KONE etenee kuin kone

Viime torstaina tammi-maaliskuun tuloksensa julkaissut hissiyhtiö KONE jatkaa vahvaa kasvuaan. Liikevaihto kasvoi vuoden takaiseen verrattuna 5,1 % ja oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 1,05 miljardia euroa. Myös kannattavuus parantui huomattavasti, minkä myötä liikevoitto nousi 11,3 % ollen 118,7 miljoonaa euroa. Entistäkin positiivisemmaksi tilanteen tekee saatujen tilausten määrä. Tammi-maaliskuussa saatiin uusia tilauksia 16,8 % enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Tämä ennakoi kasvun jatkuvan myös lähitulevaisuudessa.

KONEen kasvu on ollut viime vuosina kaiken kaikkiaan hurjaa. Vuonna 2006 KONEen osakekohtainen tulos oli 0,93 euroa, joka on viiden vuoden aikana yli kaksinkertaistunut ja oli viime vuonna jo 2,10 euroa. Kuluvalle vuodelle ennakoin itse noin 2,20 euron osakekohtaista tulosta.

KONEen osakekohtaisen tuloksen kehitys.
KONEen osakekohtaisen tuloksen kehitys.

Myös osakekurssi on kehittynyt todella vahvasti, vaikka vuonna 2008 otettiinkin vähän takapakkia markkinoiden mukana. Pitkäaikaiselle sijoittajalle KONE on ollut kokonaisuudessaan yksi Helsingin pörssin parhaista sijoituksista. Vuoden 2006 alusta osakekurssi on noussut noin 150 prosenttia, minkä lisäksi yhtiö on jakanut viiden vuoden aikana osinkoja 6,15 euroa osaketta kohden. Kokonaistuotto on siis vuoden 2006 alusta ollut noin 183 %, eli keskimäärin 23 % vuodessa.

KONEen osakekurssin kehitys.
KONEen osakekurssin kehitys.

Sijoituspäätöstä tehdessä tulee katse kuitenkin suunnata historian sijaan tulevaisuuteen. KONE on menestynyt historiallisesti hyvin, mutta historia ei koskaan ole tae tulevasta. Yleisesti ottaen uskon KONEen vahvan kasvun jatkuvan. Yhtiön johto näyttäisi tällä hetkellä olevan Suomen parhaimmistoa, minkä lisäksi KONE pyrkii aktiivisesti kasvamaan ja kehittämään toimintaansa. Myös markkinoiden näkymät ovat hyvät, sillä nopea kaupungistuminen jatkuu Aasiassa, jossa KONEella on vahva jalansija. KONEen lähiaikojen suurin haaste on luultavasti inflaatio ja sen myötä kasvavat materiaalikustannukset, jotka saattavat jatkossa heikentää kannattavuutta nykytasolta.

Suurin kysymys kuitenkin on, että onko KONEen osakekurssi tällä hetkellä houkuttelevalla tasolla. KONEeseen sijoittamista harkitseville täytyy tässä valitettavasti tuottaa pieni pettymys. KONEeseen on selvästi ladattu todella suuret odotukset, sillä P/E-luku on noussut jo melko korkealle. Alla olevassa kuvaajassa on esitetty KONEen osakekurssi suhteutettuna yhtiön 12 kuukauden liukuvaan osakekohtaiseen tulokseen. Kuvaaja siis kertoo käytännössä osakkeen P/E-luvun historiallisen kehityksen.

KONEen 12 kuukauden liukuva P/E-luku (osakekurssi suhteessa viimeisen 12 kuukauden osakekohtaiseen tulokseen).
KONEen 12 kuukauden liukuva P/E-luku (osakekurssi suhteessa viimeisen 12 kuukauden osakekohtaiseen tulokseen).

Tällä hetkellä KONEen P/E-luku pyörii noin 20 tuntumassa, mikä on melko paljon, sillä yhtiön keskimääräinen P/E-luku viimeisen viiden vuoden ajalta on 16,1. Nyt ollaan siis jo huomattavasti keskiarvoa korkeammalla ja ylipäänsä, jos P/E-luku on yli 20, tarkoittaa se, että osakkeelle on ladattu erittäin kovat odotukset. Korkea arvostustaso ei siis ole ongelma, jos KONEen kehitys jatkuu hyvänä ja yleisessä taloustilanteessa ei tapahdu suuria muutoksia huonompaan. Korkeaan P/E-lukuun liittyy kuitenkin aina merkittäviä riskejä, sillä osakkeen arvostus voi hetkessä romahtaa, jos horisonttiin ilmaantuu yhtään suurempia huolenaiheita. Myös KONEelle kävi näin vuosina 2008-2009, jolloin osakekurssi romahti 50 %, vaikka yhtiöllä itsellään meni varsin hyvin.

En itse ole koskaan omistanut KONEtta ja kieltämättä se kyllä harmittaa, sillä yhtiöhän on yksi Helsingin pörssin helmistä. Sen ovat myös ymmärtäneet muut ja tällä hetkellä KONEen arvostustaso on siten jopa ehkä hieman liiankin optimistinen. KONEen kohdalla jään siis itse ainakin vielä tällä hetkellä odottamaan tilanteen kehittymistä. Oikea hetki ostaa olisi ollut vuonna 2009, mutta saattaa olla jo liian myöhäistä.

Kommentit