Maanis-depressiivinen Mr. Market

Osakemarkkinoilla on menossa tällä hetkellä samanlainen maanis-depressiivinen kausi, joita koettiin paljon myös vuosina 2008 ja 2009. Joinain päivinä uskoa tulevaisuuteen ei ole lainkaan ja osakkeet myydään pois mihin hintaan tahansa. Toisina päivinä usko tulevaisuuteen taas herää hetkeksi ja osakkeet rynnätään ostamaan takaisin. Tämän seurauksena on luonnollisesti äärimmäisen rajua pörssikurssien heiluntaa. Heiluntaa näyttää tapahtuvan erittäin paljon jo pelkästään yhden päivän aikana. Parhaimmillaan aamulla sukelletaan rajusti, iltapäivällä noustaan aamua selvästi korkeammalle ja illalla taas syöksytään uuteen pohjanoteeraukseen.

Elokuu on ollut kokonaisuudessaan erittäin synkkää aikaa Helsingin pörssissä. Kurssit ovat tulleet reilussa viikossa alas keskimäärin lähes 15 % ja rehellisesti kukaan ei tiedä, mitä huomenna tapahtuu. Perimmäisenä syynä panikointiin on luonnollisesti Euroopan ja Yhdysvaltain ylivelkaantuminen, joka ei ole sinänsä tullut kenellekään yllätyksenä. Yllätyksenä on kuitenkin tullut osakemarkkinoiden yhtäkkinen paniikkireaktio.

Helsingin yleisindeksin kehitys elokuussa 2011.
Helsingin yleisindeksin kehitys elokuussa 2011.

Näin raju romahdus on myös sen vuoksi erikoinen, että useimpien yritysten tuloksentekokyky on edelleen hyvällä tasolla. Fakta kuitenkin on, että pörssit katsovat aina noin 6-12 kuukautta tulevaisuuteen. Jos pörssikurssit ovat oikeassa, niin nykyinen kriisi voi olla jopa pahempi kuin vuoden 2008 vastaava. Esimerkiksi Helsingin yleisindeksi on nyt nimittäin jo alempana kuin Lehman Brothersin konkurssin aikoihin vuonna 2008.

Vuosina 2008-2009 tein itse paljon onnistuneita sijoituksia, kun uskalsin ostaa yhtiöitä, joiden kurssit olivat romahtaneet. Uskon, että nyt tilanne on samankaltainen. Luonnollisesti kaikkeen markkinoilla olevaan ei kannata koskea. Erityisesti hyvät yhtiöt, jotka tekivät vakaata tulosta myös vuosina 2008-2009, selviävät todennäköisesti kunnialla myös lähivuosina mahdollisesti odottavasta uudesta taantumasta.

Itse olen valmistautunut nykyiseen kriisiin jo keväästä lähtien siirtämällä varallisuuttani Yhdysvaltain osakemarkkinoille ja erityisesti globaaleihin yhtiöihin, jotka toimivat myös kasvavissa talouksissa. Tähän päätökseen olen ollut erittäin tyytyväinen, sillä Yhdysvaltoihin tekemäni sijoitukset ovat menestyneet verrattain hyvin. Jälkiviisaana voi tietysti sanoa, että olisi pitänyt siirtää Yhdysvaltoihin vielä huomattavasti enemmän kuin 30 % salkusta. Nyt on kuitenkin liian myöhäistä ja on aika ennemminkin kytätä ostotilaisuuksia.

Kommentit