Kuplayhtiö Stonesoftin mystinen löytö: läpimurto vai puhallus?

Helsingin pörssissä saatiin tänään ehkä mystisin pörssitiedote sitten IT-kuplan aikojen, jolloin yhtiöt puhalsivat urakalla pörssikuplaa epämääräisillä tiedotteillaan. Tietoturvayhtiö Stonesoft siis kertoi tänään löytäneensä ”kokonaan uuden ja merkittäväntietoturvauhkakategorian, joka mahdollistaa tunkeutumisen organisaatioiden tietojärjestelmiin”. Stonesoftin mukaan useimmat nykyiset tietoturvajärjestelmät eivät anna suojaa uutta uhkaa vastaan ja uhka on globaali valmistajasta riippumatta.

Stonesoftin toimitusjohtaja kommentoi seuraavaa: ”Olemme löytäneet merkittävän uhkakategorian, jonka uskomme muuttavan koko verkon tietoturvan ja vaativan organisaatioilta pitkälle menevää tietoturvajärjestelmien uusimista.” Pörssitiedotteessa Stonesoft myös kertoo, että yhtiön omat tuotteet antavat suojan myös tätä uutta uhkaa vastaan. Taloudellisia vaikutuksia ei kuitenkaan kommentoida muuten kuin, että löydön arvioidaan vaikuttavan liikevaihtoon ja kannattavuuteen positiivisesti.

Pörssitiedote on kaiken kaikkiaan todella mystinen. Jos tiedote pitää paikkansa, niin kyseessähän on todellinen läpimurto pienelle tappiota tällä hetkellä tekevälle Stonesoftille. Ongelmana kuitenkin on, että tietoturvauhkan laadusta annetaan vielä tällä hetkellä hyvin vähän tietoa, vaikka yhtiö lupaakin antaa laajemman tiedonannon myöhemmin.

Tiedotteen vakuuttavuutta lisää se, että Stonesoft on ilmoittanut löydöstä keskeisille viranomaisille. Lisäksi on luontevaa, että tietoturvauhkan yksityiskohdat halutaan pitää salassa, koska sen julkaisu tässä vaiheessa olisi avunantoa rikollisille (ja luonnollisesti myös kilpaileville tietoturvayhtiöille).

Epäilyksiä taas herättää Stonesoftin tausta. Yritys on tällä hetkellä yksi pörssin pienimmistä. Liikevaihtoa kertyy noin 24 miljoonaa euroa ja markkinat hinnoittelevat yhtiön viimeisimmän tiedotteen jälkeen noin 38 miljoonan euron arvoiseksi. Lisäksi tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun IT-kuplan aikoina listautunut Stonesoft antaa rohkean tiedotteen. Esimerkiksi IT-kuplan aikoina silloinen toimitusjohtaja arvioi tiedotteessa, että yhtiön kasvunäkymät ovat paremmat kuin Microsoftilla. IT-kuplan aikoina yhtiön arvo nousikin 880 miljoonaan euroon, josta tosin hävisi kuplan puhjettua noin 98 %.

Markkinoiden reaktion perusteella tiedotteessa nähdään jotain perää, mutta mitään ostoryntäystä ei tällä kertaa onneksi nähty. Osakekurssi on tällä hetkellä noin 14 % nousussa, mikä tosin sekin on varsin paljon näin mystisen tiedotteen perusteella.

Päällimmäisenä mielessä on, että yritetäänkö tässä jälleen puhaltaa kuplaa vai onko kyseessä kerrankin todellinen läpimurto? Toivon luonnollisesti jälkimmäistä, koska Suomeen kyllä mahtuu edelleen menestystarinoita. Yhtiön taustat tuntien pelkään kuitenkin katteettomia lupauksia ja kuplaa. Näin suppean informaation perusteella sijoitusta yhtiön osakkeeseen on vaikea perustella. Suuria lupauksia antaneiden IT-yhtiöiden kanssa ovat sijoittajien näpit palaneet aiemminkin.

Kommentit