Kesäkuu 2008: Brutaalia menoa

Kesäkuu oli osakesijoittajalle brutaalia aikaa. Helsingin pörssissä kyseessä oli heikoin kuukausi seitsemään vuoteen, kun OMXH-indeksi luisui masentavat 12,3 %. Omat osakesijoitukseni selvisivät hieman paremmin ja sulamista tapahtui 7,9 %, joka tekee nettomääräisesti noin 960 euroa. Samalla henkilökohtainen kassavirtani kuitenkin pysyi vahvana ja sijoitin osakkeisiin lisää noin 1200 euroa. Varallisuuteni kokonaisarvo oli kuun lopussa 16 348,72 euroa.

Palataan vielä takaisin kesäkuun tapahtumiin. 13.6. lisäsin omistustani kiinteistösijoitusyhtiö Spondassa, jota ostin noin 600 euron potilla kurssin ollessa 5,86 euroa. Siitä kurssi on edelleen tippunut, mutta tämä ei haittaa, koska olen tietoisesti ostanut yritystä koko kevään ajan laskeviin kursseihin. Spondasta, ja siitä miksi se on tällä hetkellä mielestäni potentiaalinen sijoitus, kirjoitan myöhemmin tällä viikolla. Toinen lisäykseni kesäkuussa oli Neste Oil, jota ostin 16.6. kurssilla 19,14 euroa. Myös siinä kauppasumma oli vaatimattomat 600 euroa.

Salkkuni sisältö 30.6.2008.

Kesäkuussa lähes vuosi sitten alkanut lasku on ainoastaan kiihtynyt. Tähän on selkeästi kolme syytä:

  • Korot ovat edelleen nousseet, joten velallisten yritysten korkokustannukset kasvavat ja turvalliset korkosijoitukset ovat entistä houkuttelevampia. Samalla velallisten ihmisten korkokustannukset kasvavat, jolloin rahaa jää vähemmän muuhun kuluttamiseen, mikä näkyy yritysten tuloksessa pienellä viiveellä.
  • Öljyn hinta on jatkanut nousuaan, mikä aiheuttaa monilla aloilla täysin aiheellisia inflaatiopelkoja.
  • Yhdysvaltain asuntotaantuma on pahentunut entisestään ja sen pelätään leviävän myös Eurooppaan.

Tummia pilviä on paljon, mutta se ei tarkoita, etteikö nyt olisi mielestäni järkevää ostaa osakkeita. Nykyiset osakekurssit ovat jo reagoineet vahvasti - OMXH on tippunut huipustaan jo yli 30 %. Näin alhaalla on oltu viimeksi kaksi vuotta sitten. Hulluinta tilanteessa on, että kesäkuussa useat analyytikot antoivat osakkeiden myyntisuosituksia. Vielä viime vuonna kurssihuippujen aikaan samat analyytikot kehottivat ostamaan osakkeita.

Nyt onkin mielestäni hyvä muistaa kauan sitten edesmenneen taloustieteilijä Benjamin Grahamin tarina Mr Marketista. Mr Market on sijoittaja, jolla on joka päivä vahva mielipide osakkeesta. Joinakin päivinä hän on ylioptimistinen ja tarjoaa osakkeesta melkein mitä tahansa. Toisina päivinä hän vaipuu epätoivoon ja on valmis luopumaan osakkeestaan melkein millä hinnalla tahansa. Mr Market -vertauksella Graham pyrki kuvaamaan osakemarkkinoiden logiikkaa. Markkinoilla pätee kysynnän ja tarjonnan laki, ja osto- tai myyntipäätös perustuu liian usein ihmisten tunteisiin. Hyvinä hetkinä vain taivas tuntuu olevan rajana ja kurssit nousevat epärealistisen korkealle. Huonoina hetkinä tunnelin päässä ei näy yhtään valoa ja kurssit laskevat naurettavan alas. Markkinoilla on tapana liioitella tilannetta.

Viime kesänä monet osakkeet oli hinnoiteltu korkealle ja itse en silloin ostanutkaan yhtään osaketta. Viimeisen oston tein 22.5.2007 ja sen jälkeen seuraava osto tapahtui vasta 3.1.2008. Onnistuin siis välttämään pahimman kuplan suhteellisen hyvin. Viime kesänä ja syksynä ansaitut rahat menivät korkorahastoihin ja määräaikaistileille, koska epäilin siinä vaiheessa vahvasti Mr Marketin olevan ylioptimistinen. Kyseisen herran sen hetkisen mielialan kun pystyy mielestäni toteamaan yksinkertaisilla mittareilla, joista tärkeimmät ovat P/E-luku ja osinkotuottoprosentti.

