Löydä tulevaisuuden helmet

Historiallisesti pieniin pörssiyhtiöihin sijoittaneet ovat saaneet rahoilleen selvästi paremman tuoton kuin suuriin yhtiöihin luottaneet. Esimerkiksi Yhdysvalloissa small cap -osakkeiden keskimääräinen vuosituotto on viimeisen 40 vuoden aikana ollut keskimäärin 12,8 %, kun large cap -osakkeet ovat tuottaneet keskimäärin vain 9,2 % vuodessa. Kyseinen 3,6 prosenttiyksikön vuosiero ei kuulosta älyttömän isolta, mutta aika tekee jälleen ihmeitä.

Korkoa korolle -vaikutus tulee esiin juuri tällaisissa tilanteissa. 20 vuodessa 10 000 euron sijoitus Small Cap -yhtiöihin on kasvanut lähes 100 000 euroon, kun Large Cap -yhtiöihin sijoittamalla varallisuus on kasvanut vain puoleen tästä. Ero on siis lopulta valtava!

Small Cap- ja Large Cap -osakkeiden tuottoero korostuu ajan myötä.
Small Cap- ja Large Cap -osakkeiden tuottoero korostuu ajan myötä.

Tämä ero ei kuitenkaan tarkoita, että kannattaisi sijoittaa sokeasti mihin tahansa pieneen pörssiyhtiöön. Pienten pörssiyhtiöiden keskimääräistä tuottoa nostaa erityisesti ne muutamat pörssitähdet, jotka vuosikymmenessä kasvavat pienestä start-upista suureksi globaaliksi jätiksi. Suurin haaste on nimenomaan tunnistaa nämä kehittyvät helmet tarpeeksi ajoissa.

Yksi hyvä tapa mahdollisten tulevaisuuden menestyjien löytämiseen on trendien tai megatrendien tunnistaminen. Esimerkiksi biotekniikka, telekommunikaatio ja internet ovat olleet selkeitä megatrendejä viimeisen 20 vuoden aikana. Jos sijoitit vuonna 1998 Celgene-nimiseen biotekniikkayhtiöön, sijoituksesi arvo on kasvanut vuosikymmenessä 100-kertaiseksi. Jos taas onnistuit sijoittamaan Nokiaan ennen IT-kuplaa, sijoituksesi arvo kasvoi muutamassa vuodessa 70-kertaiseksi.

Uskon että biotekniikka-, telekommunikaatio- ja internet-toimialoilta voi myös jatkossa löytää nousevia tähtiä. Ongelmana tosin on, että myös moni muu etsii tähtiä samalta alueelta. Sen vuoksi on hyvä idea kääntää katse myös uusiin orastaviin megatrendeihin. Näitä ovat esimerkiksi maailmanlaajuinen väestön ikääntyminen sekä kehittyvien maiden jatkuva kaupungistuminen. Esimerkiksi oma sijoitukseni China Security & Surveillance Technology -yhtiöön perustuu juuri Kiinan vauhdikkaaseen kaupungistumiseen, minkä seurauksena turvallisuus- ja valvontateknologian kysyntä kasvaa voimakkaasti.

Luonnollisesti suurissa pörssiyhtiöissä on myös hyvät puolensa, joita ei tule unohtaa. En siis suinkaan neuvo ketään sijoittamaan koko omaisuuttaan pieniin yhtiöihin. Enhän itsekään ole näin tehnyt. Fiksu sijoittaja pyrkii kuitenkin löytämään myös näitä tulevaisuuden helmiä. Suurimmat omaisuudet luodaan usein juuri tällaisilla sijoituksilla.

Kommentit