Kasvuyrityksiä ei synny tutkimalla

Ex-pääministeri ja nykyinen Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen ehdottaa Iltalehden blogissaan, että Nokiasta mahdollisesti vapautuvat ammattitaitoiset resurssit kannattaisi palkata tutkijoiksi esimerkiksi Oulun yliopistoon. Vanhanen uskoo, että esimerkiksi 500 tutkijan palkkaaminen kolmeksi vuodeksi voisi synnyttää Suomeen jopa kymmeniä uusia yritysideoita, jotka saattaisivat tuottaa suuria hyötyjä yhteiskunnallemme. Mielestäni tässä ollaan kuitenkin nyt lähdetty aivan käsittämättömille ajatuspoluille.

Suomeen ei tarvita nyt yhtään enempää tutkijoita tai asioiden suunnittelijoita. Nyt tarvitaan aktiivisia tekijöitä. Vanhasen kaltainen ehdotus johtaa ainoastaan tilanteeseen, jossa potentiaaliset aktiiviset tekijät passivoituvat jämähtäneiksi suunnittelijoiksi, kun he löytävät uuden mukavuusalueen tutkijan kammioistaan.

Suomessa tuntuu olevan poikkeuksellisen paljon ideoiden tutkijoita ja suunnittelijoita. Uusia yrityksiä ei kuitenkaan synny siten, että ensin tutkitaan asia perin pohjin ja sen jälkeen kehitetään täydellinen yritysidea, joka viedään täydellisen suunnitelman turvin markkinoille. Ongelmana on, että suurin osa suunnitelmista epäonnistuu joka tapauksessa, vaikka taustalla olisi kuinka paljon tutkimusta ja täydellisen idean kehittelijöitä.

Menestystarinoita syntyy vain raa’alla työllä, jossa idea-aihioita lähdetään tosissaan jalkauttamaan maailmalle. Suurimmassa osassa tapauksista se alkuperäinen suunnitelma ei edes toimi, sillä hyväkään idea ei ole tae menestyksestä. Sen vuoksi yrittäjän täytyy olla valmis aloittamaan kaikki alusta vaikka useamman kerran. Tässä luonnollisesti auttaa, jos taustalla on vahva vertaisyhteisö, hyvät yhteistyöverkostot ja positiivinen asenne.

Sen sijaan, että nyt keskityttäisiin tutkimustoiminnan lisäämiseen, nyt tulisi keskittyä kasvuyrittäjyyttä tukevan ekosysteemin rakentamiseen. Nyt tarvitaan ennen kaikkea suuri asennemuutos niin ruohonjuuritasolla kuin poliitikkojen norsunluutorneissakin. Sen todistaa jo Vanhasen blogiartikkeli.

Suomessa onneksi on jo orastava asennemuutos käynnissä etenkin nuoremman sukupolven keskuudessa, mistä on todisteena esimerkiksi Aalto-yliopiston viereen syntynyt Aalto Entrepreneurship Society. Nokian radikaali uudistuminen onkin parhaimmillaan mahdollisuus tämän asennemuutoksen vauhdittamiseen.

Kommentit