Niille, jotka eivät tiedä, P/E tulee sanoista Price/Earnings, eli osakkeen hinta jaettuna osakekohtaisella tuloksella. Konkreettisesti se kuvaa siis sitä, kuinka monta vuotta menee, että yritys on nykyisellä tuloksellaan tuottanut sijoittamasi pääoman verran rahaa. Jos P/E-luku on esimerkiksi 10, kestää siis 10 vuotta, että yritys on tuottanut sijoittamasi summan rahaa. Tässä on tietysti tehty raju oletus, että yrityksen tulos säilyy vuodesta toiseen samana ja se maksetaan osakkeenomistajille kokonaisuudessaan täysin verottomina osinkoina.

Karkeasti voidaan sanoa, että P/E-luvun ollessa alle 10, yrityksen tuloksen odotetaan heikkenevän tai toimintaan liittyy suuria riskejä. ”Normaali” P/E-luku on 10-20. Jos P/E-luku on yli 20, yrityksen tuloksen odotetaan paranevan lähitulevaisuudessa huomattavasti.

Itse tykkään käyttää P/E-luvun laskussa yrityksen kolmen tai sitä useamman edellisen vuoden tulosten keskiarvoa, jolloin lukuun saadaan enemmän historiallista perspektiiviä. Tässä tavassa pitää tietysti varoa, ettei vahingossa jätä huomioimatta mahdollisia yritysjärjestelyjä, jotka ovat saattaneet muuttaa yrityksen tuloksentekokykyä voimakkaasti suuntaan tai toiseen. Joka tapauksessa viime kesänä usean yrityksen P/E-luku tällä menetelmällä laskettuna oli yli 20 ja parhaimmillaan jopa yli 30. Hälyttävää tilanteessa oli, että näillä yrityksillä ei kuitenkaan ollut vahvoja realistisia kasvunäkymiä. Toinen hälyttävä merkki oli osinkotuottoprosentti, joka oli usealla hitaan kasvun yrityksellä alle 4 %. Hitaan kasvun yrityksellä osinkotuoton tulisi olla yli 5 %. Merkit viittasivat siis selkeään ylioptimismiin, mikä näin jälkiviisaana piti myös paikkansa.

Nyt tummien pilvien myötä tilanne on korjaantunut ja usean seuraamani yrityksen P/E-luvut ja osinkotuottoprosentit ovat houkuttelevalla tasolla. Niissä on jo odotuksia tulosten selvästä heikentymisestä. Vaikeinta on tosin sanoa, ollaanko vielä nähty epätoivoisinta hetkeä. Nykytasosta voidaan tulla vielä paljon alemmas, jos Mr Market joutuu epätoivon valtaan. Fakta on kuitenkin se, että tällä hetkellä osakkeet on jo arvostettu suhteellisen alas ja nyt on mielestäni hyvä hetki olla ostopuolella. Kannattaa siis käyttää hyväksi Mr Marketin epätoivoa. Parhaimmat vaurastumismahdollisuudet ovat juuri tällaisina aikoina ja itse tulen jatkamaan ajallisen hajauttamisen ostostrategiaa myös tulevina kuukausina vaipuipa Mr Market kuinka epätoivoiseen tilaan tahansa. Varuillaan kannattaa kuitenkin olla ja mitään osaketta ei kannata ostaa pelkästään sen takia, että se näyttää halvalta. Itse tulen suosimaan ns. defensiivisiä yrityksiä, jotka eivät ole niin suhdanneherkkiä ja joilla on vahva osinkotuotto. Tällä hetkellä esimerkiksi Orion täyttää kriteerini.

Heinäkuusta on tulossa kiinnostava, sillä silloin ensimmäiset yritykset julkaisevat toisen vuosineljänneksen tuloksiaan. Näistä voidaan varmasti päätellä paljon ja itse odotan, että tulemme näkemään sekä positiivisia että negatiivisia yllätyksiä. Omistamieni yritysten lisäksi odotan mielenkiinnolla esimerkiksi Nokian tulosjulkistusta, joka tapahtuu 17.7. Myös tämän blogin suhteen on heinäkuun lopussa tulossa mielenkiintoisia uudistuksia, mutta niistä lisää myöhemmin.

Kommentit