Kesäkuu 2012: Aallonpohja saavutettu?

Kesäkuussa piti olla käsillä Euroopan talouskriisin ratkaisun hetket ja ehkä näin myös olikin. Kreikka pelasi itselleen lisää aikaa, kun euromyönteinen Uusi Demokratia -puolue voitti vaalit. Espanja päätyi pyytämään apua pankkiensa pelastamiseen ja sitä se myös sai. Euroopan talouskriisi ei ole hävinnyt mihinkään, mutta markkinat ottivat tapahtuvat vastaan positiivisesti - ainakin toistaiseksi.

Kesäkuussa Euroopan pörsseissä koettiin pitkästä aikaa positiivista kehitystä, kun maaliskuussa alkanut lasku taittui pieneksi nousuksi. Helsingin yleisindeksi nousi 1,7 % toukokuun lopun 4 986 pisteestä 5 073 pisteeseen. Viime vuoden huippulukemista ollaan kuitenkin tultu alas yli 35 %, eli Euroopan kriisi on kyllä tuntunut sijoittajien nahoissa.

Oma salkkuni kehittyi myös positiivisesti kesäkuussa ja sen tuotto oli 0,8 % plussalla. Sain siis viimein pysäytettyä myös oman salkkuni laskukierteen. Salkustani on kadonnut puolessa vuodessa yli 5 000 euroa, joten itsekään en ole välttynyt kriisiltä. Toisaalta yleiseen markkinakehitykseen suhteutettuna, oman salkkuni kehitykseen ei voi olla pettynytkään. 

Nyt katseet suuntautuvat jälleen muutaman viikon päästä alkavaan osavuosikatsauskauteen. Osakkeiden arvostustasot ovat nyt laskeneet niin alas, etten usko osavuosikatsausten tuovan enää merkittäviä negatiivisia uutisia. Päin vastoin. Odotan, että vahvat yhtiöt, jotka pystyvät raportoimaan hyvän tuloksen tässäkin markkinatilanteessa, nousevat huomattavasti nykytasolta. Sama ilmiö tapahtui myös finanssikriisissä, jolloin markkinat ylireagoivat monen laadukkaankin yhtiön kohdalla. Yleensä en tee lyhytaikaisia ennustuksia, mutta odotan itse vahvasti, että heinäkuun lopussa pörssi on jatkanut nousuaan kesäkuun lopun lukemista.

Varallisuuteni jakauma 30.6.2012.
Varallisuuteni jakauma 30.6.2012.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit