaan yli 10 prosenttia. Pessimismiä seurasi kuitenkin lähes yhtä voimakas optimismi ja kokonaisuudessaan markkinat päätyivät lähes lokakuun lopun tasolle.

Helsingin pörssin yleisindeksin kehitys marraskuussa.
Helsingin pörssin yleisindeksin kehitys marraskuussa.

Oma osakesalkkuni kehittyi marraskuussa selvästi Helsingin yleisindeksiä paremmin, kun sen tuotto oli vain 0,7 prosenttia pakkasella. Tästä saan jälleen kiittää Yhdysvaltojen markkinoille tekemiäni sijoituksia, joiden kaikkien kehitys oli marraskuussa positiivinen sekä dollareissa että euroissa mitattuna. Pidän erittäin todennäköisenä, että tämä trendi jatkuu myös tulevaisuudessa. Vaikka osakesijoitukseni olivat marraskuussa pakkasella, sijoitusvarallisuuteni kokonaisarvo kasvoi vahvan henkilökohtaisen kassavirran ansiosta 1 900 eurolla ja oli kuukauden lopussa 42 392 euroa.

Marraskuun aikana salkussani tapahtui jälleen myös pieniä muutoksia:

  • 17.11. lisäsin salkkuuni Nokian osakkeita noin 1 300 euron erän 4,90 euron kurssilla
  • 25.11. ostin salkkuuni Saga Fursin osakkeita noin 1 100 euron erän 16,40 euron kurssilla

Saga Furs (entinen Turkistuottajat) on täysin uusi lisäys salkkuuni ja tähän yhtiöön palaan blogissani myöhemmin.

Lähitulevaisuuden näkymät eivät ole juurikaan muuttuneet kuukauden aikana ja Euroopan velkakriisin takia markkinat tulevat luultavasti myös jatkossa olemaan yhtä vuoristorataa. Eilen saatiin kuukauden päätteeksi nähdä pitkästä aikaa päättäväisiä toimia kriisin lievittämiseksi, kun USA:n, Japanin, Brinattian, Sveitsin ja Kanadan keskuspankit tulivat EKP:n apuun tarjoamalla pankeille dollarirahoitusta lievemmillä ehdoilla. Markkinat innostuivat tästä ainakin hetkellisesti, mutta nähtäväksi kuitenkin jää, miten pitkälle tämä riittää. Varsinaista velkaongelmaa se ei kuitenkaan vielä ratkaise.

Maailman suurimpien keskuspankkien eilinen yhteisoperaatio kertoo jo itsessään paljon tilanteen vakavuudesta. Tilanne on erittäin paha, sillä kukaan ei voi rehellisesti sanoa tietävänsä, miten kriisi lopulta päättyy ja miten esimerkiksi euron mahdollinen hajoaminen vaikuttaa koko maailmaan. Oman sijoitussalkkuni kohtalosta en ole niin huolissani, sillä olen varautunut kriisin pahenemiseen hajauttamalla sijoituksiani voimakkaasti dollari- ja kruunumääräisiin sijoituksiin. Eniten olen huolissani siitä, miten Euroopan ja Suomen käy tässä kriisissä. Julkisuudessakin väläytelty ”superlama” näyttää päivä päivältä yhä mahdollisemmalta skenaariolta.

Varallisuuteni jakauma 30.11.2011.
Varallisuuteni jakauma 30.11.2011.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit