Joulukuu 2010: Vuosi päättyi hurjaan loppukiriin

Vaisun ja huolia täynnä olleen marraskuun jälkeen pörssit yllättivät joulukuussa ja sekä Suomessa että muualla maailmassa päädyttiin vuodenvaihteen alla hurjaan loppukiriin. Joulukuu olikin jälleen hyvä esimerkki siitä, kuinka pörssin käyttäytymistä on lyhyelläkin aikavälillä mahdoton ennakoida. Epävarman marraskuun jälkeen en itsekään odottanut joulukuulta suuria, mutta lopulta joulukuussa saatiin yhdessä kuukaudessa nauttia lähes keskimääräisen pörssivuoden koko vuooden tuotoista.

Helsingin pörssin yleisindeksin kehitys vuonna 2010.
Helsingin pörssin yleisindeksin kehitys vuonna 2010.

Helsingin pörssin yleisindeksi nousi joulukuussa lopulta 8,3 % ja päätyi 7 662 pisteeseen. Vuosi sitten yleisindeksi oli 6 456 pisteen lukemassa, eli osakkeiden hinnat nousivat vuonna 2010 Helsingissä keskimäärin 18,7 %. Kyseessä oli siis kaiken kaikkiaan erinomainen vuosi osakesijoittajille.

Oman osakesalkkuni arvo nousi joulukuussa 6,4 %, eli se hävisi hieman Helsingin yleisindeksille. Joulukuussa myös henkilökohtainen kassavirtani oli pitkästä aikaa erittäin positiivinen, joten varallisuuteni kokonaisarvo nousi joulukuussa uudelle ennätystasolle noin 43 200 euroon. Osakesalkkuni sisällössä ei joulukuussa tapahtunut muutoksia.

Vuonna 2010 varallisuuteni kasvoi lopulta noin 5 300 eurolla. Positiivinen kehitys on aina positiivinen asia, mutta vuosi 2010 oli lopulta kuitenkin minulle taloudellisesti huomattavasti heikompi kuin aikaisemmat vuodet. Vuonna 2009 varallisuuteni kasvoi noin 14 300 eurolla ja vuonna 2008 noin 10 900 eurolla. Miljoonan euron tavoitteen huomioiden vuoden 2010 kehitys näyttää luonnollisesti huolestuttavalta.

Varallisuuteni kehitys vuosina 2006-2010.
Varallisuuteni kehitys vuosina 2006-2010.

Vuosi 2010 oli kuitenkin minulle henkilökohtaisesti hyvin poikkeuksellinen, sillä pidin taukoa palkkatöistä ensimmäistä kertaa moneen vuoteen, asuin lähes puolet vuodesta Indonesiassa ja keskityin enemmän oman yritystoimintani kehittämiseen. Vuonna 2010 tein siis paljon palkatonta pohjatyötä. Pidän tätä itse investointina, jonka uskon näkyvän lähitulevaisuudessa myös varallisuuteni entistäkin vahvemmassa kehityksessä. Parhaimmassa tapauksessa nimenomaan vuonna 2010 tehdyt päätökset johtavat miljoonaan euroon alle kolmekymppisenä.

Seuraavaksi katseet alkavatkin suuntautua tammikuussa alkavaan tilinpäätöskauteen ja sen jälkeen odottavaan osinkokevääseen. Odotan itse tilinpäätöskaudelta positiivisia uutisia ja uskon, että osinkokeväästä tulee huomattavasti aurinkoisempi kuin viime vuonna. Myös koko tulevaan pörssivuoteen suhtaudun melko positiivisin mielin, kuten jo edellisessä blogiartikkelissani kerroin.

Varallisuuteni jakauma 31.12.2010.
Varallisuuteni jakauma 31.12.2010.

Varallisuuteni historiallinen kehitys.
Varallisuuteni historiallinen kehitys.

Kommentit