Maaliskuu 2014: Pörssien alkuvuosi yhtä vuoristorataa

Vuoden 2014 ensimmäinen kvartaali on ollut pörsseissä yhtä sahaliikettä. Helmikuussa pörssit kävivät hetkellisesti korkeammalla kuin moneen vuoteen, mutta maaliskuussa koettiin jälleen pientä laskua. Positiivista pörssien kannalta oli maaliskuussa sentään Venäjän ja Ukrainan välisen tilanteen rauhoittuminen ainakin hetkellisesti. Vahvasti Venäjästä riippuvaiset yritykset eivät ole tosin vieläkään toipuneet helmikuun kurssilaskuista. Jos kriisi olisi maaliskuussa eskaloitunut vielä pahemmaksi, tilanne olisi varmasti paljon synkempi. Suuremmankin kriisin riski on tosin edelleen olemassa, mikä vaikuttaa negatiivisesti poikkeuksellisen moniin suomalaisiin pörssiyhtiöihin.

Helsingin pörssin kehitys alkuvuonna 2014.
Helsingin pörssin kehitys alkuvuonna 2014.

Helsingin pörssin yleisindeksi heikkeni maaliskuussa 2,3 prosenttia ja oli kuukauden lopussa 7 351 pisteessä. Oma salkkuni sen sijaan kehittyi positiivisesti kuukauden aikana nousten arvoa 1,5 prosenttia. Positiivinen kehitys tapahtui ennen kaikkea jenkkiosakkeiden vetämänä. Suomalaisista yhtiöistä vahvaa positiivista kehitystä tuki myös Outotec, johon sijoitin muutama kuukausi sitten.

Sijoitusvarallisuuteni kokonaisarvo nousi maaliskuussa noin 1.000 eurolla ja oli kuukauden lopussa 72.596 euroa, eli jo toista kuukautta peräkkäin korkeampi kuin koskaan aiemmin. Helmikuussa salkussani ei tapahtunut muutoksia. Vahvan nousun myötä arvioin kuitenkin parhaillaan sijoituksiani erittäin kriittisesti.

Huhtikuussa alkaa jälleen vilkas aika osakesijoittajan kannalta. Pörssiyhtiöiden yhtiökokouskausi käy pian kuumimmillaan, eli osinkoja ja mielenkiintoisia tapahtumia on tiedossa. Lisäksi osavuosikatsauskausi käynnistyy jälleen muutaman viikon kuluttua.

Yleisesti eurooppalaisten sijoittajien katseet ovat kuitenkin EKP:ssä. Euroopan inflaatio on vajonnut jo 0,5 prosenttiin, työttömuusaste on huipussaan ja orastava kasvu uhkaa kuihtua. On melko todennäköistä, että EKP tulee laskemaan jo lähiaikoina ohjauskorkoa nykyisestä 0,25 prosentista. Pian saatetaan tehdä jopa historiaa laskemalla korko ensimmäistä kertaa miinukselle. Tämä heijastuisi osakemarkkinoille erittäin positiivisesti. Toki pitkällä aikavälillä tärkeintä olisi nimenomaan saada kasvua aikaan.

Varallisuuteni jakauma 31.3.2014.
Varallisuuteni jakauma 31.3.2014.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit