Malliesimerkki markkinapsykologiasta

Viime viikolla saimme todistaa erinomaista esimerkkiä markkinapsykologian vaikutuksesta, kun suomalainen Biohit ilmoitti tuovansa markkinoille uuden tuotteen, jolla voi torjua syöpää aiheuttavan aineen vaikutuksia. Biohitin osakekurssi otti muutamassa päivässä kunnolla tuulta alleen ja nousi peräti 213 %. Loppuviikosta alettiin kuitenkin palata jo takaisin tähän maailmaan ja kurssi on enää 76 % korkeammalla kuin ennen tiedotetta. Mitä tässä siis tapahtui?

Biohitin osakekurssin kehitys.
Biohitin osakekurssin kehitys.

Biohitin tapaus on erityisen mielenkiintoinen siksi, että 11. tammikuuta julkaistussa pörssitiedotteessa ei edes ollut mitään uutta tietoa. Jo yli kaksi kuukautta sitten julkaistussa osavuosikatsauksessa oli pitkä kuvaus Biohitin kehittämästä Acetium-kapselista, josta siis nytkin uutisoitiin. Jo aiemmin myös mainittiin, että tuote on tulossa apteekkien käsikauppatuotteeksi vuoden 2010 alkupuolella. Onkin varsin mielenkiintoista, miksi tiedotteen julkaisua pantattiin tai oikeastaan miksi tiedote ylipäänsä julkaistiin. Väkisinkin herää epäilys kurssin tarkoituksellisesta manipuloinnista.

Olivatpa johdon motiivit mitkä hyvänsä, on tämä malliesimerkki markkinapsykologian vaikutuksesta. Tiedotteessa ei ollut mitään uutta tietoa. Tieto uudesta lääkkeestä ainoastaan asetettiin vain vähän arvokkaampaan asemaan ja se sai aikaan markkinareaktion, joka on verrattavissa IT-kuplan aikoihin. Biohitin ”uudesta” tuoteinnovaatiosta uutisoitiin laajasti ja kaikki halusivat saman tien mukaan tähän junaan. Vaikuttihan sentään siltä, että Biohit olisi keksinyt ihmelääkkeen syöpään.

Erään perinteisen rahoitusteorian mukaan markkinat toimivat täydellisesti ja diskonttaavat automaattisesti kaiken relevantin informaation osakekurssiin. Tässä on malliesimerkki siitä, että markkinat eivät todellakaan toimi täydellisesti, vaan psykologialla on merkittävä vaikutus. Taas nähtiin kuinka pelkällä hypetyksellä markkinat saadaan edelleen hurmokseen.

Mielestäni tämä Biohitin tapaus kuvaa hyvin myös yleistä markkinatunnelmaa, joka näyttää olevan tällä hetkellä erittäin toiveikas. Tässä on se vaara, että osakemarkkinoille syntyy jo pian uusi kupla. Osakekurssit ovat edelleen keskimäärin realistisella tasolla, mutta jos nousuvauhti säilyy samana myös jatkossa, ei realistisella tasolla pysytä enää pitkään.

Tässä on hyvä myös muistuttaa toisesta markkinapsykologian aiheuttamasta ilmiöstä, eli järjettömästä paniikista. Paniikkipäivät näyttävät tosin olevan ainakin toistaiseksi ohi.

Mitä sijoittajan kannattaa siis tehdä, kun markkinoilla vallitsee joko hurmos tai paniikki. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että silloin kannattaa tehdä juuri päinvastoin kuin muut tekevät. Kun Biohit ampaisi hypetyksen myötä hetkeksi taivaisiin, avautui monelle osakkeenomistajalle erinomainen mahdollisuus tehdä jättimäisiä voittoja. Jos taas päädyit hurmoksessa ostamaan osaketta, olet todennäköisesti jo pahasti tappiolla. Viime talven yleisen pörssipaniikin aikoihin kannatti taas ostaa. Ne ketkä menivät paniikissa myymään, ovat varmasti katuneet päätöksiään monesti.

Kommentit