Joko tässä puhalletaan uutta kuplaa?

Täytyy sanoa, että pörssien yhä edelleen jatkunut nousu on yllättänyt voimakkuudellaan minutkin. Maaliskuun alimmista lukemista Helsingin pörssi on noussut nyt jo yli 60 %. Usean yksittäisen minunkin omistamani osakkeen kohdalla puhutaan kuitenkin jo yli 100 % kurssinousuista. Väistämättä herää kysymys, että joko tässä on jo syntymässä uusi kupla?

Nousu on ollut rajua, mutta se pitää muistaa suhteuttaa kokonaisuuteen. Viime vuonna koettu romahdus oli suuruudeltaan lähes IT-kuplan veroinen, joten on luonnollista, että myös korjausliike ylöspäin tuli yhtä nopeasti ja rajusti. Kyse on mielestäni nimenomaan korjausliikkeestä, sillä synkimpinä hetkinä osakkeisiin oli hinnoiteltu jopa merkittäviä konkurssiriskejä. Vaikka yleisindeksi on nyt noussut yli 60 % puolen vuoden aikana, ollaan edelleen lähes 50 % alempana kuin nousukauden huipulla vuoden 2007 lopussa.

Helsingin yleisindeksin kehitys viimeisen 10 vuoden aikana.
Helsingin yleisindeksin kehitys viimeisen 10 vuoden aikana.

Menneisyyden perusteella ei voi tietenkään ennustaa tulevaisuutta, joten kuvaajien tarkastelu on siinä mielessä täysin hyödytöntä. Nurinkurista kuitenkin on, että todella moni tuntuu tekevän päätöksiä nimenomaan käyrien perusteella. Viime viikolla esimerkiksi Tapiola antoi suosituksen palata osakemarkkinoille. Tämä tapahtui siis heti sen jälkeen, kun puoli vuotta aikaisemmin osakkeisiin sijoittaneet olivat saaneet ennätystuottoja. Jälleen yksi hyvä todiste siitä, että kannattaa mielummin ajatella itse kuin luottaa sokeasti pankkien sanomisiin.

Alla on esitetty kaksi kuvaajaa. Ylemmässä on Helsingin yleisindeksin kehitys ja päivittäinen vaihto maalis-syyskuussa 2008 ja alemmassa samat tiedot maalis-syyskuulta 2009. Mielenkiintoisinta kuvaajissa on pörssin aktiivisuus, eli kauppojen määrä. Vielä vuosi sitten pörssissä käytiin kauppaa keskimäärin noin miljardilla eurolla päivässä. Tänä vuonna kauppaa on käyty euromääräisesti 50 % vähemmän, eli keskimäärin noin 500 miljoonalla eurolla päivässä. Nousukauden parhaimpina hetkinä kauppaa taas käytiin keskimäärin 1,5 miljardilla eurolla päivässä.

Helsingin yleisindeksin kehitys maalis-syyskuussa 2008.
Helsingin yleisindeksin kehitys maalis-syyskuussa 2008.

Helsingin yleisindeksin kehitys tämän vuoden alimmalta tasolta.
Helsingin yleisindeksin kehitys tämän vuoden alimmalta tasolta.

Pelkkä kaupankäynnin alhainen taso kertoo, että elämme edelleen keskellä taantumaa. Osakekauppaa käydään tällä hetkellä euromääräisesti kolme kertaa vähemmän kuin nousukaudella. Kuplaa ei siis ole vielä syntymässä, sillä siinä vaiheessa osakkeet olisivat paljon kuumempaa kauppatavaraa ja kaupankäynnin aktiivisuus aivan toisella tasolla.

Viimeaikainen nousu on tapahtunut suhteellisen pienellä osakevaihdolla, joten täytyy muistaa, että markkinat ovat sen vuoksi erittäin haavoittuvaiset. Jos myyntilaidalle tulee ylimääräistä painetta, voidaan kokea vielä rajuja takaiskuja. Emme siis ole kuplassa, mutta nousukaan ei ole vahvalla pohjalla.

Arvioin itse, että osakemarkkinoilla koetaan vielä tämän vuoden puolella pieniä takaiskuja. Näiden ajankohtia en kuitenkaan osaa itse ennustaa, joten salkuntyhjennysoperaatioon en ole lähdössä. Etenkin uudet ostot kuitenkin pyrin ajoittamaan näihin todennäköisesti tuleviin pessimistisiin hetkiin.

Kommentit