Lokakuu 2009: Syysviimaa jatkui

Syyskuun puolessa välissä alkanut pörssin syysviima sai ainoastaan lisää vauhtia lokakuussa alkaneesta osavuosikatsauskaudesta. Lokakuussa yleisindeksit päätyivät pitkästä aikaa selvään laskuun. Kun pörssit laskivat edellisen kerran, oli kesäkuu, jolloin otettiin pieni hengähdystauko kevään rajun pörssirallin perään. Onko nytkin siis kyseessä ainoastaan pieni hengähdystauko, jonka jälkeen jatketaan taas toipumista entiseen malliin?

Lokakuussa Helsingin yleisindeksi palasi jälleen 6000 pisteen alle. Yleisindeksi laski peräti 6,4 prosenttia ja päätyi 5950 pisteeseen. Näin voimakas lasku on mielenkiintoista etenkin siinä mielessä, että osavuosikatsaukset ovat olleet jopa yllättävän hyviä. Useimmat yritykset ovat onnistuneet lamatalkoissa erinomaisesti ja tulokset ovat olleet vähintään odotetun kaltaisia elleivät jopa hieman parempia. Tässä tilanteessa Helsingin pörssiäkin kuitenkin ohjaa maailmalta viime aikoina kantautuneet huolet, kuten epäilyt siitä, että nyt olisi syntynyt ainoastaan uusi elvytyspaketeilla puhallettu kupla. Tietyillä toimialoilla etenkin Yhdysvalloissa tämä on hyvin mahdollista.

Myös oma salkkuni otti lokakuussa rajusti takapakkia. Osakesijoitusteni arvo tippui 5,1 prosenttia, mutta tyytyväinen voi kuitenkin olla jälleen siihen, että yritykseni menestyivät sentään keskimääräistä paremmin. Tällä hetkellä 90 prosenttia varallisuudestani on kiinni osakkeissa, eikä tämä ole missään nimessä terve tilanne. Tavoitteenani onkin nyt laskea osakkeiden osuus noin 80 prosenttiin, mikä sekin on edelleen erittäin voimakkaasti osakkeisiin luottava painosuhde.

Vahva osakepaino näkyi lokakuussa pahiten juuri siinä, että myös kokonaisvarallisuuteni arvo tippui rajusti. Absoluuttista tiputusta tuli yli 2 500 euroa ja kokonaisvarallisuuteni on nyt noin 31 200 euroa. Tähän tiputukseen tosin vaikutti lisäksi se, että lokakuussa myös henkilökohtainen kassavirtani oli negatiivinen muutaman ison hankinnan vuoksi. Sijoitussalkkuni sisällössä ei tapahtunut muutoksia.

Kuukausi sitten sanoin, että ennen kuin tekee uusia osto- tai myyntipäätöksiä, on hyvä katsoa tulevat osavuosikatsaukset läpi. Nyt kun päätöksiä voi taas tehdä uuden informaation pohjalta, voin ainoastaan todeta, että edelleen kannattaa pitäytyä osakkeissa ja harkita lisäostoja. Nyt näyttää nimittäin siltä, että useimpien yritysten kohdalla tuloksen aallonpohja saavutettiin keväällä tai kesällä. Nyt toipuminen näyttäisi vihdoin käynnistyneen, joten osakejunassa kannattaa pysyä. Mitään kevään kaltaista rajua nousujuhlaa ei ole enää lähiaikoina odotettavissa, mutta voimme odottaa yleisesti ottaen vähintään maltillisesti nousevia osakekursseja.

Varallisuuteni jakauma lokakuun lopussa.
Varallisuuteni jakauma lokakuun lopussa.

Sijoitusvarallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit